Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία και πώς αντιμετωπίζεται;
Η αθροιστική κεφαλαλγία αποτελεί είδος των μονοπλεύρων κεφαλαλγιών. Αναφέρεται στις βραχυχρόνιες κρίσεις μονόπλευρης εντόπισης, συνήθως ένδο ή περιοφθαλμικά. Η υποκατηγορία των κεφαλαλγιών αυτών είναι σπάνιες σε σύγκριση με άλλους τύπους πονοκεφάλων.
Το όνομά τους προκύπτει από τον τρόπο εμφάνισης των κρίσεων της κεφαλαλγίας που παρουσιάζονται κατά ομάδες ή συμπλέγματα αλγεινών κρίσεων.
Ο πόνος είναι αυστηρά μονόπλευρος και πάντα στην ίδια πλευρά (αν και στην επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία o πονοκέφαλος μπορεί να αλλάξει πλευρά από το ένα επεισόδιο στο άλλο).
Είναι ένδο, πέρι ή όπισθο-οφθαλμικής εντόπισης, είναι πολύ έντονος και συχνά περιγράφεται ως αιχμηρό, αίσθημα καύσου ή διάτρησης μονόπλευρα. Συχνά γίνεται αισθητό εκτός από τον οφθαλμό, τον κρόταφο και μερικές φορές το πρόσωπο.
Τείνει να επηρεάζει την ίδια πλευρά για κάθε επίθεση. Επιδεινώνεται ταχύτατα και φτάνει σε πλήρη ένταση μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά, και όταν δεν υποβάλλονται οι ασθενείς σε θεραπεία διάσωσης, διαρκεί μεταξύ δεκαπέντε λεπτών έως και τρεις ώρες (συνήθως μεταξύ 30 και 60 λεπτών).
Ο πόνος που προκαλείται περιγράφεται ως έντονος και τείνει να επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά.
Οι πάσχοντες συχνά αισθάνονται ανήσυχοι, σε ψυχοκινητική ανησυχία κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης σε έντονη αντίθεση με του ημικρανικού τύπου κεφαλαλγία, κατά την οποία η πλειονότητα των πασχόντων κατά την διάρκεια της κρίσης επιθυμούν την κατάκλιση, την αποφυγή πηγών φωτός και θορύβου και να παραμείνουν όσο το δυνατόν σε ηρεμία.
Στα άτομα με αυτή την πάθηση εν αντιθέσει, η κεφαλαλγία προκαλεί διέγερση, δεν μπορούν να παραμείνουν ακίνητα - θα περπατήσουν ή θα λικνίζονται βίαια προς τα πίσω και προς τα εμπρός, ακόμη και να εξέρχονται του χώρου που βρίσκονται προς αναζήτηση ανακούφισης.
Εμφανίζονται κατά συστάδες ή συσσωρεμένες κρίσεις που συνήθως ξεκινούν χωρίς προειδοποίηση, μία ή περισσότερες φορές κάθε μέρα, γενικά τις ίδιες ώρες κάθε μέρα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τι προκαλεί τους αθροιστικούς πονοκεφάλους
Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλά για τους αθροιστικούς πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένου του τι ακριβώς τους προκαλεί.
Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ένας τύπος αυτόνομης κεφαλαλγίας του τριδύμου - που περιλαμβάνει τον υποθάλαμο, μια εγκεφαλική δομή του αυτόνομου νευρικού συστήματος και περιλαμβάνει τον πρώτο κλάδο του τριδύμου νεύρου, για αυτό συνοδεύεται και από συμπτώματα του αυτονόμου, όπως δακρύρροια.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αθροιστικής κεφαλαλγίας
Η επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιο συχνή. Αυτός ο τύπος συμβαίνει καθημερινά για περιορισμένες περιόδους (επεισόδια) και μετά παρουσιάζει πλήρη ύφεση.
Συνήθως αυτές οι περίοδοι διαρκούν από έξι έως 12 εβδομάδες, αλλά μπορεί να παύσουν μετά από δύο εβδομάδες ή να συνεχιστούν για οτιδήποτε έως και έξι μήνες. Τείνουν να έρχονται περίπου την εποχή του έτους, με προτίμηση την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Μερικοί άνθρωποι έχουν δύο ή τρία επεισόδια κάθε χρόνο και άλλοι είναι ελεύθεροι κρίσεων δύο ή περισσότερα έτη.
Ενδιάμεσα, τα άτομα με επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία δεν έχουν συμπτώματα του συνδρόμου.
Η χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία, η οποία ευθύνεται για περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις αθροιστικής κεφαλαλγίας, δεν παρουσιάζει ύφεση. Οι καθημερινές ή σχεδόν καθημερινές επιθέσεις συνεχίζονται χωρίς ενδιάμεσο διάλλειμα των κρίσεων.
Πώς αντιμετωπίζονται οι αθροιστικές κεφαλαλγίες
Συχνά, ένας πονοκέφαλος υφίεται σύντομα πριν υπάρξει χρόνος να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.
Σήμερα στην διάθεση μας υπάρχει μια φαρέτρα φαρμακευτικών ουσιών, τόσο ως θεραπείες διάσωσης, όσο και προφυλακτικές θεραπείες.
Η πιο συχνή επείγουσα αντιμετώπιση στα επείγοντα νοσοκομεία είναι η χορήγηση οξυγόνου με ρινική κάνουλα, ή η χορήγηση ειδικών αναλγητικών με ενεσοθεραπεία, καθώς και θεραπείες αναλγητικής δράσης στην περιοχή του τριδύμου με εκνέφωμα.
Επίσης, επεμβατικού τύπου θεραπείες διενεργούνται σε εξειδικευμένα κέντρα.
H συνύπαρξη με την αθροιστική κεφαλαλγία μπορεί να είναι επίπονη και δυσχερής. Οι επιθέσεις μπορεί να φαίνονται αφόρητες και να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη, που δύναται να επηρεάσει την κοινωνικότητα, την εργασία και την ποιότητα της ζωής.
Η επίσκεψη σε έναν ειδικό νευρολόγο μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αθροιστικών πονοκεφάλων.
Κλειώ Δασκαλάκη, Νευρολόγος, Εξωτερική Συνεργάτης, Νευρολογική Κλινική, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, Επιμελήτρια Νευρολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων