Ζώντας στο σπίτι μας παρέα με τον Κορονοϊό
Γράφει ο
Ευάγγελος Αδαμόπουλος, Παθολόγος
Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Τι κάνουμε όταν έχουμε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19
Καθώς οι περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 υπάρχει περίπτωση να μη χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, καλό είναι να έχουμε στον νου μας κάποιες οδηγίες για το τι κάνουμε όταν εμείς οι ίδιοι ή ένας πιθανός ή επιβεβαιωμένος ασθενής βρίσκεται στο σπίτι μας μαζί μας και ίσως χρειάζεται τη φροντίδα μας.
Εάν ο σύντροφός ή ο συγγενής μας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράμε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και τη μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες, ενώ τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας.
Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο, του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά, τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχουμε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα, πλένουμε τα χέρια με σαπούνι.
Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα του COVID-19, θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι:
- Αν είστε άτομα με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη από COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων ατόμων υπό εργαστηριακή διερεύνηση) που δε χρειάζεται να νοσηλευθούν και άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19 που μετά την νοσηλεία τους πήραν εξιτήριο και νοσηλεύονται κατ’ οίκον.
- Όταν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίσετε τα συμπτώματα COVID-19 ο γιατρός, τηλεφωνικά ή κατά την εξέταση ή ο γιατρός στο νοσοκομείο, θα αξιολογήσουν αν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι μέχρι να αναρρώσετε.
- Αν διαπιστωθεί ότι δεν χρειάζεται να νοσηλευθείτε και ο γιατρός συστήσει κατ’ οίκον απομόνωση και παρακολούθηση των συμπτωμάτων.
Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα πρόληψης μέχρι ο γιατρός να δηλώσει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες (εάν μέχρι τότε τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέπουν).
Μένουμε στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό μας, αν εμφανίσουμε κάποια συμπτώματα, μέχρι να υποχωρήσουν:
- Θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι, με ηρεμία, και να επιτηρούμε τα συμπτώματά μας σε διαρκή συνεννόηση με τον γιατρό μας.
- Αν τα συμπτώματα επιβαρυνθούν (υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή), καλούμε τον ΕΟΔΥ (γραμμή 24ωρης λειτουργίας 1135) για να πάρουμε οδηγίες ή το ΕΚΑΒ (166) όπου θα δηλώσουμε την πιθανότητα για COVID-19, για την μεταφορά μας σε νοσοκομείο.
Διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τα άλλα άτομα στο σπίτι, αλλά και από τα κατοικίδια:
- Διαχωριζόμαστε από άλλα άτομα: θα πρέπει να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι μας. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε ξεχωριστό μπάνιο, εάν υπάρχει.
- Διαχωριζόμαστε από τα κατοικίδια: Θα πρέπει να περιορίζουμε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα ενώ είμαστε άρρωστοι με COVID-19, κατά τον τρόπο που διαχωριζόμαστε από τους ανθρώπους.
Κατοικίδια και κορονοϊός
Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα COVID-19 στα κατοικίδια ζώα, συνιστάται οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.
Αν είναι δυνατόν, ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού μας να φροντίζει τα ζώα μας ενώ είμαστε άρρωστοι.
Αν είμαστε άρρωστοι με το COVID-19, αποφεύγουμε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο μας, όχι μόνο στα παιχνίδια και τα χάδια, αλλά και στο τάισμά τους, στον καθαρισμό τους κλπ.
Εάν πρέπει να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι το κατοικίδιο ζώο μας ή βρισκόμαστε αναγκαστικά σε χώρο με ζώα ενώ είμαστε άρρωστοι, πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα και φοράμε μάσκα προσώπου.
Μετάβαση σε νοσοκομείο
Εάν έχουμε ένα ιατρικό ραντεβού για τη νόσο ή άλλον επείγοντα ιατρικό λόγο, καλούμε το νοσοκομείο, το κέντρο αναφοράς ή το ιατρείο και ενημερώνουμε ότι ίσως έχουμε COVID-19. Επίσης, εάν βρισκόμαστε σε επείγουσα ιατρική ανάγκη και απευθυνθούμε στο 166, ενημερώνουμε επίσης το προσωπικό διακομιδής ότι είμαστε πιθανό κρούσμα COVID-19. Αυτό θα βοηθήσει το νοσοκομείο ή το ιατρείο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοϊού στον χώρο, τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Φοράμε μια μάσκα προσώπου εάν έχουμε εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Θα πρέπει να φοράμε μάσκα όταν βρισκόμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους (πχ. σε ένα δωμάτιο ή όχημα) ή μαζί με κατοικίδια ζώα και ιδιαίτερα πριν μπούμε σε δημόσιο χώρο, χώρο ιατρικών υπηρεσιών, ιατρείο, διαγνωστικό κέντρο ή νοσοκομείο.
Αν δε μπορούμε να φορέσουμε μάσκα (για παράδειγμα, επειδή προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή), τότε οι άνθρωποι που μένουν μαζί μας δεν πρέπει να μένουν στον ίδιο χώρο και θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν μπαίνουν στο δωμάτιό μας.
- Καλύπτουμε το βήχα μας και το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο
- Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε
- Ρίχνουμε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σε ένα δοχείο απορριμμάτων στο δωμάτιο μας
- Πλένουμε αμέσως τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
- Καθαρίζουμε τα χέρια μας συχνά
Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του γιατρού μας και συνεργαζόμαστε κατά το δυνατόν καλυτέρα με το νοσοκομείο, το Κέντρο Αναφοράς ή τον ΕΟΔΥ.
Πώς πλένουμε τα χέρια μας
Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή τα καθαρίζουμε με αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ 60% έως 95%, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των χεριών μας και τρίβοντάς όλα τα σημεία μέχρι να στεγνώσουν. Το σαπούνι και το νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα.
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας.
- Αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε προσωπικά είδη οικιακής χρήσης
- Αν έχουμε εμφανίσει συμπτώματα, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε φαγητά, ποτά, κύπελλα, σκεύη, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι μας.
- Μετά τη χρήση αυτών των αντικειμένων, πρέπει να πλυθούν καλά με σαπούνι και νερό.
Πώς καθαρίζουμε τις επιφάνειες
Καθαρίζετε όλες τις μεταλλικές και σκληρές επιφάνειες κοινής χρήσης καθημερινά με απολυμαντικά ή διαλύματα που περιέχουν αλκοόλη.
Οι επιφάνειες όπου ο COVID-19 επιβιώνει είναι, κατ’ αρχήν, οι σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως υπολογιστές, laptop, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, tablet, σκεύη κουζίνας, όπως και τα κομοδίνα.
Καθαρίζουμε επίσης και τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά.
Χρησιμοποιούμε οικιακό σπρέι καθαρισμού ή χλωρίνη, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του προϊόντος και λαμβάνουμε υπόψιν τις όποιες προφυλάξεις συστήνονται για την εφαρμογή του προϊόντος, όπως τη χρήση γαντιών.
Πότε διακόπτουμε την κατ’ οίκον απομόνωση
Όταν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα γίνουν περισσότερο ελαστικά, άτομα που έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα τα οποία θα υποχωρήσουν, θα μπορούν με την έγκριση του γιατρού τους να επιστρέψουν σε καθημερινές δραστηριότητες και να διακόψουν την απομόνωση στο σπίτι.