Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης συνοψίζονται σε 3 βασικούς πυλώνες :
- Διασφάλιση της υγείας
- Προστασία του περιβάλλοντος
- Οικονομική ανάπτυξη
Είναι σαφές ότι ο μητρικός θηλασμός ως φυσική διαδικασία που μπορεί να υλοποιηθεί από τις περισσότερες νέες μητέρες, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εκπλήρωση όλων των παραπάνω στόχων.
Ο μητρικός θηλασμός θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τόσο τη θηλάζουσα μητέρα όσο και το παιδί της, παρέχοντας προστασία από πληθώρα νοσημάτων.
Ως εκ τούτου, συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της παιδικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Με το μητρικό θηλασμό επιτυγχάνεται μία μοναδική σύνδεση βρέφους-μητέρας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας αμφοτέρων.
Ακόμη, το μητρικό γάλα είναι μια τροφή περιβαλλοντικά ασφαλής, καθώς παράγεται και παραδίδεται στον άνθρωπο-βρέφος κι αργότερα παιδί, χωρίς ρύπανση, περιττή συσκευασία και απόβλητα, σε αντίθεση με τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος, που αφήνουν ένα οικολογικό αποτύπωμα και χρειάζονται ενέργεια για την κατασκευή, υλικά για συσκευασία, καύσιμα για την διανομή και την μεταφορά, νερό και ενέργεια για την καθημερινή παρασκευή. Το μητρικό γάλα είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος που θα πρέπει ως τέτοιος να αποτιμάται.
Η συμβολή του μητρικού θηλασμού στο οικονομικό πεδίο είναι πολυεπίπεδη.
Η καλή υγεία του βρέφους και κατά συνέχεια του νέου ενήλικα , συνεπάγεται υγιές εργατικό δυναμικό. Κατά συνέπεια οι ιατρικοφαρμακευτικές δαπάνες μειώνονται και το σύστημα υγείας δεν επιβαρύνεται.
Ωστόσο η διαδικασία του θηλασμού είναι χρονοβόρα και μερικές φορές αρκετά κουραστική για την μητέρα. Για αυτό το λόγο, οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από την οικογένειά τους όσο και από το κράτος. Το άμεσο περιβάλλον μπορεί να βοηθάει την μητέρα στις καθημερινές υποχρεώσεις της και την ανατροφή των άλλων παιδιών, αν υπάρχουν, και να την υποστηρίζει.
Η ενημέρωση όλων, όχι μόνο των μητέρων, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου για τα οφέλη του θηλασμού, βοηθάει στη μείωση προκαταλήψεων, οι οποίες δημιουργούν εμπόδια στο θηλασμό.
Τέλος, μία ευνοϊκή πολιτική προς τις μητέρες με άδειες μητρότητας μετ’ αποδοχών και η ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένων χώρων, στους χώρους εργασίας των μητέρων όπου θα μπορούσαν να αντλήσουν γάλα ή να θηλάσουν τα μωρά τους, θα βοηθούσε τη συνέχιση του θηλασμού.
Συμπερασματικά, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης, συνεισφέροντας στην καλή υγεία μητέρας και βρέφους με ανάλογο οικονομικό αντίκτυπο, ενώ επιπρόσθετα αφήνει μόνο θετικό οικολογικό αποτύπωμα.
Για τους παραπάνω λόγους είναι κεφαλαιώδους σημασίας η κρατική αλλά και η οικογενειακή ενίσχυση και ενθάρρυνση της θηλάζουσας μητέρας.
Ελένη Τσουκαλά, Μαία, Προϊσταμένη Προγεννητικής & Μεταγεννητικής Φροντίδας ΙΑΣΩ