Ποικιλόχρους Πιτυρίαση - Διάγνωση και Θεραπεία
Η Ποικιλόχρους Πιτυρίαση είναι μία συχνά εμφανιζόμενη πάθηση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οφείλεται σε έναν ζυμομύκητα (pityrosporum orbiculare, pityrosporum ovale) που δεν θεωρείται παθογόνος αλλά σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας μπορεί να καταστεί παθογόνος παράγοντας με ινίδια (malassezia furtur).
Ποικιλόχρους Πιτυρίαση: Κλινική εικόνα
Ασυμπτωματικές κηλίδες καφεγαλακτόχροες (συχνά περιβάλλουν τον θύλακο της τρίχας) το χρώμα των οποίων ποικίλει με λεπιδώδη υφή (πιτυρίαση) στον κορμό και τα άνω άκρα συχνότερα.
Μετά την έκθεση στον ήλιο οι κηλίδες είναι χαρακτηριστικά υποχρωμικές γεγονός που μπορεί διαγνωστικά, να συγχέεται με λεύκη (συμμετρική, εκτεταμένη, εντοπίσεις σε στόμια, λευκό χρώμα κηλίδων).
Η νόσος εντοπίζεται κυρίως στον θώρακα, τον λαιμό, τη ράχη και σπάνια στο πρόσωπο. Σε εκτεταμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει εντόπιση ακόμη και στα κάτω άκρα.
Ποικιλόχρους Πιτυρίαση: Θεραπεία
Σε ήπιες περιπτώσεις χορηγείται τοπική αγωγή με αντιμηκυτισιακά σαμπουάν, κρέμες ή spray. Σε εκτεταμένες μορφές ή συχνές υποτροπές, χορηγείται συστηματική χρήση αντιμυκητισιακών από το στόμα.
Προσοχή σε ζέστη, υγρασία (εναλλαγές θερμοκρασίας, σκουρόχρωμα συνθετικά ρούχα, λιπαρά δερμοκαλλυκτικά, τοπική χρήση κορτικοστεροειδών.
Συχνές υποτροπές αποδίδονται είτε σε ατελή θεραπεία, είτε σε συχνότατη παρουσία αιτιολογικών παραγόντων. Συνεχείς υποτροπές μπορεί να συνδέονται με ανοσοανεπάρκεια. Ο ασθενής ενημερώνεται ότι μετά την εξαφάνιση των λεπιών η ακολουθούμενη υπομελάγχρωση στις πάσχουσες περιοχές μπορεί να καθυστερήσει αρκετά.
Η σωστή ενημέρωση και συνεργασία με τον δερματολόγο μπορεί να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά.
Μπιζάνη Άννα, Δερματολόγος
Υπεύθυνη Δερματολογικού Τμήματος
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική