Για ποιους λόγους ενδείκνυται η μείωση κατανάλωσης κρέατος;
Μια φυτοφαγική δίαιτα είναι μια διατροφική προσέγγιση που επικεντρώνεται κυρίως σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, ενώ ελαχιστοποιεί ή αποκλείει τα ζωικά προϊόντα.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος και να μεταβείτε σε μια διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Μεταξύ αυτών είναι:
1.Οφέλη για την υγεία
Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ορισμένων τύπων καρκίνου και παχυσαρκίας, ενώ η κατανάλωση φυτικών τροφίμων με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των νοσημάτων. Ακόμη, το κρέας και κυρίως τα επεξεργασμένα κρέατα, είναι συχνά πλούσια σε κορεσμένα λίπη, τα οποία έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, σπόρων και ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
2.Ποικιλόμορφη και ισορροπημένη διατροφή
Η μείωση της πρόσληψης κρέατος ενθαρρύνει την υιοθέτηση μιας διατροφής με ευρύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων. Μια ποικιλόμορφη και ισορροπημένη διατροφή έχει αποδειχθεί πως μπορεί να καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες και να παρέχει ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών που προάγουν την καλύτερη υγεία.
3. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως μεθανίου και οξειδίου του αζώτου. Ακόμη, η παραγωγή κρέατος απαιτεί μεγάλες ποσότητες γης, νερού και άλλων πόρων. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η υιοθέτηση περισσότερων φυτικών τροφίμων στην διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την κτηνοτροφία.
4.Ηθικές ανησυχίες
Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της καλύτερης μεταχείρισης των ζώων στη βιομηχανία τροφίμων καθώς η βιομηχανία κρέατος συχνά συντηρεί αφύσικες συνθήκες για τα ζώα, όπως συνωστισμό και ανθυγιεινά περιβάλλοντα, χρήση αντιβιοτικών και άλλες σκληρές πρακτικές.
5.Εξοικονόμηση κόστους
Ο περιορισμός του κρέατος μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων καθώς το κρέας είναι συχνά πιο ακριβό από τις φυτικές εναλλακτικές επιλογές, όπως φασόλια, δημητριακά και λαχανικά.
6. Προσωπικές αξίες
Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος λόγω προσωπικών πεποιθήσεων ή ηθικών εκτιμήσεων, όπως ανησυχίες για την ευημερία των ζώων, ή πολιτιστικούς λόγους. Ακόμα και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η πρακτική των ημερών χωρίς κρέας κάθε εβδομάδα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας, το περιβάλλον και την ευημερία των ζώων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια φυτική διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να γίνετε αυστηρά χορτοφάγος ή βίγκαν για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στη φυτική διατροφή και ο βαθμός στον οποίο επιλέγετε να υιοθετήσετε μια φυτική διατροφή είναι προσωπική επιλογή και μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες.
Δέσποινα Μαρσέλου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Vegan Maternity Care