Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση
O ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί το βασικό όργανο ελέγχου των νοητικών μας λειτουργιών, των συναισθημάτων και της ζωτικής μας κινητικότητας και ενέργειας. Είναι σίγουρα το πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Όσο ο μέσος όρος της ζωής αυξάνεται γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μπορούμε να κρατάμε τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Από ιατρικής απόψεως οι παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν τον εγκέφαλο μας χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:
- Δομικές βλάβες που μπορεί να προσβάλλουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως τα αγγειακά επεισόδια, οι όγκοι του εγκεφάλου, οι λοιμώξεις, ο υδροκέφαλος, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
- Λειτουργικές βλάβες που επηρεάζουν την επικοινωνία μεταξύ των δομών του εγκεφάλου και τις συνδέσεις αυτών, όπως η ν . Alzheimer αλλά και η τοξική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα του αλκοόλ, εθιστικών ουσιών, φαρμάκων και διάφορων νευροτρόπων ιών.
- Χρόνιες καταστάσεις που επηρεάζουν την άρτια λειτουργία του εγκεφάλου όπως έλλειψη βιταμινών, διαταραχές ύπνου, ημικρανικές καταστάσεις, επιληψία, καταθλιπτική διαταραχή ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.
Ο έλεγχος των εγκεφαλικών λειτουργιών γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο Νευρολόγο με την διενέργεια ολοκληρωμένης κλινικής εξέτασης και ειδικών τεστ που σκοπό έχουν να αξιολογήσουν τις νοητικές λειτουργίες και πιο συγκεκριμένα την μνήμη, την λεκτική έκφραση, τον προσανοατολισμό, την κριτική σκέψη, την χωρική αντίληψη και την καταγραφή νέων πληροφορίων.
Αν ο ιατρός κρίνει ότι χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για την διερεύνηση της λειτουργίας του εγκεφάλου μπορεί να ζητηθούν ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητικές, PET/SPECT scan), Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ίσως και οσφυονωτιαία παρακέντηση για να προσδιοριστεί το ακριβές πρόβλημα.
Αποδεδειγμένα πάντως έχει βρεθεί ότι ο τρόπος ζωής μας και οι καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να προστατεύσουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας και να μας κρατήσουν εγκεφαλικά δραστήριους μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή (κυρίως μεσογειακού τύπου με άφθονα λαχανικά και φρούτα και χωρίς συνεχή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών), η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος, οι σταθερές ώρες ύπνου και ο ποιοτικός ύπνος, η καλή διάθεση και οι κοινωνικές συναναστροφές, η δια βίου εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι σίγουρα παράγοντες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και μας προστατεύουν από την πρόωρη εγκεφαλική γήρανση.
Στο εξειδικευμένο Κέντρο πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης των διαταραχών μνήμης του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τον έλεγχο των νοητικών μας λειτουργιών και τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Ταυτόχρονα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη και στους συγγενείς και φροντιστές των ασθενών.
Εξωτερικά Ιατρεία
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 15:00
Τηλέφωνα για Ραντεβού: 210 6383090, 210 6383091
Ευαγγελία Σωτηρίου
Νευρολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Αν. Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Γενική Κλινική