5 Μύθοι και Αλήθειες για το Βιγκανισμό με αφορμή το Veganuary

Μύθοι και Αλήθειες για το Βιγκανισμό

Αρχικά να ενημερώσω όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το Veganuary ότι είναι ένα κίνημα που αφορά τον πρώτο μήνα κάθε νέου έτους, καθώς ξεκινώντας  η καινούργια  χρονιά  είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνουμε μία νέα αρχή και να αποφύγουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση του ανείπωτου πόνου που προκαλούμε σαν κοινωνία στα ζώα και φυσικά στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καλούμαστε λοιπόν να γίνουμε vegan για ένα μήνα και ποιος ξέρει, ίσως τελικά να βρούμε νόημα και ουσία πολύ περισσότερο από όσο νομίζαμε αρχικά. Γι’ αυτό λοιπόν ας ξεδιαλύνουμε κάποιους μύθους σχετικά με το βιγκανισμό.

Πρώτος  Μύθος

Εάν γίνω αυστηρά  χορτοφάγος  θα έχω διατροφικές ελλείψεις  σε: πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και θα είμαι αδύναμος.

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2018) περιγράφοντας την υγιεινή διατροφή αναφέρει μόνο τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη σύνθεσή της, χωρίς να αναφέρει τα ζωικά τρόφιμα στα βασικά συστατικά της.

Καταναλώνοντας  φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, τριμμένο λιναρόσπορο) πλήρη δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, αναποφλοίωτο ρύζι, καλαμπόκι κ.α.) και έχοντας ποικιλία από τα παραπάνω τρόφιμα στη διατροφή σας καθημερινά, όχι μόνο δεν θα έχετε διατροφικές ελλείψεις αλλά θα έχετε και πολύ περισσότερη ενέργεια για να ανταποκριθείτε στις πλείστες υποχρεώσεις  σας.

Δεύτερος Μύθος

Τα vegan τρόφιμα είναι ακριβά και δυσκολεύεσαι να τα βρεις.

Η Ελλάδα ανήκοντας στη Μεσόγειο έχει ποικιλία από φυτικά τρόφιμα πολύ καλής ποιότητας, μία βόλτα σε μία λαϊκή αγορά θα σας πείσει και σίγουρα είναι πολύ πιο φθηνά από τα κρέατα , τα  ψάρια και τα γαλακτοκομικά.

Ακριβά είναι τα τυποποιημένα υποκατάστατα όπως μπιφτέκια, τυριά κλπ. καθώς και διάφορα φυτικά τρόφιμα  εισαγωγής όπως πχ τσάι μάτσα από την Ιαπωνία, γεγονός  όμως που και αυτό αλλάζει καθώς αυξάνει η ζήτηση για κατανάλωση τέτοιων προϊόντων οπότε η αγορά εμπλουτίζεται με αυτά βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις τιμές τους.

Τρίτος Μύθος

Δεν μπορείς να χορτάσεις εύκολα.

Στην πραγματικότητα για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας  χρειάζονται οι φυτικές ίνες που προσλαμβάνοντας νερό μέσα στο στομάχι διογκώνονται και επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού.

Και φυσικά που αλλού να βρίσκονται οι φυτικές ίνες εκτός από τα φυτικά τρόφιμα, πουθενά αλλού, εξάλλου το λέει και το όνομά τους Φυτικές.

Τέταρτος Μύθος

Αν γίνεις vegan, θα χάσεις αμέσως κιλά και θα είσαι υγιής.

Η απώλεια κιλών επιτυγχάνεται κυρίως με μια ισορροπημένη διατροφή και φυσικά σωματική άσκηση. Οπότε και να γίνεις vegan αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες, κακής ποιότητας τροφής όπως επεξεργασμένα ,γλυκά και αναψυκτικά τότε δεν πρόκειται να χάσεις κιλά.

Επιπλέον για να έχουμε καλή υγεία θα πρέπει να καταναλώνουμε φυτικά τρόφιμα μη επεξεργασμένα (whole-food plant-based diet).

Σίγουρα ένας vegan γλιτώνει τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που τρώνε οι παμφάγοι μέσω των ζωικών τροφών καθώς και την μεταλλαγμένη σόγια που είναι πλέον η κύρια ζωοτροφή, αλλά τα μέγιστα οφέλη για την υγεία του τα αποκομίζει μόνο αν επιλέγει ακόμα και από τα φυτικά τρόφιμα τα πιο υγιεινά.

Πέμπτος Μύθος

Η vegan διατροφή δεν είναι κατάλληλη για εγκύους και παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO,2018) καθώς και η Ένωση Διαιτολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (2021) υποστηρίζουν ότι η vegan διατροφή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των παιδιών. Ο Π.Ο.Υ. δεν θέτει κανένα κατώτερο  όριο ζωικών προϊόντων ως επιθυμητό ή απαραίτητο.

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης εμφανίζονται μόνο στις κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να μειωθούν. Επιπλέον ως ενήλικες θα πρέπει να πάψουμε επιτέλους να λέμε ψέματα στα παιδιά για το από πού προέρχεται το φαγητό τους.

Η διατροφή η δική μας, αλλά και η δική τους θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να πάψουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, τον πλανήτη  στον οποίον καλούνται να ζήσουν. Τους το οφείλουμε.

Συνοψίζοντας  ας  γίνει αυτός ο Ιανουάριος η αρχή μιας νέας εποχής για τον καθένα από εμάς, ας γίνει η αρχή για μια νέα ζωή με περισσότερη ενσυναίσθηση, λιγότερη βία, περισσότερη υγεία και ένα καθαρότερο φυσικό περιβάλλον.

Αλλάζοντας συνήθειες και βάζοντας προκαταλήψεις δεκαετιών στην άκρη ίσως προλάβουμε τελικά να σώσουμε τον πλανήτη μας και τελικά εμάς τους ίδιους.

Βασιλική Σκαλαφούρη, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Vegan Maternity Care ΙΑΣΩ.

Συντάκτης Άρθρου

ΣΚΑΛΑΦΟΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΚΑΛΑΦΟΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Μ.Κ.Λαζανάς, Ελένη Παπασταμούλη
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Γενική Κλινική
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
Γενική Κλινική
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
ΠΑΝΩΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Ελένη Παπασταμούλη, Μ.Κ.Λαζανάς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Γενική Κλινική
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
Γενική Κλινική
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαρία Αλεξίου
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαιευτική - Γυναικολογική
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Καλλιόπη Μεγαλέμου
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Γενική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Παιδιατρική Μαιευτική - Γυναικολογική
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
ΠΑΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
Γενική Κλινική
Τι είναι η πνευμονία;
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
Τι είναι η πνευμονία;
Παιδιατρική