Κρέας και ελκώδης κολίτιδα: τι λένε οι έρευνες

ελκώδης κολίτιδα και κρέας

Όταν χτυπά η ασθένεια, η αλλαγή στη σύνθεση των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας, μπορεί επίσης να προσφέρει την πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει ανισορροπία στο σώμα μας.

Για πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της στεφανιαίας νόσου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γίνεται σαφές ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη.

Η συχνότητα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), ένας συλλογικός όρος για τη νόσο του Crohn (CD) και την ελκώδη κολίτιδα (UC), αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και επεκτείνεται σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, υποδεικνύοντας ότι η IBD είναι μια παγκόσμια ασθένεια. Το IBD είναι μια πολυγονιδιακή ασθένεια που πιστεύεται ότι προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η IBD ​​μπορεί να αντιπροσωπεύει απορρυθμισμένη φλεγμονή του βλεννογόνου ως απόκριση στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ένας δυτικός ή δυτικοποιημένος τρόπος ζωής πιστεύεται ότι είναι ο κύριος μοχλός της αυξανόμενης επίπτωσης της IBD. Επί του παρόντος, ωστόσο, ο βασικός περιβαλλοντικός παράγοντας για την IBD δεν έχει προσδιοριστεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιορίσουμε τον πανταχού παρόν περιβαλλοντικό παράγοντα που κρύβεται πίσω από την IBD προκειμένου να παρέχουμε την κατάλληλη θεραπεία. Ευρήματα από επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά είναι το πιο κοινό πρότυπο που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ΙΦΝΕ.H δυσβίωση του εντέρου που σχετίζεται με τη διατροφή είναι ο πιο πανταχού παρών περιβαλλοντικός παράγοντας στην IBD.

Τι λένε οι έρευνες:

European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study έδωσε κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα.

Στην EPIC συμμετείχαν 413.593 συμμετέχοντες από 8 ευρωπαϊκές χώρες και αυτό που μελετήθηκε ήταν η επίδραση της πηγής και πρόσληψης πρωτεΐνης στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τόσο στη νόσο του Crohn όσο και στην ελκώδη κολίτιδα. Έπειτα από follow-up 16 ετών, αναγνωρίστηκαν 177 ασθενείς με νόσο του Crohn και 418 με ελκώδη κολίτιδα, με την κατανάλωση μεταξύ των συμμετεχόντων να φτάνει τα 87.2g/d. Η ολική πρόσληψη κρέατος στο χαμηλότερο και υψηλότερο τεταρτημόριο κατανάλωσης ήταν 53.1 και 154.8g/d αντίστοιχα και για το κόκκινο κρέας 19,9 και 68, 5g/d αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν συσχετισμό μεταξύ της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης και του κινδύνου για νόσο του Crohn ή για ελκώδη κολίτιδα. Η συνολική κατανάλωση κρέατος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ωστόσο, αύξησαν τον κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας με κάθε 10g/d να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 5% και να μεγαλώνει μέχρι και 40% για όσους

κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα. Όσον αφορά τη νόσο του Crohn, η κατανάλωση κρέατος δεν φάνηκε να επηρεάζει, ενώ οι επικεφαλής καταλήγουν ότι μελέτη αυτή επιβεβαιώνει το συσχετισμό μεταξύ κρέατος καικόκκινου κρέατος με τον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας.

Τα ευρήματα να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει συμβουλευτική για χαμηλή πρόσληψη κρέατος σε άτομα που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Τα βασικά στοιχεία μιας διατροφής που σχετίζεται με την παθογένεια φλεγμονωδών νόσων του εντέρου είναι τα κορεσμένα λιπαρά, η ζάχαρη και οι μειωμένες φυτικές ίνες. Ειδικά η δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε κρέας, σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Τα πρόσθετα των τροφών, συμπεριλαμβανομένων των

γαλακτωματοποιητών (carboxymethylcellulose και polysorbate-80), της μαλτοδεξτρίνης που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και πηκτική ουσία και της καραγενάνης που χρησιμοποιείται για να εξασφαλίσει πυκνή και πλούσια υφή σε γαλακτοκομικά και σάλτσες, έχουν επίσης ενοχοποιηθεί.

Όλοι αυτοί οι διατροφικοί παράγοντες έχουν αρνητική επίδραση και μπορεί να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπο ώστε να οδηγήσει στην υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, μειώνοντας την ποικιλία καλών βακτηρίων, τη φλεγμονή και αυξάνοντας την εντερική διαπερατότητα.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έρευνα με 125.445 συμμετέχοντες , όπου αναφέρθηκε ότι μια δυτικού τύπου διατροφή σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μια διατροφή κατά βάση κρεατοφαγική αύξησε τον κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας. Σε μετα-ανάλυση 9 μελετών, η κατανάλωση κρέατος σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Αν και η διατροφή παίζει πράγματι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων παθήσεων, τα αποτελέσματα μελετών δεν είναι πάντα σταθερά. 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο Διεθνής Οργανισμός Μελέτης των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Όσον αφορά τους πάσχοντες από νόσο του Crohn, σημαντικό είναι να αυξήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά και να μειώσουν τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα τεχνητά γλυκαντικά, τους γαλακτωματοποιητές, την καραγενάνη, τη μαλτοδεξτρίνη και το διοξείδιο τιτανίου (που θα τα βρείτε όλα ως πρόσθετα τροφίμων).

Για όσους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα συστήνεται η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και η μείωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, των λιπαρών από γαλακτοκομικά, φοινικέλαιο και λάδι καρύδας, των κορεσμένων και τρανς λιπαρών και των παραπάνω πρόσθετων τροφίμων που προαναφέρθηκαν.

Σημαντικό: Αν και ορισμένοι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή των διαιτητικών ινών στην ενεργό φάση, πρόσφατες έρευνες το διαψεύδουν Μια φυτοφαγική διατροφή (plant-based nutrition που περιέχει υψηλή ποσότητα διαιτητικών ινών) προσαρμόστηκε σε ασθενείς στην ενεργή φάση χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά ακόμη και σε ασθενείς με τη μορφή στένωσης στη νόσο Crohn. Σε όποια περίπτωση είναι σημαντικό να απευθύνεστε σε επαγγελματία υγείας  για την διατροφική φροντίδα

Η μεταβολή του μικροβιώματος του εντέρου φαίνεται, λοιπόν, πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και σχετίζεται τυπικά με χαμηλή παρουσία των ειδών αυτών των βακτηρίων που παράγουν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και πιο συγκεκριμένα του βουτυρικού οξέος , το οποίο παρουσιάζει πλήθος σημαντικών λειτουργιών όσον αφορά την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού.

Δέσποινα Μαρσέλου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτιδα, Τμήμα Vegan Maternity

Συντάκτης Άρθρου

ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Μ.Κ.Λαζανάς, Ελένη Παπασταμούλη
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Γενική Κλινική
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
Γενική Κλινική
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
ΠΑΝΩΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Ελένη Παπασταμούλη, Μ.Κ.Λαζανάς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Γενική Κλινική
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
Γενική Κλινική
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαρία Αλεξίου
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαιευτική - Γυναικολογική
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Καλλιόπη Μεγαλέμου
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Γενική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Παιδιατρική Μαιευτική - Γυναικολογική
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
ΠΑΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
Γενική Κλινική