Ρομποτική Κολεκτομή
Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς είναι δυνατόν να ωφεληθούν περισσότερο σε σχέση με την συμβατική χειρουργική.
Η ρομποτική τεχνολογία και συγκεκριμένα το σύστημα Da Vinci μας ανοίγει τους ορίζοντες και ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του ορθού, εκκολπωματίτις και φλεγμονώδες νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτις και Crohn ’ s disease ), τραυματισμοί ή απόφραξη του εντέρου όπου απαιτείται εκτομή του εντέρου (κολεκτομή)
Παραδοσιακά η κολεκτομή εκτελείται μέσω μιας κοιλιακής τομής (λαπαροτομία) που επιτρέπει την πρόσβαση στο σημείο του πάσχοντος εντέρου και την εκτέλεσή της ανάλογης χειρουργικής τεχνικής.
Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική. Και οι δύο προσεγγίσεις απαιτούν πολύ μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα από τις οποίες ο χειρουργός δύναται να επέμβει μέσω της κάμερας και των χειρουργικών εργαλείων.
Τώρα πλέον με την χρήση του ρομποτικού συστήματος, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να πραγματοποιούμε κολεκτομές (δεξιά, αριστερή σιγμοειδεκτομή και χαμηλή πρόσθια εκτομή) με τα ανάλογα οφέλη όπως:
- Εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα για τον έλεγχο του καρκίνου
- Ταχύτερη επάνοδος της εντερικής λειτουργίας
- Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
- Συντομότερη παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο
- Χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης του ασθενή
- Μειωμένη απώλεια αίματος
Το σύστημα Da Vinci είναι ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα που έχει εγκριθεί για χρήση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ( Food and Drugs Administration , FDA ).
Συνδυάζεται με σταθερό σύστημα κάμερας με δυνατότητα μεγεθύνσεως του χειρουργικού πεδίου, επιτρέποντας στον χειρουργό να χειρουργεί σε δύσκολα ανατομικά περιοχές στην κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, η χρήση της τρισδιάστατης όρασης και της υψηλής ευκρίνειας, επιτρέπει την αντίληψη του βάθους, εξέλιξη η οποία δεν ήταν δυνατή με άλλες λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι και πρόσφατα.
Οι βραχίονες λειτουργούν ως ένα Ρομποτικό Σύστημα υπό τον έλεγχο του χειρουργού από μια κονσόλα που βρίσκεται εκτός του αποστειρωμένου πεδίου. Ο χειρουργός μέσα από τα ειδικά χειριστήρια της κονσόλας τα οποία μεταφέρουν τις ακριβείς κινήσεις του καρπού σε ευρύ φάσμα ρομποτικών κινήσεων, μπορεί με ακρίβεια να πραγματοποιεί την συρραφή, την παρασκευή ή τον χειρισμό του ιστού.
Συνολικά, η Ρομποτική Χειρουργική επιτρέπει την πραγματοποίηση της χειρουργικής διαδικασίας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι στην ανοικτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική.
Δρ Ιωάννης Ζιούνας MD , PhD , FACS , Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική