Ιατρείο Μελέτης Ύπνου
Παθολογικός ΤομέαςΠοιες είναι οι διαταραχές ύπνου
Ο ύπνος είναι μία φυσιολογική περιοδική κατάσταση ηρεμίας κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα.
Ο σωστός ύπνος μπορεί να βελτιώσει την συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει την αποδοτικότητα στην εργασία ή το σχολείο, να ενισχύσει την μνήμη, να βοηθήσει στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, να αποτρέψει αγγειακές επιπλοκές όπως υπέρταση, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να εμφανιστούν διάφορες διαταραχές ύπνου:
- Σύνδρομο Αποφρακτικής υπνικής άπνοιας(που είναι η πιο διαδεδομένη και πιο συχνή διαταραχή και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού).
- Αυπνία διαφόρων μορφών
- Παραυπνίες (υπνοβασία, υπνικοί τρόμοι, συγχυτικές αφυπνίσεις, διαταραχή συμπεριφοράς σε ύπνο REM, νόσος νυκτερινών εφιαλτών)
- Υπερυπνίες (ναρκοληψία, ιδιοπαθής υπερυπνία κλπ)
- Διαταραχές ύπνου σε ασθενείς με αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά – νευρομυϊκά, μεταβολικά νοσήματα.
-
Πως γίνεται η διάγνωση
Η διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με Αποφρακτική Υπνική Άπνοια ή άλλων διαταραχών ύπνου περιλαμβάνει καταρχήν τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού ,την κλινική εξέταση και τη διενέργεια μιας σειράς εργαστηριακών εξετάσεων. Η μελέτη ύπνου αποτελεί την ιδανική εξέταση και τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διάγνωση και αξιολόγηση του Συνδρόμου Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας. Πραγματοποιείται στο εργαστήριο ύπνου και με αυτήν είναι δυνατή η διάκριση μεταξύ κεντρικού, αποφρακτικού η μικτού τύπου άπνοιας. -
Ποια είναι η διαδικασία της μελέτης
Πρόκειται για μια εντελώς ανώδυνη, μη επεμβατική διάγνωση των διαταραχών του ύπνου. Ο ασθενής κοιμάται σε άνετο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου με ειδικό υπερσύγχρονο εξοπλισμό καταγράφονται οι βασικές λειτουργίες του σώματος του:
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Ροή αέρα
- Ροχαλητό
- Καταγραφή οξυγόνωσης
- Θέση σώματος
- Κινήσεις θώρακα
- Κινήσεις κοιλιάς
- Οφθαλμογράφημα
- Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
Σε όλη τη διάρκεια του ύπνου η καταγραφή ελέγχεται και οι ασθενείς εξυπηρετούνται άμεσα από τους τεχνικούς και σύμφωνα με τις οδηγίες του Διευθυντή του εργαστηρίου.
-
Τι καταγράφεται κατά την εξέταση
Συλλέγονται πληροφορίες για τη λειτουργία της αναπνοής του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και καταγράφονται τα στάδια του ύπνου, οι αφυπνίσεις, οι αποκορεσμοί (πτώση οξυγόνου, αρρυθμίες – ταχυκαρδίες και βραδυκαρδίες, κινήσεις των άκρων, άπνοιες (πλήρης διακοπή της ροής του αέρα προ τους πνεύμονες) και υπόπνοιες (διακοπή της ροής του αέρα προς τους πνεύμονες κατά τουλάχιστον 70%). Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου με χρήση αναπνευστικής εφαρμογής θετικής πίεσης (μελέτη τιτλοποίησης πιέσεων), η οποία αποτελεί μελέτη ύπνου, κατά την οποία όμως χρησιμοποιούνται αναπνευστικές συσκευές για θεραπευτική αντιμετώπιση συνδρόμου υπνικής άπνοιας ή και συνδρόμων υποαερισμού (σε παχυσαρκία, νευρολογικά - νευρομυϊκά, αναπνευστικά νοσήματα).
-
Τι γίνεται μετά τη διάγνωση
Ακολουθεί η αντιμετώπιση και θεραπεία, η οποία είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική ανάλογα με την αιτιολογία. Η εκτίμηση του ασθενούς κλινικά και εργαστηριακά (με την πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου) οδηγεί στην ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης.