Νοέμβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για την υγεία της Ουροδόχου Κύστεως
O Νοέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για την υγεία της ουροδόχου κύστεως.
Οι διαταραχές της ουροδόχου κύστεως εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Τέτοιες διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν την ακράτεια ούρων, την επιτακτικότητα, τη δυσχέρεια ούρησης ή κένωσης της κύστης, τη χαλάρωση των γυναικείων πυελικών οργάνων π.χ. του προσθίου κολπικού τοιχώματος και την εμφάνιση κυστεοκήλης, τις οξείες ή χρόνιες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, τη διάμεση κυστίτιδα, την ξηρότητα κι ατροφία του κόλπου, διάφορα δυσουρικά ενοχλήματα όπως για παράδειγμα πόνος, καύσος κατά την ούρηση και αίσθημα ερεθισμού της ουρήθρας ή/και της γεννητικής περιοχής.
Η ακράτεια ούρων μπορεί να οριστεί ως η οποιαδήποτε ακούσια απώλεια ούρων και δύναται να έχει τις παρακάτω μορφές:
- Απώλεια ούρων κατά το βήχα, τον πταρμό, το γέλιο, την άρση βάρους, το περπάτημα, την άσκηση (ακράτεια ούρων προσπαθείας)
- Απώλεια ούρων που συνοδεύεται από έντονη, ξαφνική και ενίοτε πολύ συχνή επιθυμία για ούρηση (ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου)
- Αυξημένη συχνότητα και απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου (νυκτουρία)
- Απώλεια ούρων κατά τη σεξουαλική επαφή
- Συνεχής ή χωρίς αίσθηση απώλεια ούρων
Μελέτες από τις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι άνω του 50% των γυναικών και περίπου το 13% των ανδρών αναφέρουν κάποιου τύπου ακράτεια ούρων. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες υπολογίζεται να φθάνει το 30%.
Η ουρολοίμωξη είναι μια φλεγμονή που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος.
Συχνότερο αίτιο αποτελεί η Ε schericia Coli που ενδημεί στην περιοχή του εντέρου και του ορθού. Η εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και επηρεάζεται από τις σεξουαλικές επαφές, την ηλικία, τη χρήση καθετήρων κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις, την υγεία του κόλπου, και την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.
Το 40% των γυναικών περίπου έχει υπολογισθεί ότι θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης κατά τη διάρκεια της ζωής, ενώ ορισμένες ασθενείς μπορεί μα εμφανίζουν συχνότερα, υποτροπιάζοντα επεισόδια ουρολοιμώξεων –περισσότερα από 3 με 4 το χρόνο- τα οποία χρήζουν ειδικής αξιολόγησης κι αντιμετώπισης.
Συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να απαιτούν άμεση θεραπεία είναι ο οξύς πόνος στην κύστη και τη οσφύ, η αιματουρία, ο πυρετός και το ρίγος, με την επέκταση της φλεγμονής στο ανώτερο ουροποιητικό και τους νεφρούς και τη εμφάνιση πυελονεφρίτιδας.
Ακολουθώντας μια σειρά από συμβουλές μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία της κύστης:
- Πίνουμε ικανοποιητικές ποσότητες υγρών, κατά προτίμηση νερού
- Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ποτών με καφεΐνη, αλκοόλ ή ανθρακικό
- Διακόπτουμε το κάπνισμα, που μπορεί να είναι πολλαπλώς επιβλαβές για την κύστη
- Ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή, συστηματική άσκηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους
- Αποφεύγουμε τη δυσκοιλιότητα
- Εφαρμόζουμε συστηματικά τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους
- Φροντίζουμε την κένωση της κύστης τουλάχιστον ανά 3 ώρες
- Ακολουθούμε κανόνες υγιεινής και τοπικής καθαριότητας
- Αποφεύγουμε στενά ρούχα και μη βαμβακερά εσώρουχα
Ακρογωνίαιο λίθο για τη διάγνωση και αξιολόγηση των διαταραχών της ουροδόχου κύστεως αποτελεί η εξέταση του πλήρους ουροδυναμικού ελέγχου, με τη διενέργεια ουρο-ρομετρίας, κυστεομανομετρίας πλήρωσης/ κένωσης, προφιλομετρίας ουρήθρας κ.α.
Πέραν αυτού στο ιατρείο Ουρογυναικολογίας και Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ παρέχεται η πλέον εξειδικευμένη ιατρική συμβουλή και πραγματοποιείται το σύνολο των πλέον σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων και κολπικών και λαπαροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και νεότερων θεραπευτικών μεθόδων, όπως η εφαρμογή κολπικού laser , η ελάχιστα επεμβατική εφαρμογή περιουρηθρικών διογκωτικών υλικών ( bulking agents ), οι ενδοκυστικές εγχύσεις BOTOX κ.α.
Καθώς δε στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ παρέχεται η εξαιρετική δυνατότητα, προάγεται η συνεργασία με τις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα όπως λ.χ. ακτινολογικό, ουρολογικό, τμήμα φυσικοθεραπείας, νευρολογικό, με σκοπό την εξατομικευμένη προσέγγιση και την ολισθική κι αποτελεσματική θεραπεία κάθε ασθενούς.
Δήμος Σιούτης , Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Ουρογυναικολογίας & Διαταραχών Πυελικού Εδάφους Συνεργάτης ΙΑΣΩ