Η ογκολογική μονάδα υπήρξε από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα τμήματα

Χρίστος Παπαδημητρίου Ογκολόγος

Καθώς κορυφώνονται οι εορτασμοί για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου μας, η χαρά είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τα Τμήματα εκείνα που από την αρχή συμμετείχαν αδιάκοπα στη συλλογική προσπάθεια. Ένα από αυτά είναι η Ογκολογική Μονάδα - όπως ονομαζόταν παλαιότερα Μονάδα Χημειοθεραπείας.

Στις δυόμισι αυτές δεκαετίες υπήρξε από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα Τμήματα και είχε -λόγω της φύσεως του ΙΑΣΩ- σαν βασικό της προσανατολισμό την αντιμετώπιση ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο.

Πρακτικά, λειτούργησε ως ενιαία δομή για 20 χρόνια και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν τέσσερις Ογκολογικές Κλινικές, οι οποίες σήμερα απασχολούνται με όλο το φάσμα των παθήσεων της κλινικής Ογκολογίας.

Ιδιαίτερη, όμως, αναφορά πρέπει να γίνει στη λειτουργία της ενιαίας και μακροβιότερης Ογκολογικής Μονάδας, που αργότερα μετεξελίχθηκε στην 1η Ογκολογική Κλινική. Όπως προαναφέρθηκε, οι ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν έπασχαν στην πλειοψηφία τους από γυναικολογικές κακοήθειες, δηλαδή καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του αιδοίου, όγκους γεννητικών κυττάρων, σαρκώματα κ.ά., ή καρκίνο μαστού.

Παράλληλα, αντιμετωπίσθηκε και ένας ικανός αριθμός ασθενών με καρκίνο πνεύμονα, καρκίνους του γαστρεντερικού και άλλες κακοήθειες. Η Ογκολογική Μονάδα επανδρώθηκε ευθύς εξαρχής από ιατρικό ακαδημαΐκό προσωπικό, με εμπειρία στα εν λόγω νεοπλάσματα στα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού και της χώρας.

Αυτή η υψηλής ποιότητας εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη και πλούσια ερευνητική παραγωγή των πανεπιστημιακών ιατρών της, της έδωσε διεθνή αναγνώριση.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε και υφίσταται αφενός η συνεργασία με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σε θέματα κλινικής πρακτικής και αντιμετώπισης των ασθενών, αλλά και η συμμετοχή των ιατρών σε διεθνή fora, όπως είναι οι επιτροπές σχεδιασμού και διενέργειας κλινικών μελετών, επιτροπές σύνταξης κατευθυντηρίων οδηγιών, διεθνή προγράμματα διδασκαλίας (σε συνέδρια, μεταπτυχιακά προγράμματα ξένων Πανεπιστημίων κ.λπ.).

Στη συνεχή προσπάθεια για παροχή της βέλτιστης κλινικής φροντίδας, το επιστημονικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας είναι σε στενότατη και διαρκή συνεργασία και αλληλεπίδραση με τις λοιπές εμπλεκόμενες στη Γυναικολογική Ογκολογία ειδικότητες, εντός αλλά και εκτός Ογκολογικού Συμβουλίου.

Ας σημειωθεί εδώ πως το Συμβούλιο Γυναικολογικής Ογκολογίας είναι από τις πρώτες δομές που έλαβαν και έχουν μέχρι τώρα εξωτερική διαπίστευση στον όμιλο ΙΑΣΩ.

Στη συνολική της διαδρομή, η Ογκολογική Μονάδα εφάρμοζε και σταθερά εφαρμόζει τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα συστηματικής (φαρμακευτικής) θεραπείας του καρκίνου. Θα πρέπει ακόμη να υπογραμμισθεί η συμμετοχή της σε μεγάλες διεθνείς μελέτες ανάπτυξης νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, ανοσοθεραπειών και μοριακά στοχευμένων θεραπειών στη Γυναικολογική, αλλά και στη Γενική Ογκολογία.

Εκτός του ιατρικού προσωπικού, είναι επανδρωμένη με άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την άριστη νοσοκομειακή υποδομή έχουν ως σταθερό και πρωτεύοντα πάντοτε στόχο τη παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος (από φυσικής και ψυχολογικής πλευράς) στους ασθενείς και συνοδούς τους.
Επιπλέον, η Ογκολογική Μονάδα συμμετείχε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΙΑΣΩ, αλλά και σε καμπάνιες ενημέρωσης της κοινότητας για την πρόληψη και τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον καρκίνο.

Ενδεικτικά αναφέρεται η διοργάνωση εντός του Ομίλου των ετήσιων συνεδρίων των «Θεραπευτικών Εξελίξεων στην Ογκολογία», που αποσκοπούν στην επικαιροποίηση του συνόλου των εξελίξεων στην αγωγή των νεοπλασμάτων.
Ένας ταυτόχρονος στόχος των συνεδρίων αυτών είναι η ενημέρωση των επιστημόνων για τις πολύ μεγάλες εξελίξεις στη μοριακή βιολογία, με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και την κατανόηση των βασικών μηχανισμών της καρκινογένεσης και της άμυνας του οργανισμού, που οδήγησαν στον θαυμαστό εμπλουτισμό του οπλοστασίου μας έναντι του καρκίνου.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η πολύχρονη και πλούσια ενασχόληση με ιδιαιτέρως εξειδικευμένα, αλλά και «φλέγοντα» θέματα στη Γυναικολογική Ογκολογία, που δεν θα είναι υπερβολή να ισχυρισθούμε πως της δίδουν πανελλήνια πρωτοπορία.

Ένα τέτοιο θέμα είναι η διάγνωση-θεραπεία γυναικολογικών, και όχι μόνο, κακοηθειών και η διατήρηση της γονιμότητας γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Βεβαίως, η προσέγγιση αυτή είναι πολυπαραγοντική και θα ήταν ανέφικτη χωρίς τη συμβολή της Χειρουργικής Γυναικολογικής Ογκολογίας και της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον θέμα αφορά στην αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης. Με συγκίνηση μπορούμε να αναφέρουμε τη γέννηση υγιών νεογνών από γυναίκες που έλαβαν χημειοθεραπεία ενώ κυοφορούσαν.

Κι εδώ πάλι ήταν πολύτιμη η συνεργασία με τη Μονάδα Προγεννητικού Ελέγχου. Ακόμη, η συνεργασία με εξειδικευμένους γενετιστές/μοριακούς βιολόγους έδωσε τη δυνατότητα στην Ογκολογική Μονάδα να αναδειχθεί ευρέως σε θέματα κληρονομικού καρκίνου και γενετικής συμβουλευτικής, κάτι που αποκτά διαρκώς αυξανόμενη βαρύτητα, με τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις στη μοριακή βιολογία και γονιδιωματική.

Συμπερασματικά, η Ογκολογική Μονάδα στήριξε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις κλινικές - και όχι μόνο- ανάγκες και επιδιώξεις του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ όσον αφορά τις κακοήθειες, ενώ η ανάπτυξη των τεσσάρων Ογκολογικών Κλινικών προσφέρει μια υποδειγματική σύγχρονη αντιμετώπιση όλου του φάσματος των κακοηθών νεοπλασμάτων, στο πλαίσιο ενός Γενικού Νοσοκομείου.

Θεωρούμε πως η πολυπαραγοντική διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, η οποία αρχίζει με την απόφαση του Ογκολογικού Συμβουλίου, συνεχίζεται με την αλληλοεπιδρώσα ιατρική αντιμετώπιση και ολοκληρώνεται με την παρακολούθηση του ασθενούς, αποτελεί το πρότυπο για την ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή ομάδα.

Κι αυτό ακριβώς προσφέρεται σήμερα στο Νοσοκομείο μας.

Στη συνολική της διαδρομή, η Ογκολογική Μονάδα εφάρμοζε και σταθερά εφαρμόζει τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα συστηματικής (φαρμακευτικής) θεραπείας του καρκίνου.

Καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου, Παθολόγος - Ογκολόγος και Διευθυντής της Α’ Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ

Συντάκτης Άρθρου

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Ατοπική δερματίτιδα. Η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας
ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑ
Ατοπική δερματίτιδα. Η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας
Παιδιατρική
Η Σημαντική Συμβολή της Φυσικοθεραπείας - Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσι...
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Η Σημαντική Συμβολή της Φυσικοθεραπείας - Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσι...
Γενική Κλινική
Υπέροχο πρωινό με κρέμα αβοκάντο και μανιτάρια
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Υπέροχο πρωινό με κρέμα αβοκάντο και μανιτάρια
Γενική Κλινική
Ο αριθμός νεογνών στο ΙΑΣΩ που εξετάζονται με Screening ακοής είναι ο μεγαλύτε...
ΚΟΡΡΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΟΡΡΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Ο αριθμός νεογνών στο ΙΑΣΩ που εξετάζονται με Screening ακοής είναι ο μεγαλύτε...
Μαιευτική - Γυναικολογική
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος
Γενική Κλινική
Φυτοφαγία: Μια από τις αποτελεσματικότερους μεθόδους για την καταπολέμηση της ...
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Φυτοφαγία: Μια από τις αποτελεσματικότερους μεθόδους για την καταπολέμηση της ...
Μαιευτική - Γυναικολογική
Η διάγνωση και η θεραπεία όγκων του εγκεφάλου
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Η διάγνωση και η θεραπεία όγκων του εγκεφάλου
Γενική Κλινική
Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά τη διακοπή καπνίσματος
ΖΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά τη διακοπή καπνίσματος
Γενική Κλινική
Κάνε προτεραιότητα την Υγεία του Πεπτικού σου
ΔΑΝΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΑΝΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Κάνε προτεραιότητα την Υγεία του Πεπτικού σου
Γενική Κλινική
Πολλαπλή Σκλήρυνση - Ιστορία και σημερινά δεδομένα
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πολλαπλή Σκλήρυνση - Ιστορία και σημερινά δεδομένα
Γενική Κλινική