Επιστημονική διάλεξη Νεογνολόγων της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Με εξειδικευμένα ιατρικά θέματα, που διαχειρίζονται με ιδιαίτερη συχνότητα οι νεογνολόγοι του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, συνεχίστηκαν οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, συνεργάτες ιατροί καθώς και το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τις Παιδιάτρους - Νεογνολόγους και Επιστημονικές Συνεργάτιδες του ΙΑΣΩ, κ.κ. Τσάμπουρα Ζήσω και Μπουλιμάρη Ιωάννα αφ' ενός για τις Στρατηγικές της Προγεννητικής χορήγησης κορτικοστεροειδών σε γυναίκες με αναμενόμενο πρόωρο τοκετό και αφ' ετέρου για τις Συγγενείς λοιμώξεις, την Ανίχνευση κατά την εγκυμοσύνη και αντιμετώπιση στην εγκυμονούσα, στο νεογνό και στο βρέφος υπό το συντονισμό του κ. Δημήτρη Νέτσκου Παιδίατρου-Νεογνολόγου, με εξειδίκευση στην Παιδοκαρδιολογία και στην Εμβρυϊκή Καρδιολογία, Επιστημονικού Υπεύθυνου και Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
Η κυρία Τσάμπουρα, μίλησε για την προωρότητα, που σημειώνει αύξηση τα τελευταία χρόνια και αφορά άνω του 10% των γεννημένων ζώντων νεογνών, αποτελεί δε σημαντικότατη αιτία νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ανέλυσε στη συνέχεια τις νεότερες, επικαιροποιημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα από τους Μαιευτήρες/Γυναικολόγους για την Προγεννητική χορήγηση κορτικοστεροειδών σε αναμενόμενο πρόωρο τοκετό, με ειδική αναφορά στα είδη των στεροειδών, τα θεραπευτικά σχήματα, την ζητούμενη θεραπευτική τους δράση στην ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου, αλλά και τις άλλες εν γένει θετικές ή και αρνητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις τους.
Η κυρία Μπουλιμάρη παρουσίασε λεπτομερώς τις σημαντικότερες λοιμώξεις που μπορεί να προσβάλλουν μία εγκυμονούσα και κατ' επέκταση και το έμβρυο, με πιθανότητα να προκαλέσουν σοβαρές συγγενείς λοιμώξεις, με σοβαρές επιπτώσεις στο νεογνό και στο βρέφος, όπως η λοίμωξη από Μεγαλοκυτταροϊό (CMV λοίμωξη), η Τ οξοπλάσμωση, η Ε ρυθρά, η Ερπητική λοίμωξη (HSV), η Σύφιλη, ο Parvo-ιός B19 κ.ά. Η κυρία Μπουλιμάρη μίλησε εκτενώς για την ανίχνευση και τη διάγνωση στην εγκυμονούσα, τις στατιστικές πιθανότητες μετάδοσης στο έμβρυο και τη διαγνωστική προσέγγιση του εμβρύου, όπως και για την αντιμετώπιση και θεραπεία των λοιμώξεων αυτών, τόσο στην εγκυμονούσα, όσο και στο νεογνό και το βρέφος.
Τέλος, έγινε ειδική αναφορά από όλους τους συμμετέχοντες, στον σπουδαίο ρόλο του προγεννητικού ελέγχου της εγκύου και του εμβρύου, τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων ιατρικών ειδικοτήτων και την ορθή εφαρμογή των Παγκόσμιων Ιατρικών Κατευθυντήριων Οδηγιών (Guidelines).
Η ΜΕΝΝ του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, η μοναδική ιδιωτική σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδος μονάδα, λειτουργεί συστηματικά από το 2010. Στα 15 αυτά χρόνια, η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα υποστηριζόμενη από μαίες με τεράστια εμπειρία έχουν φροντίσει περίπου 3.500 πρόωρα και πάσχοντα νεογνά. Η καθημερινή αυτή κλινική εμπειρία και η συνεχής συμμετοχή των συνεργατών ιατρών στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας και όχι μόνο, διασφαλίζει ότι η ομάδα της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολότερες περιπτώσεις με απόλυτη ιατρική ασφάλεια και επαγγελματισμό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος των επιστημονικών εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025, θα παρουσιαστούν επίκαιρα ιατρικά θέματα που αφορούν σε όλο το φάσμα του τομέα της Ιατρικής, με ομιλητές καταξιωμένους επιστήμονες, συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Κοινός τόπος είναι, μέσα από τις διαλέξεις αυτές, να ενημερωθούν οι συνεργάτες ιατροί και το προσωπικό του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τις νέες πρωτοποριακές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το μοναδικό ιδιωτικό Νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας . Η διάχυση της πληροφορίας και οι καλές πρακτικές, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και οι βέλτιστες πρακτικές, η εξειδίκευση και η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού αποτελούν για το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μία συνειδητή επιλογή.