Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Ο Διαβήτης σε αριθμούς
Ριζούλης Ανδρέας
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) δημοσιεύει νέα στοιχεία που επισημαίνουν την ανησυχητική αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη παγκοσμίως. Από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 φαίνεται πως επιπλέον 38 εκατομμύρια ενήλικες εκτιμάται ότι ζουν με διαβήτη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που είχαν δημοσιευθεί το 2017. Νέα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στην 9η έκδοση του IDF Diabetes Atlas, έδειξαν πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 463 εκατομμύρια ενήλικες με διαβήτη παγκοσμίως.
Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη έχει φτάσει το 9,3%, με περισσότερους από τους μισούς (50,1%) των ενηλίκων να παραμένουν δυστυχώς, αδιάγνωστοι. Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των ατόμων με διαβήτη.
Η αύξηση του αριθμού των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 οφείλεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση κοινωνικοοικονομικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Οι βασικοί συντελεστές περιλαμβάνουν την αστικοποίηση, τη γήρανση του πληθυσμού, τη μείωση των επιπέδων σωματικής άσκησης καθώς και την αύξηση του ποσοστού των ατόμων που είναι υπέρβαροι ή είναι παχύσαρκοι. Για λόγους που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, παρατηρείται αύξηση και στα ποσοστά των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Ο διαβήτης έχει αντίκτυπο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τη γεωγραφία και το εισόδημα. Περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 20 ετών ζουν με διαβήτη τύπου 1, ενώ τρία σε κάθε τέσσερα άτομα με διαβήτη (352 εκατομμύρια) είναι σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών).
Ένα στα πέντε άτομα άνω των 65 ετών έχει διαβήτη. Η αύξηση του επιπολασμού ασκεί πίεση στην ικανότητα των χωρών να εγγυώνται μία τακτική και προσιτή πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και σε κατάλληλη φροντίδα. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλά άτομα να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον διαβήτη τους, θέτοντας την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.
Όταν ο διαβήτης δεν ανιχνεύεται άμεσα ή υπάρχει πλημμελής ιατρική και κοινωνική υποστήριξη, τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και ακρωτηριασμός κάτω άκρων. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας ζωής στα άτομα με διαβήτη, υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και δυσβάσταχτο άγχος στις οικογένειες των διαβητικών ατόμων.
«Ο διαβήτης είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που έχει τεράστιο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο που δεν μπορεί να είναι αγνοείται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), κος Nam H. Cho.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη διαβήτη είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό που σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, συμβάλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς που πάσχουν όχι μόνο από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και γενικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του νοσηλευτή στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο.
Όλοι όσοι εμπλέκονται πρέπει να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, την έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών διαβήτη, αλλά και την πρόληψη των επιπλοκών. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι κάθε άτομο με διαβήτη θα έχει μία απρόσκοπτη αλλά και οικονομικά ανεκτή πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζεται.
Πολλά μπορούν να γίνουν για τη μείωση των επιπτώσεων του διαβήτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί συχνά να αποφευχθεί, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση στην κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους τους τύπους διαβήτη μπορεί να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την έναρξη επιπλοκών σε άτομα που ζουν με την πάθηση αυτή.
Μην παραμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη δεν αναβάλλονται!