Όσπρια!Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Όσπρια! Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολλών υγιεινών διατροφικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογειακής Διατροφής η οποία αποτελεί Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2010). Τα οφέλη για την συνολική υγεία, ευεξία και ευ γήρας από την κατανάλωση μιας διατροφής βασισμένη σε τροφές φυτικές (Plant-Based diet) με λίγα ή καθόλου ζωικά προϊόντα όπως είναι η Μεσογειακή Διατροφή είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. 

Τα όσπρια αποτελούν τροφές εξαιρετικής θρεπτικής αξίας οι οποίες μεταξύ άλλων:

  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή «καλών» υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή προκαλούν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τη διατήρηση του σωματικού βάρους καθώς επίσης και την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, και τους μύες κατά την διάρκεια άσκησης. Είναι σημαντική η συνειδητή επιλογή!
  • Είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η υψηλή κατανάλωση εδώδιμων ινών σχετίζεται με: βέλτιστη εντερική λειτουργία, μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, έλεγχο του σωματικού βάρους, διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα [European Food Safety Authority (EFSA) 2010; 8 (3): 1460].

  • Πηγή πρωτεϊνών
  • Πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (πχ. βιταμίνες συμπλέγματος Β, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο) αλλά και αντιοξειδωτικών φυτοχημικών. 
  • Αποτελούν τροφή χαμηλή σε λιπαρά και λόγω του ότι αποτελούν φυτική τροφή δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται δύο φορές εβδομαδιαίως.

ToP Tip: Τα όσπρια αποτελούν πηγή μη-αιμικού σιδήρου. Ο μη-αιμικός σίδηρος έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή έχει μικρή – της τάξεως του 5 με 10% - απορρόφηση από τον οργανισμό) σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο του οποίου η απορρόφηση ξεπερνάει το 15%.

Γνωρίζετε ότι αν συνοδέψετε τα όσπρια με 50γρ. κρέας ή ψάρι, βελτιώνετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμού; (Επίσημος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων)

Συντάκτης Άρθρου

ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
Γενική Κλινική
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαρία Αλεξίου
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαιευτική - Γυναικολογική
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Καλλιόπη Μεγαλέμου
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Γενική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Παιδιατρική Μαιευτική - Γυναικολογική
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
ΠΑΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
Γενική Κλινική
Τι είναι η πνευμονία;
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
Τι είναι η πνευμονία;
Παιδιατρική
Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας: Ο Ρόλος της Ακτινολογίας στην Υγεία
ΘΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας: Ο Ρόλος της Ακτινολογίας στην Υγεία
Γενική Κλινική
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Ελένη Τσουκαλά
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Μαιευτική - Γυναικολογική
Tandem Nursing - Παράλληλος θηλασμός
Σταθοπούλου Κωνσταντίνα & Τσαγκαράκη Άρτεμις
Tandem Nursing - Παράλληλος θηλασμός
Μαιευτική - Γυναικολογική
Ο ρόλος της Φυτοφαγικής Διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του Διαβήτη Τύπου ...
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Ο ρόλος της Φυτοφαγικής Διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του Διαβήτη Τύπου ...
Γενική Κλινική Μαιευτική - Γυναικολογική