Μητρικός Θηλασμός      

Μαιευτική Κλινική
Μητρικός Θηλασμός
Τηλεφωνικό κέντρο
210 618 4000

Οι νόµοι της φύσης ορίζουν πως η µητρική αγκαλιά και ο θηλασµός είναι θεµελιώδη και αυτονόητα βήµατα, αµέσως µετά τη γέννηση του µωρού. Ας προσπαθήσουµε να το σεβαστούµε.

Ο πρώτος δυνατός, δεσµός ανάµεσα στη µητέρα και το βρέφος ξεκινάει αµέσως µετά τον τοκετό. Σε αυτήν την πρώτη ώρα, είναι πολύ σηµαντική η σωµατική επαφή της µητέρας µε το µωρό της -η πρώτη τρυφερή αγκαλιά, η επαφή δέρµα µε δέρµα (skin to skin) και θεωρείται ο πιο κατάλληλος χρόνος για την έναρξη του θηλασµού.

Ο θηλασµός δεν αποτελεί µόνο ένστικτο για το µωρό, χρειάζεται εκµάθηση τόσο από τη µητέρα, όσο και από το νεογέννητο. Οι πρώτες µέρες µετά τον τοκετό, οι µέρες παραµονής στο µαιευτήριο, είναι καθοριστικές για την γνωριµία και την επικοινωνία της µητέρας µε το µωρό της.

Το νεογέννητο αναζητά συχνά, σχεδόν όλο το 24ωρο, την αγκαλιά της µητέρας του, την επαφή µαζί της και φυσικά την τροφή του, που δεν  µπορεί να είναι άλλη από το µητρικό γάλα. Η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και συµβαίνει µέχρι η µητέρα να γνωρίσει τις ανάγκες του µωρού της και να λειτουργήσουν πλέον σαν οµάδα.

Το ΙΑΣΩ, υποστηρίζοντας αυτές τις ανάγκες της µητέρας και του βρέφους, διευκολύνει παρέχοντας δωρεάν την πρακτική του Rooming in, η οποία εφαρµόζεται στα περισσότερα µαιευτήρια της Ευρώπης.

 

"Ο µητρικός θηλασµός είναι αποκλειστικό προνόµιο της γυναίκας, ανεκτίµητη προσφορά της µητέρας προς το νεογέννητο, αλλά και αναφαίρετο δικαίωµα του βρέφους"

 

Σύντομος οδηγός "Πώς να ξεκινήσετε το θηλασμό"

  • Περιβάλλον

    Θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό, η ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η μητέρα θα πρέπει να είναι απερίσπαστη. Άγχος και κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος ενώ αντίθετα ξεκούραση, ηρεμία και αυτοπεποίθηση ευνοούν την επιτυχία του θηλασμού.
  • Φροντίδα των μαστών-θηλών

    Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν από κάθε θηλασμό, για αποφυγή μετάδοσης μικροβίων. Φροντίζετε να κάνετε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος με νερό και σαπούνι μία φορά την ημέρα. Πριν και μετά το θηλασμό μπορείτε να το καθαρίζετε απλώς με σκέτο νερό. Το μητρικό γάλα έχει και αντισηπτική ιδιότητα , γι αυτό φροντίζοντας να στεγνώνει πάνω στις θηλές σας  μετά το θηλασμό, μπορεί να γίνει η κύρια περιποίηση  των θηλών σας.
  • Θέση της μητέρας

    Την ώρα του θηλασμού η θέση που θα προτιμήσετε πρέπει να είναι αυτή που σας κάνει να νιώθετε άνετα ώστε να διευκολύνεστε στο θηλασμό. Αν προτιμάτε να θηλάζετε καθιστή, μπορείτε να έχετε ένα μαξιλάρι στα γόνατά σας για να ακουμπάει το μωρό και να βρίσκεται πιο κοντά στο στήθος.
  • Θέση του μωρού

    Το μωρό πρέπει να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω, ενώ με το άλλο σας χέρι κρατάτε το μωρό σας.
  • Θέση θηλασμού

    Όταν το μωρό ψάχνοντας ,ανοίξει καλά το στόμα του, το φέρνετε  προς το στήθος σας, φροντίζοντας  να πάρει στο στόμα του εκτός από τη θηλή και τμήμα της θηλαίας άλω (της σκούρας περιοχής γύρω από τη θηλή). Έτσι, το μωρό παίρνει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, που είναι περισσότερο συγκεντρωμένο γύρω από την θηλαία άλω και αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής.
  • Σωστός θηλασμός

    Πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού σημαίνει ότι το μωρό δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Όταν ένα μωρό θηλάζει σωστά, κάθεται ήσυχο στο στήθος, κάνει ρυθμικές θηλαστικές κινήσεις και τα χείλη του μοιάζουν με "βεντούζα".

  • Γεύματα μωρού

    Το κάθε μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες και πίνει την ίδια ποσότητα γάλακτος σε διαφορετικό χρόνο. Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα και το μωρό έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα που του χρειάζεται. Είναι πιο σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό να θηλάζει από τον ένα μαστό και όταν αυτός αδειάσει να προσφέρεται ο άλλος.
  • Μετά το θηλασμό

    Το μωρό τοποθετείται  όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του αέρα που τυχόν έχει καταπιεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού (ρέψιμο). Η πιο ασφαλής στάση του μωρού στην κούνια για να κοιμηθεί είναι ανάσκελα ή γυρισμένο στο πλάι και χωρίς μαξιλάρι.

    Αν το μωρό κλαίει παρά το ότι έχει θηλάσει και η διάρκεια του θηλασμού είναι μικρή, δεν πρέπει να ανησυχείτε για την επάρκεια του γάλακτος. Συστήνεται  να το ξαναθηλάσετε, αποφεύγοντας το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος ή άλλων υγρών. Το πρόβλημα είναι συνήθως παροδικό και τα συχνά και ακατάστατα γεύματα τακτοποιούνται στις 6 πρώτες περίπου εβδομάδες.
  • Σημεία επάρκειας του γάλακτος αποτελούν

    Η σταθερή αύξηση του βάρους που πρέπει να ελέγχεται κάθε 10 ημέρες τον πρώτο καιρό και μετά κάθε μήνα καθώς επίσης  η συμπεριφορά και η γενική κατάσταση του νεογνού (κλάμα, διάρκεια ύπνου ,χρώμα, τόνος, διούρηση, κενώσεις κ.α.).

Info


Διαβάστε περισσότερα για τον Μητρικό Θηλασμό εδώ

Νέα