Tandem Nursing - Παράλληλος θηλασμός

παράλληλος θηλασμός μωρών

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια αναφερόμαστε στο Tandem Nursing.

Τι είναι όμως τελικά;

Παράλληλος θηλασμός (Tandem) ονομάζεται ο ταυτόχρονος θηλασμός δύο ή και περισσοτέρων παιδιών διαφορετικής ηλικίας. Τις περισσότερες φορές η μητέρα θηλάζει το μεγαλύτερο παιδί καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνεχίζοντας και μετά τον ερχομό του νεογέννητου.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες που εξετάζουν την ασφαλή συνέχιση του θηλασμού κατά τη διάρκεια μιας νέας εγκυμοσύνης, εφόσον αυτή δεν έχει χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου, αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος διακοπής του. Επιπλέον, τα οφέλη που προκύπτουν από την συνέχιση του θηλασμού είναι σημαντικά για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι συστολές της μήτρας που προκαλούνται από την έκκριση ωκυτοκίνης κατά τον θηλασμό δεν ενοχοποιούνται για την εμφάνιση επιπλοκών. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό επιπλοκών σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, συστήνεται να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ή την μαία σας.

Ο ερχομός ενός νέου μέλους στη οικογένεια αλλάζει την καθημερινότητα όλων των μελών και ειδικά όσον αφορά στα μεγαλύτερα αδέρφια, μπορεί να προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αλλαγές. Η συνέχιση του θηλασμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πέραν αυτής, εφόσον η δυάδα το επιθυμεί, μπορεί να ωφελήσει στην καλύτερη μετάβαση σε αυτή την καινούργια πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μητρικός θηλασμός δεν προσφέρει μονάχα θρέψη και ενυδάτωση αλλά και συναισθηματική κάλυψη.

Στον παράλληλο θηλασμό, εκκρίνονται ορμόνες «αγάπης» όπως η ωκυτοκίνη, που θα λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας-παιδιού αλλά ακόμα και ανάμεσα στα δυο αδέρφια που μοιράζονται την εμπειρία αυτή .

Φτάνει όμως το γάλα;

Εφόσον το μητρικό γάλα μπορεί να θρέψει αποκλειστικά δίδυμα ή και τρίδυμα μωρά, γιατί να μην μπορεί να ικανοποιήσει παιδιά διαφορετικών ηλικιών; Εξάλλου η παραγωγή του γάλακτος καθορίζεται από τον νόμο προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με τον οποίο όσο μεγαλώνουν οι ανάγκες τόσο αυξάνεται η παραγωγή.

Σίγουρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται αλλαγές ως προς την ποσότητα ή και την γεύση του γάλακτος .Στην αρχή της εγκυμοσύνης η ποσότητά του μειώνεται και λόγω αυτού πολλά παιδία οδηγούνται στον απογαλακτισμό από μόνα τους.

Κατά τον 7ο μήνα γίνεται μετατροπή του ώριμου γάλακτος σε πρωτόγαλα κάνοντας το πιο γλυκό. Λίγες μέρες μετά τον ερχομό του νέου μέλους το γάλα μετατρέπεται και πάλι σε ώριμο συνεχίζοντας να ωφελεί και τα δύο παιδιά .Το μητρικό γάλα συνεχίζει να προσφέρει ανοσολογικά και θρεπτικά τις πολύτιμες ιδιότητές του καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικίας.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ως προς τις θέσεις και στάσεις θηλασμού που θα επιλεχθούν. Η μητέρα μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που θα νιώσουν άνετα, εκείνη και τα παιδιά της, δοκιμάζοντας διαφορετικές θέσεις και στάσεις. Μπορεί να επιλέξει εάν θα τα θηλάζει ταυτόχρονα ή μεμονωμένα.

Εάν υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια της παραγόμενης ποσότητας, το νεογέννητο προηγείται έναντι του μεγαλύτερου παιδιού, το οποίο καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες και μέσω των στερεών τροφών που καταναλώνει.

Το Tandem είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία η οποία μπορεί να γίνει απαιτητική σωματικά όπως και συναισθηματικά. Συστήνεται η επαρκής ξεκούραση, η σωστή ισορροπημένη διατροφή και η καλή ενυδάτωση.

Παρόλο που ο θηλασμός στις μέρες μας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, το Tandem θέλει ακόμα χρόνο για να γίνει περισσότερο αποδεκτό. Η ελλιπής γνώση για τα οφέλη της ασφαλούς παράλληλης σίτισης και η ανεπαρκής εξοικείωση του ευρύτερου αλλά και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος λειτουργούν μη υποστηρικτικά και αποθαρρυντικά.

Η κάθε γυναίκα για να μπορέσει να υποστηρίξει την απόφασή της για Tandem θα πρέπει να έχει καλή ενημέρωση και ενθάρρυνση, τόσο από την οικογένειά της, όσο και από φίλους και επαγγελματίες υγείας.

Σταθοπούλου Κωνσταντίνα, Rm, Μαία, Μέλος Ομάδας Προ-Μεταγεννητικής Φροντίδας ΙΑΣΩ

Τσαγκαράκη Άρτεμις, Μαία, Rm, MSc, Μέλος Ομάδας Προ-Μεταγεννητικής Φροντίδας ΙΑΣΩ

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Μ.Κ.Λαζανάς, Ελένη Παπασταμούλη
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Γενική Κλινική
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
Γενική Κλινική
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
ΠΑΝΩΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Ελένη Παπασταμούλη, Μ.Κ.Λαζανάς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Γενική Κλινική
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
Γενική Κλινική
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαρία Αλεξίου
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαιευτική - Γυναικολογική
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Καλλιόπη Μεγαλέμου
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Γενική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Παιδιατρική Μαιευτική - Γυναικολογική
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
ΠΑΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
Γενική Κλινική
Τι είναι η πνευμονία;
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
Τι είναι η πνευμονία;
Παιδιατρική