Οδηγός Ασθενή Μαιευτικής Κλινικής
Παρέχεται στο ΙΑΣΩ η δυνατότητα επιλογής για παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, από τη στιγμή της γέννησής του και για όλο το 24ώρο, μέχρι την έξοδό του από το Μαιευτήριο, ανεξαρτήτου θέσεως και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Το Προσωπικό παρέχει την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση του νεογέννητου. Εάν όμως η μητέρα το επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού της.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διευκόλυνση σε ότι αφορά στο χρόνο παραμονής του νεογέννητου με τη μητέρα του από το Προσωπικό του Ορόφου.
Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, από τη στιγμή της γέννησης του και για όλο το 24ωρο, μέχρι και την έξοδό τους από το Μαιευτήριο.
Η έγκαιρη έναρξη και συνέχιση του θηλασμού διευκολύνεται από την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής. Το Rooming in αποτελεί ένα από τα Δέκα Βήματα που έχουν συντάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef για πετυχημένο θηλασμό και είναι προϋπόθεση, ώστε να χαρακτηριστεί ένα Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα βρέφη».
Το Rooming in:
- προσφέρει αδιάκοπη επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, γεγονός που συμβάλλει στο χτίσιμο της σχέσης τους
- ισχυροποιεί το συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του και
- παρέχει στο μωρό αίσθημα ασφάλειας, γαλήνης και ηρεμίας που δικαιούται να βιώσει
Η μοναδική δυάδα μητέρας – βρέφους θα δημιουργήσει μια υγιή και ισχυρή σχέση με τον πιο αρμονικό τρόπο.
Η μητέρα έχοντας την ευκαιρία της φροντίδας του μωρού της, θα είναι καλύτερα εξοικειωμένη επιστρέφοντας στο σπίτι και θα έχει προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες και στα ωράρια του, ήδη από τον χρόνο που βρίσκονταν στο Μαιευτήριο.
Η εφαρμογή του Rooming in επηρεάζει και τη διαδικασία του θηλασμού. Το βρέφος αντιλαμβάνεται το στήθος της μητέρας του ως κομμάτι του εαυτού του, αλλά και η μητέρα προσφέρει το γάλα της στο μωρό της ως κομμάτι του δικού της εαυτού.
Με το Rooming in
η μητέρα έχει την ευκαιρία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας να ασχοληθεί με το θηλασμό, να προσπαθήσει και να επιμείνει να μάθει στο μωρό της να θηλάζει, μιας και ο θηλασμός δεν είναι απλώς ένστικτο, αλλά μια ικανότητα που χρειάζεται εκμάθηση τόσο από την πλευρά της, όσο και από την πλευρά του μωρού της. Δίνεται στο μωρό η ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία του αποκλειστικού θηλασμού με όλα τα πλεονεκτήματά του και να θηλάζει ελεύθερα και απεριόριστα, όποια ώρα της ημέρας και για όσο χρόνο το επιθυμεί το ίδιο.
Πριν ακόμα κλάψει το μωρό, εκδηλώνει την πείνα του με άλλους τρόπους:
- κουνάει το κεφάλι του δεξιά – αριστερά, ψάχνοντας
- γλείφει τα χείλια του
- αρχίζει να κάνει θηλαστικές κινήσεις
- πιπιλάει τα δάχτυλά του
Όταν η μητέρα παραβλέψει αυτά τα σημάδια για αρκετή ώρα, τότε το μωρό αρχίζει να κλαίει και όσο ανήσυχο είναι, τόσο δυσκολότερα επιτυγχάνεται ο θηλασμός.
Η μητέρα αρχίζει:
- Να μαθαίνει πώς να τοποθετήσει το μωρό της στο στήθος της σωστά, ώστε να μην πονάει και να αποφύγει να ερεθιστούν οι θηλές της
- Να επιλέγει όποια από τις θέσεις θηλασμού είναι πιο αναπαυτική κάθε φορά, για την ίδια και το μωρό της
- Να αναγνωρίζει πότε το μωρό της χορταίνει
Για την εφαρμογή της πρακτικής Rooming in ο σύντροφος και η διακριτική παρουσία του επισκεπτηρίου θα συμβάλλουν στην επιτυχία της όλης προσπάθειας.