Εξωτερική Ωτίτιδα στα παιδιά
Βασίλης Ντρίνιας, ΠαιδοΩΡΛ,
Διευθυντής ΩΡΛ Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων
Η εξωτερική ωτίτιδα είναι φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του σωλήνα που αρχίζει από το πτερύγιο του ωτός και καταλήγει στον τυμπανικό υμένα.
Μπορεί να είναι εντοπισμένη, όπως με την μορφή δοθιήνα (σπυριού), οπότε οφείλεται συνήθως στον σταφυλόκοκκο, ή διάχυτη και συνήθως οφείλεται ψευδομονάδα (ή και άλλα μικρόβια όπως μύκητες).
Η διάχυτη μορφή της εξωτερικής ωτίτιδας είναι η πιο συχνή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της ζέστης, της υγρασίας και του νερού, με το οποίο έρχονται τα παιδιά σε επαφή συχνότερα.
Σημαντική, για την πρόληψη, είναι η επιλογή κατά το δυνατόν “καθαρότερων” υδάτων για κολύμβηση, είτε αφορούν πισίνα είτε θάλασσα.
Το σύμπτωμα που εμφανίζεται σε περίπτωση εξωτερικής ωτίτιδας είναι ο πόνος του ωτός, ιδιαίτερα όταν το ακουμπάμε. Μπορεί να συνυπάρχει βαρηκοΐα, οίδημα ή και ερυθρότητα στην είσοδο του έξω ακουστικού πόρου.
Τότε επιβεβλημένη είναι η αποχή από το νερό ( κολύμβηση ή και λούσιμο) διότι το νερό μεταφέρει και θρέφει τα μικρόβια.
Θα χρειαστούν αναλγητικά και κοινές αντιβιοτικές σταγόνες για περίπου μία εβδομάδα κι επιπλέον καθάρισμα από τον ωτορινολαρυγγολόγο, διότι πρέπει να αφαιρεθεί η κυψελίδα και τα παράγωγα της φλεγμονής, ώστε να δράσουν άμεσα οι αντιβιοτικές σταγόνες.
Πολύ σπάνια θα χρειαστεί αντιβίωση από του στόματος ή ακόμα σπανιότερα ενδοφλεβίως.
Σε περιπτώσεις που τα επεισόδια της εξωτερικής ωτίτιδας είναι συχνά, τότε η αποφυγή του ύδατος στα ώτα πρέπει να είναι συνεχής ή/και η χρήση ωτικών σταγόνων, προ του ύπνου, προληπτικά.