Η Α’ Νευροχειρουργική Κλινική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!
Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών, προσήλθε ασθενής, 80 ετών, λόγω διαταραχής βάδισης και μείωσης επιπέδου συνείδησης.
Οδηγήθηκε στην Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική, Διευθυντής της οποίας είναι ο Δρ Βασίλειος Σλατινόπουλος, κι εκτιμήθηκε από τη Νευρολόγο, κυρία Κλαίρη Χαρισίου. Αμέσως, κρίθηκε απαραίτητη η διενέργεια αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου στο Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων, η οποία ανέδειξε εξεργασία (μηνιγγίωμα παραοβελιαίο) αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου.
Στη συνέχεια, ο Νευροχειρουργός, Ιορδάνης Γεωργιάδης, Επιμελητής της Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εξέτασε την ασθενή και σύστησε, σε συνεργασία με την Αναισθησιολόγο Ελευθερία Τουτουνοπούλου, χειρουργική αντιμετώπιση με σκοπό την ολική εξαίρεση του όγκου, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο και τέσσερις ημέρες μετά έλαβε εξιτήριο για την οικία της με τις απαραίτητες οδηγίες. Στο πλαίσιο επανελέγχου με αξονική τομογραφία (με σκιαγραφικό) που πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά, διαπιστώθηκε πλήρης εξαίρεση του καλοήθους όγκου και άριστη νευρολογική εικόνα της ασθενούς.
Περίπου το 30% όλων των πρωτοπαθών όγκων στους ενήλικες είναι μηνιγγιώματα και συναντώνται ειδικότερα σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ εμφανίζονται σπανίως σε παιδιά. Η εμφάνιση μηνιγγιώματος είναι συχνότερη στο γυναικείο πληθυσμό συγκριτικά με τον ανδρικό (αναλογία 7 προς 3).
Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι παλαιότερη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, έκθεση σε ακτινοβολία για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και λήψη ορμονών. Η ανατομική θέση και το μέγεθος ενός μηνιγγιώματος καθορίζει την κλινική νευρολογική σημειολογία.
Απεικονιστικά, η πρώτη εξέταση που συνήθως ανευρίσκεται ένα μηνιγγίωμα είναι η αξονική τομογραφία εγκεφάλου, ενώ η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία με χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας. Επιπλέον, η μαγνητική φασματοσκοπία πρωτονίου (MRS) δίνει στον Νευροχειρουργό πληροφορίες για τα μεταβολικά χαρακτηριστικά του μηνιγγιώματος.
Η χειρουργική αντιμετώπισή τους προϋποθέτει έμπειρο κι εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και μια άριστα εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα με τεχνολογία αιχμής (διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, τρισδιάστατο μικροσκόπιο, νευροπλοηγό κ.ά.).
Σχετικά με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ξεκίνησε να λειτουργεί δυναμικά στο χώρο της Υγείας από τον Μάρτιο του 2010 και σήμερα αποτελεί ένα πρότυπο Θεραπευτήριο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, εξοπλισμένο µε τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τη συνδρομή κορυφαίων ιατρών συνεργατών όλων των ειδικοτήτων.