Συνέντευξη του Προέδρου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κ.Φ.Σκαρίμπα στην εφημερίδα ‘Η Θεσσαλία’
Στις 22 Μαρτίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η μαιευτική και γενική κλινική «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας που βρίσκεται στην περιοχή Νίκαιας της Λάρισας. Εκεί σε μια έκταση 60 στρεμμάτων κατασκευάστηκε ένα μεγάλο κτίριο συνολικού εμβαδού 25.000 τετραγωνικών μέτρων το οποίο στην τελική του ανάπτυξη θα διαθέτει 213 κλίνες και θα είναι εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.
Ουσιαστικά το μέγεθος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας παραπέμπει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο το οποίο όμως ανήκει στους γιατρούς. Κεντρικό σύνθημα των ανθρώπων που στελεχώνουν την κλινική είναι: «ιατρικές υπηρεσίες Βοστόνης με τιμολόγια Θεσσαλίας και σεβασμός στον άνθρωπο». Οι γιατροί που θα εργάζονται στην κλινική, αγγίζουν τους 130 και το υπόλοιπο προσωπικό τα 300 άτομα.
Η «Θ» βρέθηκε προχθές Παρασκευή στο «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας», όπου συζήτησε με τον πρόεδρο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, μαιευτήρα, κ. Φαίδωνα Σκαρίμπα για το όλο εγχείρημα και τους στόχους του και ξεναγήθηκε στους μεγάλους χώρους της κλινικής έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσει τις υψηλού επιπέδου υποδομές που διαθέτει. Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας θα λειτουργεί από τις 22 Μαρτίου και τα εγκαίνια θα τελεστούν περίπου ένα μήνα αργότερα.
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας βρίσκεται στην περιοχή Νίκαιας της Λάρισας (στο 8ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Λαρίσης-Αθηνών) σε έκταση 60 στρεμμάτων η οποία αγοράστηκε από τον Όμιλο ΙΑΣΩ. Πλέον έχει κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και επιβλητικό κτίριο εμβαδού 25.000 τετραγωνικών μέτρων με άνετους και μεγάλους χώρους καθώς και υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό. Ο κ. Σκαρίμπας υπογράμμισε πως η υπόθεση για την κατασκευή ΙΑΣΩ στην Θεσσαλία ξεκίνησε να συζητιέται πριν επτά χρόνια. Μάλιστα γιατροί από το Βόλο ήταν αυτοί που έθεσαν πρώτοι το θέμα.
Τελικά η επιλογή της Νίκαιας δεν έγινε τυχαία για την κατασκευή της Κλινικής. Εκπονήθηκαν δημογραφικές, χωροταξικές και άλλες μελέτες και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται 45-50 χιλιόμετρα από τις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις δηλαδή Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ιδίως για το Βόλο, επειδή η πρόσβαση είναι μέσω της ΠΑΘΕ, κάποιος μπορεί να μεταβεί στην Κλινική μάξιμουμ σε 35 λεπτά.
Η Κλινική
Ο κ. Σκαρίμπας επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ακούγοντας τη λέξη ΙΑΣΩ σκέφτονται αυτόματα το μαιευτήριο. Το μαιευτήριο όμως ήταν η αρχή της δημιουργίας του ομίλου ΙΑΣΩ ο οποίος σήμερα συμπεριλαμβάνει το ΙΑΣΩ (πρώην μαιευτήριο ΗΡΑ), το ΙΑΣΩ Παίδων που ξεκίνησε τη λειτουργία το Σεπτέμβριο, τη MEDSTEM που δραστηριοποιείται στη φύλαξη βλαστοκυττάρων και το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκαρίμπας σημειώνει πως το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας θα είναι μαιευτική και γενική κλινική. Η Κλινική με το άνοιγμά της θα έχει 175 κλίνες και σε πλήρη ανάπτυξη 213. Αυτές κατανέμονται ως εξής: 22 στη Μαιευτική, δέκα στη Γυναικολογική, 14 στη Χειρουργική, δέκα στην Ορθοπεδική, δέκα στην ΩΡΛ, δέκα στη Γναθοχειρουργική, δέκα στην Ουρολογική, δέκα στη Νευροχειρουργική, οκτώ στην Εντατική Ενηλίκων και παίδων, δεκαπέντε στη Μονάδα πρόωρων, δέκα στην Παιδοχειρουργική, δέκα στην ΠαιδοΩΡΛ, δέκα στην Παθολογική, δέκα στην Καρδιολογική και δέκα στην Οφθαλμολογική.
Ο ίδιος τονίζει για τη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών ότι τρεις από τις δώδεκα κλίνες θα είναι επιπέδου ΙΙΙ οι οποίες προορίζονται για τη νοσηλεία νεογνών μικρού βάρους ή με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Στην περιφέρεια ο ιδιωτικός τομέας δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσοκομεία με τα γνωστά σε όλους προβλήματα. Επίσης, ενώ η νομοθεσία μας επέβαλε μικρότερο αριθμό κλινών στη Μονάδα νεογνών, προχωρήσαμε σε μια μία μεγάλη επένδυση φθάνοντας τις δεκαπέντε κλίνες, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευόμενων και των νεογνών γνωρίζοντας ότι στα πρόωρα νεογνά τη μεγαλύτερη σημασία έχουν τα πρώτα λεπτά της ζωής τους για ολόκληρο το μέλλον τους, καθώς και τις απαιτήσεις των μαιευτήρων της περιοχής.
Στο προσεχές μέλλον θα λειτουργήσει Παιδιατρική Κλινική, Μονάδα Αιμοκάθαρσης και Πυρηνική Ιατρική.
Κλινική των γιατρών
Ο κ. Σκαρίμπας υπογραμμίζει με νόημα πως ο Όμιλος ΙΑΣΩ ανήκει σε γιατρούς. Δεν έχουμε δηλαδή επιχειρηματίες. Έτσι μπορούμε να κανονίσουμε τα τιμολόγιά μας, ώστε να εξυπηρετούμε και τους γιατρούς και τους ασθενείς. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο ακολουθείται και στην περίπτωση του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας συμμετέχουν περίπου 130 γιατροί από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας εκ των οποίων οι 60 προέρχονται από το Βόλο. Πρόκειται για καταξιωμένους γιατρούς της Θεσσαλίας. Αυτοί οι γιατροί κατέχουν περίπου το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έχοντας καταβάλλει γύρω στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο 75% ανήκει στην ΙΑΣΩ Α.Ε. η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στους γιατρούς. Η ΙΑΣΩ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 γιατροί καθώς και άλλοι μεμονωμένοι επενδυτές ή νομικά πρόσωπα. Τα διοικητικά συμβούλια των κλινικών του ομίλου απαρτίζονται αποκλειστικά από γιατρούς.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετέχουν τέσσερις γιατροί από τη Θεσσαλία εκ των οποίων οι δύο δεσμεύουν με την υπογραφή τους την εταιρεία και πέντε από την Αθήνα.
Ο κ. Σκαρίμπας επισημαίνει πως «σκοπός μας είναι η πολυμετοχικότητα του σχήματος. Μέσα από αυτή τη συμμετοχή του ο γιατρός δεσμεύεται απέναντι στην κλινική, γιατί είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης. Τα περιστατικά θα τα φέρει ο γιατρός. Αυτός θα φέρει την κερδοφορία στην επιχείρηση και αυτός θα διασφαλίσει την επένδυση. Η λέξη κλειδί για εμάς είναι αυτή του συνεργάτη. Το μοντέλο συνεργασίας, δηλαδή του συνεργάτη μετόχου ή του εξωτερικού συνεργάτη, θα το αποφασίσει ο ίδιος. Σε αυτή τη λογική πραγματοποιήσαμε επανειλημμένες συναντήσεις στην κλινική καλώντας τους γιατρούς όλων των νομών για ενημέρωση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Κλινικής».
Σύγχρονος εξοπλισμός, προσιτές τιμές
«Εδώ ερχόμαστε για να κάνουμε τη διαφορά» σημειώνει με νόημα ο κ. Σκαρίμπας. Ο ξενοδοχειακός και ιατρικός εξοπλισμός της Κλινικής φαίνεται να αποτελούν εχέγγυα για μια τέτοια εξέλιξη.
«Οι εγκαταστάσεις, το ξενοδοχειακό κομμάτι, τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας, των μεγαλύτερων εργοστασίων του κόσμου. Γενικά ο ιατροβιολογικός εξοπλισμός είναι εντυπωσιακός. Ο μαγνητικός τομογράφος 1.5 tesla Avanto της Siemens, ο Αξονικός τομογράφος της Toshiba 128 τομών με εκπληκτική ταχύτητα και δυνατότητα αναίμακτης στεφανιογραφίας αφήνουν άριστες εντυπώσεις. Τέλος ο σεβασμός στους νοσηλευόμενους, η βοήθεια στον άνθρωπο και τους εργαζόμενους, η ασφάλεια των γιατρών στην εκτέλεση του λειτουργήματός τους και η προστασία του περιβάλλοντος είναι λέξεις κλειδιά του ΙΑΣΩ» αναφέρει ο κ. Σκαρίμπας.
Σύνθημα του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι «Ιατρικές υπηρεσίες Βοστόνης με τιμολόγια Θεσσαλίας και σεβασμό στον άνθρωπο».
Όπως αναφέρει ο κ. Σκαρίμπας οι τιμές του ΙΑΣΩ είναι κατώτερες από τις τιμές που ισχύουν σήμερα στο Βόλο. Επιπρόσθετα θα γίνουν συμβάσεις με όλα τα ταμεία, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στη νέα Κλινική».
Το προσωπικό
Περίπου στα 300 ανέρχονται τα άτομα που θα εργάζονται στο ξεκίνημα της λειτουργίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νοσηλευτές. Η επιλογή των εργαζομένων έχει ήδη γίνει και πλέον καλούνται για να αναλάβουν υπηρεσία. Όλοι οι εργαζόμενοι προέρχονται από την περιοχή της Θεσσαλίας.
«Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έγινε για τους Θεσσαλούς και θα λειτουργήσει από τους Θεσσαλούς. Έχει γίνει η επιλογή του προσωπικού που θα βρίσκεται στο ξεκίνημα της Κλινικής με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, ώστε να είναι άριστο. Το θέμα του προσωπικού είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Γι’ αυτό και στο κατασκευαστικό κομμάτι έχουν προβλεφθεί χώροι οι οποίοι θα δημιουργούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας» επισημαίνει ο κ. Σκαρίμπας.
Προσθέτει δε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς διαρκής στόχος είναι να διαθέτει υψηλή ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών.