Φυτοφαγία: Μια από τις αποτελεσματικότερους μεθόδους για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής
Η φλεγμονη είναι μια φυσική και απαραίτητη βιολογική αντίδραση του σώματός μας σε τραυματισμό ή μόλυνση, ωστόσο, είναι μια επιβλαβής αντίδραση όταν είναι χρόνια. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.
Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα έχουν διαπιστωθεί πως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και δυσλειτουργία των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος, ταχύτερη κυτταρική γήρανση, διαταραγμένο μικροβίωμα, μειωμένη μνήμη, καρκίνο (όπως του στομάχου, ήπατος, παχέος εντέρου) και άλλα.
Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας -ειδικότερα οι διατροφικές μας συνήθειες- φαίνεται να προάγουν σημαντικά τη φλεγμονή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση της φλεγμονής έγκειται στο να ακολουθήσουμε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή.
Τα συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων και των ζωικών προϊόντων, όπως τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά, έχουν χαρακτηριστεί ως προφλεγμονώδη, ενώ τα συστατικά των φυτικών τροφίμων, όπως οι φυτικές ίνες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά, ως αντιφλεγμονώδη.
Ο διατροφικός φλεγμονώδης δείκτης για την αξιολόγηση της διατροφής των ανθρώπων είναι τα επίπεδα της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης και άλλων φλεγμονωδών δεικτών. Όσο περισσότερες προφλεγμονώδεις τροφές τρώτε σε καθημερινή βάση, τόσο υψηλότερα επίπεδα και όσο περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές τρώτε, τόσο χαμηλότερα επίπεδα.
Έρευνες έχουν δείξει πως μια φυτική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών μορίων και μείωση της προφλεγμονώδους κατάστασης που σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Ωστόσο, οι φυτικές δίαιτες μπορεί να είναι υγιεινές αλλά και ανθυγιεινές. Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ μια δίαιτα που βασίζεται σε φυτικές τροφές που είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες και περιέχουν σημαντικές ποσότητες αλατιού, λίπους και ζάχαρης παρέχει ελάχιστα πλεονεκτήματα σε σχέση με την τυπική δυτικοποιημένη διατροφή όσον αφορά την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο άλλων χρόνιων ασθενειών.
Καταναλώστε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στην καθημερινότητά σας:
- Λαχανικά (όπως μπρόκολο, λάχανο, χόρτα, ντομάτες)
- Φρούτα (όπως μούρα, ρόδι, εσπεριδοειδή)
- Καλά λιπαρά (όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο)
- Ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορο)
- Μπαχαρικά (όπως κουρκουμάς, τζίνζτερ)
- Τσάι (όπως πράσινο και λευκό τσάι)
- Κακάο σκόνη
- Κόκκινο κρασί
Και εξετάστε το ενδεχόμενο να αποφύγετε:
- Επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά)
- Επεξεργασμένα σνακ (όπως κρακεράκια, τσιπς)
- Επεξεργασμένο κρέας (όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα)
- Ζαχαρούχα ποτά (όπως αναψυκτικά, χυμοί)
- Γλυκά (όπως μπισκότα, κέικ, παγωτά)
- Ορισμένα έλαια (όπως επεξεργασμένα σπορέλαια, καλαμποκέλαιο)
- Αλκοόλ (σε υψηλές δόσεις)
"Μια υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική όχι μόνο για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, αλλά και για τη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ποιότητας ζωής"
– Dr Hu
Δέσποινα Μαρσέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Εξωτερική Συνεργάτιδα Τμήματος Vegan Maternity Care ΙΑΣΩ