Vegan Maternity Care
Το Τμήμα “Vegan Maternity Care”, παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση, υποστήριξη και παρακολούθηση χορτοφάγων και αυστηρά χορτοφάγων - vegan εγκύων. Είναι γνωστό ότι η vegan διατροφή συντελεί στην ομαλή έκβαση της κύησης και πιο συγκεκριμένα με τη διατήρηση ικανοποιητικού σωματικού βάρους μειώνονται οι κίνδυνοι για ανάπτυξη διαβήτη κυήσεως, προεκλαμψίας αλλά και αποφυγή διενέργειας αυξημένου ποσοστού καισαρικών τομών.
Το Τμήμα απαρτίζεται από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες όπως Μαιευτήρα/ Γυναικολόγο και ομάδα εξειδικευμένων διατροφολόγων του Τμήματος Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας του ΙΑΣΩ οι οποίοι βρίσκονται εδώ για να στηρίξουν, να ενδυναμώσουν και να εμψυχώσουν τις γυναίκες που θα απευθυνθούν σε εμάς.
Γνωρίζουμε από καιρό ότι μία δίαιτα που επικεντρώνεται σε φυτικά τρόφιμα - φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους - μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ακόμα και σε έρευνες που αφορούν την μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής προέρχονται κατά βάση από τα φυτά.
Στην πραγματικότητα, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με βάση τα φυτά είναι η μόνη δίαιτα που έχει αποδειχθεί ότι πραγματικά αναστρέφει την εγκατεστημένη στεφανιαία νόσο. Έχει επίσης φανεί ότι αναστρέφει τον διαβήτη τύπου 2, επιτρέπει την αποτελεσματική και διαρκή απώλεια βάρους χωρίς έλεγχο μερίδας ή άσκηση και αναστέλλει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο σύμφωνα με έρευνες.
Επιπλέον, μία μη επεξεργασμένη vegan διατροφή μπορεί και υποστηρίζει την ψυχική υγεία καθώς επηρεάζει την υγεία των βακτηρίων του εντέρου μας, τα οποία παράγουν πολλές από τις νευροδιαβιβαστές/ορμόνες που είναι ενεργές στον εγκέφαλο.
Ποιοι είναι οι Στόχοι μας:
Το Vegan Maternity Department Care απευθύνεται:
- Σε όσες γυναίκες χαρακτηρίζονται από ανοικτό τρόπο σκέψης και διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες οι οποίες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα επομένως και η αντιμετώπιση της υγείας του θα πρέπει να γίνεται μέσω ενός ολιστικού τρόπου προσέγγισης σε πλήρη εναρμόνιση βέβαια με τις πολύτιμες γνώσεις της κλασικής ιατρικής ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
- Σε εκείνες οι οποίες ακολουθούν χορτοφαγική - Vegetarian διατροφή.
- Σε όσες γυναίκες ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική - Vegan διατροφή
Συνταγές
Έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες για απολαυστικά γεύματα
Η συμβολή του ΙΑΣΩ στην υποστήριξη μίας νέας γενιάς ευαισθητοποιημένων πολιτών που ασχολούνται με την εξάπλωση της vegan διατροφής και τρόπου ζωής και την ενημέρωση του κοινού προβάλλοντας το μοντέλο και την ομορφιά μιας ειρηνικής ζωής και διατροφής είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την υγεία των ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών, παρέχοντας μία ποικιλία φυτικών γευμάτων και εκπαίδευση με ενσυναίσθηση για την υγεία και την βιωσιμότητα του πλανήτη.
Φυτοφαγία - Χορτοφαγία και τρόπος ζωής
Οι χορτοφαγικές δίαιτες και ο τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο πολλών χρονίων ασθενειών, οι οποίες αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο παγκόσμιο βάρος των ασθενειών. Αλλά το πραγματικό άμεσο ιατρικό κόστος δεν είχε ποτέ ποσοτικοποιηθεί στο παρελθόν. Τι λένε λοιπόν οι έρευνες. Το ίδιο ποσό δαπανήθηκε για οδοντιατρική εργασία, αλλά σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους που ομοίως δεν καπνίζουν ή πίνουν, ή σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι χορτοφάγοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη νοσηλεία σε εσωτερικούς, εξωτερικούς ασθενείς και ολική ιατρική, υποδηλώνοντας ότι περισσότερη φυτική διατροφή θα μπορούσε να είναι μία αποτελεσματική στρατηγική για εξοικονόμηση κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει μείωση έως και 50% στο ιατρικό κόστος λόγω της κατάθλιψης. Η εγκεφαλοαγγειακή νόσος είναι ένα άλλο όνομα για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου πήξης, οι χορτοφάγοι είχαν σταθερά περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο και για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, περίπου 65% χαμηλότερος κίνδυνος από τους μη χορτοφάγους και αυτό συνέβη παρά την υψηλότερη ομοκυστεϊνη λόγω της χαμηλότερης πρόσληψης βιταμίνης Β12 σε κάποιους χορτοφάγους, η οποία μπορεί να οδήγησε σε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε προηγούμενες μελέτες. Μία ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση βρήκε μία σημαντική προστατευτική επίδραση μίας χορτοφαγικής διατροφής έναντι της επίπτωσης ή /και θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο και επίπτωση από ολικό καρκίνο, με τη δίαιτα vegan περίπου το διπλάσιο μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.
Ας δούμε και το αντίθετο: Τι γίνεται αν αποφασίσετε να σταματήσετε να τρώτε χορτοφαγικά και να αρχίσετε να τρώτε κρέας; Η Adventist Health Study εξέτασε αυτό και διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν χορτοφάγοι, όσοι άρχισαν να τρώνε κρέας διέτρεχαν 231% αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους, 166% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, 152% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. και 146 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Και αν συνεχίσετε να τρώτε κρέας, μπορεί να μειώσετε τη διάρκεια ζωής σας κατά τρεισήμισι χρόνια.
Ακόμη και η απλή μείωση μπορεί να βοηθήσει. Ένα διατροφικό μοτίβο που δίνει έμφαση στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης βρέθηκε ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, που σημαίνει ότι ζείτε μία σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Aκολουθούν οι αθροιστικοί κίνδυνοι θανάτου μεταξύ των κατηγοριών προ - χορτοφαγικής διατροφής, που σημαίνει ότι όσο πιο κοντά τρώτε προς μία εντελώς φυτική διατροφή, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου. Οι ερευνητες καταλήγουν στο συμπέρασμα
ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η απλή συμβουλή για την αύξηση της κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης με μείωση της κατανάλωσης τρφών από ζωικές πηγές παρέχει πλεονέκτημα επιβίωσης.
Γνωρίζατε ότι ο ηθικός βιγκανισμός ισοδυναμεί με φιλοσοφική πεποίθηση και επομένως προστατεύεται από τον νόμο περί ισότητας του 2010. Αυτή η απόφαση έχει αντίκτυπο στον εργασιακό χώρο, αλλά και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών.
Vegan για τον πλανήτη
Η κύρια αιτία της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης, είναι η κτηνοτροφία που εκπέμπει περίπου 7,1 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η πλειονότητα αυτών των εκπομπών προέρχεται από την παραγωγή βοείου κρέατος και βοοειδών, με πρωταρχικές πηγές την εντερική ζύμωση από μηρυκαστικά, την παραγωγή και επεξεργασία ζωοτροφών και την αποσύνθεση κοπριάς. Η διαδικασία είναι επίσης έντασης πόρων, καθώς η παραγωγή μόλις 1 κιλού βοείου κρέατος, απαιτεί 25 κιλά σιτηρών και περίπου 15.000 λίτρα νερού.
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η απώλεια βιοπικιλότητας και η ανθρώπινη παρέμβαση σε φυσικούς χώρους, μπορεί να συνδεθούν με την εμφάνιση και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών ζωονοσογόνων και μεταδιδομένων ασθενειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η αλλαγή χρήσης γης, όπως η αποψίλωση των δασών, η μετατροπή της γης και η εξόρυξη, είναι η κύρια κινητήρια δύναμη των αναδυομένων μολυσματικών ασθενών. Σύμφωνα με το CDC, το 75% όλων των νέων ή αναδυομένων μολυσματικών ασθενειών είναι ζωονόσοι.
Πού βοηθάει η Vegan διατροφή;
Επισημονική επιμέλεια: Δέσποινα Μαρσέλου (BSc, Msc, CERT x 2), Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Μετεκπαίδευση στη Φυτοφαγική διατροφή (whole plant-based nutrition), Επιστημονική Συνεργάτις των plant-based health professionals και Wincester University, Εξωτερικη Συνεργάτης Vegan Maternity Care ΙΑΣΩ.