Αρτηριακή Υπέρταση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αρτηριακή πίεση (ΑΠ) είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών και περιλαμβάνει δύο μετρήσεις, τη συστολική (ΣΑΠ) και τη διαστολική (ΔΑΠ). Ως αρτηριακή υπέρταση (ΑΥ) ορίζεται η αύξηση της ΑΠ (ΣΑΠ, ΔΑΠ ή και των δύο) πάνω από παραδεκτά ανώτερα φυσιολογικά όρια.
Η Αρτηριακή Υπέρταση είναι πολύ συχνό πρόβλημα υγείας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενηλίκους να νοσούν σε όλον τον κόσμο. Προσβάλει όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και η συχνότητά της αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με το 60% του πληθυσμού πάνω από 60 ετών να νοσεί.
Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για μελλοντικά θανατηφόρα και μη καρδιαγγειακά επεισόδια όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και νεφρική ανεπάρκεια .
Ως υπερτασικοί θεωρούνται οι ενήλικες που σε πολλαπλές μετρήσεις, εμφανίζουν υψηλές τιμές, δηλαδή ΣΑΠ>130mmHg ή/και ΔΑΠ>80 mmHg.
Για την θεραπεία της απαιτείται φαρμακολογική αλλά και μη φαρμακολογική παρέμβαση.
Η μη φαρμακολογική αντιμετώπιση της Αρτηριακής Υπέρτασης έχει να κάνει με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή σωματική άσκηση, η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.
Επιπρόσθετα στην προσπάθεια τροποποίησης όλων των παραπάνω παραγόντων έρχεται και η φαρμακευτική αγωγή για όσους η ΣΑΠ παραμένει πάνω από 140 mmHg ή και η ΔΑΠ πάνω από 90 mmHg ώστε να έρθουν οι τιμές τους όσο γίνεται πιο κοντά στις φυσιολογικές τιμές.
Επομένως, αν διαπιστώσετε ότι η αρτηριακή σας πίεση, είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια μετά από συνεχόμενες μετρήσεις, φροντίστε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να αλλάξετε τις συνήθειες σας, αρχίστε την άσκηση, διακόψτε το κάπνισμα, μειώστε το φαγητό σας και μετά συμβουλευτείτε τον ιατρό σας που θα είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει.
Το όφελος της έγκαιρης
διάγνωσης και θεραπείας της αρτηριακής υπέρτασης είναι πολύ μεγάλο αλλά γίνεται
ακόμα μεγαλύτερο όταν και ο ίδιος ο ασθενής συμμετέχει ενεργά με την αλλαγή του
τρόπου ζωής του στην προσπάθεια του γιατρού του να την διατηρήσει σε
φυσιολογικά επίπεδα με την φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφεί.
Ηλίας Ελευθεριάδης, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Επεμβατικής Καρδιολογίας, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Μαρία Καλαντζή , Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Μαγνητικών Καρδιάς, Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Επεμβατικής Καρδιολογίας, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική