Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα: Συμβουλές για την περιποίηση του δέρματος και των αρθρώσεων

ψωρίαση και ψωρισιακή αρθρίτιδα συμβουλές

Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι δύο σχετιζόμενες αυτοάνοσες νόσοι που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ενώ επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος, συχνά εμφανίζονται μαζί.

Η ψωρίαση επηρεάζει κυρίως το δέρμα αλλά και τα νύχια, ενώ η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία αυτών. Η ζωή με αυτές τις εκδηλώσεις μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με τη σωστή γνώση και φροντίδα, οι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης, στο παρόν άρθρο θα εξερευνήσουμε την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος και των αρθρώσεων.

Τι είναι η Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στοχεύει εσφαλμένα τα υγιή κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας φλεγμονή και υπερβολική παραγωγή δερματικών κυττάρων της ανώτερης επιδερμικής στιβάδας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά τόπους στον κορμό ερυθρές, σκληρές στην αφή πλάκες, που συχνά καλύπτονται από λευκές νιφάδες ή λέπια και προκαλούν φαγούρα.

Αυτές οι πλάκες, μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και το κατώτερο μέρος της πλάτης. 

Συμβουλές για την περιποίηση του δέρματος με ψωρίαση:

  • Ενυδατώστε τακτικά: Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ξηρότητας και του κνησμού που σχετίζεται με την ψωρίαση. Αναζητήστε υποαλλεργικά προϊόντα χωρίς άρωμα και εφαρμόστε τα αμέσως μετά το μπάνιο για να κλειδώσετε την υγρασία.
  • Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια: Επιλέξτε ήπια καθαριστικά χωρίς άρωμα για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμούς. Αποφύγετε το ζεστό νερό όταν κάνετε ντους, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα.
  • Κάντε απαλή απολέπιση: Χρησιμοποιήστε μια μαλακή λούφα ή πετσέτα για να αφαιρέσετε απαλά τα λέπια από τις πληγείσες περιοχές. Προσέξτε να μην τρίψετε πολύ δυνατά, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Προστασία από τον ήλιο: Ενώ λίγο ηλιακό φως μπορεί να είναι ευεργετικό για την ψωρίαση, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ή προστατευτικό ρουχισμό όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
  • Συνταγογραφούμενες θεραπείες: Όταν η έκταση των βλαβών είναι μεγάλη συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, ή βιολογικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Τι είναι η Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προσβάλλει άτομα με ψωρίαση. Περίπου το 30% των ατόμων με ψωρίαση αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Και οι δύο καταστάσεις μοιράζονται μια κοινή αυτοάνοση προέλευση και η φλεγμονή που επηρεάζει το δέρμα στην ψωρίαση μπορεί επίσης να στοχεύσει τις αρθρώσεις στην ψωριασική αρθρίτιδα. Η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων, των χεριών, των ποδιών, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στα νύχια και άλλα συστηματικά συμπτώματα.

Συμβουλές για τη φροντίδα των αρθρώσεων με Ψωριασική Αρθρίτιδα:

  • Διαχείριση φαρμάκων: Συνεργαστείτε στενά με τον ρευματολόγο σας για να βρείτε τα σωστά φάρμακα για τη διαχείριση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) άλλα και οι βιολογικοί παράγοντες συνήθως συνταγογραφούνται.
  • Φυσικοθεραπεία: Κάντε τακτική φυσικοθεραπεία για να βελτιώσετε τη λειτουργία των αρθρώσεων, να μειώσετε τον πόνο και να αυξήσετε την ευελιξία. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να συστήσει ασκήσεις προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.
  • Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας: Να προσέχετε την υγεία των αρθρώσεων σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Χρησιμοποιήστε βοηθητικές συσκευές όπως ανοιχτήρια βάζων ή εργαλεία φιλικά προς τις αρθρώσεις για να μειώσετε την πίεση στις αρθρώσεις σας.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τις αρθρώσεις σας. Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
  • Διαχειριστείτε το άγχος: Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης αλλά και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Εξετάστε τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως γιόγκα, διαλογισμός ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για να χαλαρώσετε και να μειώσετε τις εξάρσεις.

Τρόπος ζωής και διατροφή

Εκτός από την ιατρική θεραπεία, η πραγματοποίηση ορισμένων προσαρμογών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση τόσο της ψωρίασης όσο και της ψωριασικής αρθρίτιδας:

  • Διατροφή: Μερικά άτομα διαπιστώνουν ότι ορισμένες τροφές προκαλούν έξαρση της ψωρίασης. Ενώ οι διατροφικές συστάσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ευεργετική. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγο για εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση.
  • Μεταβολικό σύνδρομο: Άτομα με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος, υψηλά τριγλυκερίδια ορού και χαμηλή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ορού (HDL). Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων. 
  • Κάπνισμα και αλκοόλ: Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχουν συνδεθεί με επιδείνωση των συμπτωμάτων ψωρίασης. Η διακοπή του καπνίσματος και ο μετριασμός της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάστασή σας.
  • Μείωση του στρες: Το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει τόσο την ψωρίαση όσο και την ψωριασική αρθρίτιδα. Εξερευνήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή τα χόμπι που προάγουν τη χαλάρωση.

Η ζωή με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με τις σωστές στρατηγικές φροντίδας και διαχείρισης, οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν σχεδόν φυσιολογική ζωή. Είναι σημαντικό να έχετε στενή συνεργασία και επικοινωνία με τον ρευματολόγο σας για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας που αντιμετωπίζει τόσο τα συμπτώματα του δέρματος όσο και των αρθρώσεων.

Ακολουθώντας τις συμβουλές που παρέχονται σε αυτό το άρθρο και υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία σας, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία. Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι και ότι οι ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να παρέχουν πολύτιμους πόρους και μια αίσθηση κοινότητας για να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας στη διαχείριση της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Ευαγγελία Κ. Ζαμπέλη, MD, PhD, Ρευματολόγος, Υπεύθυνη Ρευματολογικού Ιατρείου ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Συντάκτης Άρθρου

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Πρόπτωση μήτρας: Γιατί δεν είναι απαραίτητη η υστερεκτομή
ΔΕΡΠΑΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΟΥΤΗΣ ΔΗΜΟΣ
ΔΕΡΠΑΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΙΟΥΤΗΣ ΔΗΜΟΣ
Πρόπτωση μήτρας: Γιατί δεν είναι απαραίτητη η υστερεκτομή
Μαιευτική - Γυναικολογική
Νεότερα δεδομένα στην πρόληψη της RSV λοίμωξης στα παιδιά
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΤΣΙΠΗ ΘΕΟΔΩΤΑ
Νεότερα δεδομένα στην πρόληψη της RSV λοίμωξης στα παιδιά
Παιδιατρική
Κρέας και ελκώδης κολίτιδα: τι λένε οι έρευνες
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Κρέας και ελκώδης κολίτιδα: τι λένε οι έρευνες
Μαιευτική - Γυναικολογική
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Μ.Κ.Λαζανάς, Ελένη Παπασταμούλη
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Γενική Κλινική
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
Γενική Κλινική
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
ΠΑΝΩΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Ελένη Παπασταμούλη, Μ.Κ.Λαζανάς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Γενική Κλινική
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
Γενική Κλινική