Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι

εγκυμοσύνη και καλοκαίρι

Επιτέλους καλοκαιράκι! Η καλύτερη εποχή του έτους! Έφτασε η στιγμή για διακοπές, για ξέγνοιαστα μπανάκια στην θάλασσα, για ξεκούραση και χαλάρωση!

 Όμως, ούπς… κάποιον ξεχάσαμε! Υπάρχει κι ένα (ή δύο μωράκια) στην κοιλίτσα, που μεγαλώνει, κάνει  «αισθητή» την παρουσία του καθημερινώς, μία ζωή που διαμορφώνεται και αναπτύσσεται μαζί με εμάς. Πάμε να δούμε, λοιπόν, με ποιόν τρόπο θα καταφέρουμε να συνδυάσουμε την εγκυμοσύνη μας με το πολυπόθητο καλοκαιράκι μας και να απολαύσουμε με ασφάλεια και τα 2!

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για το σώμα κάθε γυναίκας για διάφορους λόγους, μπορεί όμως η κατάσταση να γίνει λίγο πιο απαιτητική κατά την διάρκεια των ζεστών, καλοκαιρινών μηνών. Η θερμοκρασία αυξάνεται, η υγρασία ανεβαίνει, ιδρώνουμε πιο εύκολα και περισσότερο και όλα γίνονται πιο άβολα! Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια θέση που να μας βολεύει, καθώς το σώμα «διαστέλλεται», ειδικά εάν βρισκόμαστε στο τρίτο τρίμηνο και όλα «πρήζοντα» ή πάλι τα αισθανόμαστε πρησμένα.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές που θα μας κάνουν την ζωή (και των 2) πιο εύκολη:

  • Παραμείνετε ενυδατωμένες: είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένες, ειδικά όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 36 βαθμούς κελσίου. Η αφυδάτωση μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες, δέον είναι λοιπόν να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι κρύο νερό και να πίνετε τακτικά.
  • Άνετο ντύσιμο: προτιμήστε φαρδιά και ελαφριά ρούχα, που θα σας βοηθούν να παραμένετε ήρεμες. Φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι ή λινό, καθώς βοηθούν στην απορρόφηση τού ιδρώτα κι επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Να αισθάνεστε άνετες.
  • Παραμείνατε σε σκιερό μέρος: τις ημέρες του καύσωνα, εάν πρέπει υποχρεωτικώς να μετακινηθείτε, αναζητήστε περιοχές με ίσκιο.
  • Επιλέξτε χώρους με κλιματισμό (air condition): αναζητήστε χώρους δροσερούς, με ανεμιστήρα εδάφους ή οροφής, κάντε το περιβάλλον σας δροσερό και άνετο - ευχάριστο. Φροντίστε να έχετε προβλέψει την συντήρηση τού κλιματιστικού σας μηχανήματος! Οι πολλοί ζεστές ημέρες μπορεί να σας προκαλέσουν εξάντληση, αφυδάτωση και δυσάρεστο αίσθημα- προγραμματίστε, λοιπόν, την «διαφυγή» σας!
  • «Χαμηλώστε» την θερμοκρασία σας: βυθιστείτε στην μπανιέρα σας, κάντε συνεχή δροσερά ντους, ανανεώστε την επιδερμίδα σας, μαζί με την διάθεσή σας. Πρωινό ντους, βραδυνό ντους, και… εάν τα καταφέρετε, εκμεταλλευθείτε το καλοκαίρι: ανακαλύψτε μια πισίνα και… μείνετε μέσα! Αλλιώς, ανακαλύψτε κοντινές σας παραλίες και…. καλές σας βουτιές!
  • Παραλία και αμμουδιά: να χρησιμοποιείτε πάντοτε την δική σας πετσέτα, ή ψάθα, όταν ξαπλώνετε στην άμμο. Μετά το μπάνιο, αλλάζετε μαγιό.
  • Προστασία από τον ήλιο: χρησιμοποιείστε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τουλάχιστον με 30 SPF (δείκτης προστασίας, από τις αγγλικές λέξεις: sun protection factor).  Εδώ, να θυμάστε δύο πράγματα: α) ο βαθμός προστασίας αφορά την διάρκεια προστασίας και όχι την ποιότητα, β) οι δερματολόγοι συστήνουν την ανανέωση του αντιηλιακού κάθε 2 ώρες. Επίσης, μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο θαλάσσης με φαρδύ γείσο, για επιπλέον προστασία, γυαλιά ηλίου, ελαφριά ρούχα.
  • Διατηρηθείτε υγιής: προτιμήστε διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ελαφριά και τακτικά γεύματα, χωρίς πολλά λιπαρά. Χρησιμοποιήστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι) τα οποία προστατεύουν την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αποφύγετε την κατανάλωση σκευασμάτων πλούσιων σε ζάχαρη (γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά). Να αποφεύγετε, επίσης, τα βαριά και λιπαρά γεύματα, καθώς επίσης τα τηγανητά και τα γλυκά, ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ημέρες. Μειώστε ή, ακόμη καλύτερα, βγάλτε τελείως το αλάτι από το διαιτολόγιό σας.
  • Μετακινήσεις: εάν επίκειται δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, προγραμματίστε την για τις πρώτες πρωινές ώρες, ή για το βράδυ, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  • Πρησμένα πόδια: συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στους τελευταίους μήνες τής εγκυμοσύνης- πιο έντονο το καλοκαίρι. Προσπαθήστε να φοράτε άνετα υποδήματα, ανοιχτά, για να μην πιέζουν τα πόδια σας.   Κάντε στα κάτω σας άκρα κρύο ντους (ιδιαιτέρως ανακουφιστικό!) και ταυτοχρόνως μειώνει το οίδημα των ποδιών σημαντικά. Ξεκουραστείτε, μην στέκεστε πολλή ώρα όρθιες. Βελτιώστε την μικροκυκλοφορία των ποδιών σας λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, μπορείτε να λάβετε περαιτέρω ανακούφιση σηκώνοντας και διατηρώντας τα πόδια σε υψηλότερη θέση, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα σας.
  • Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε με αεροπλάνο, ενημερώστε τον Ιατρό σας. Σύμφωνα με την ΕΜΓΕ (Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία) τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται, για μονήρεις ανεπίπλεκτες κυήσεις, έως τις 36 εβδομάδες, ενώ για τις πολύδυμες (δίδυμες κλπ) ή επί υπάρξεως παράγοντος κινδύνου,  επιτρέπεται στις εγκύους να πετούν έως την 32η εβδομάδα κυήσεως.
  • Παραμείνετε σε επαφή με τον Ιατρό σας: διατηρήστε την τακτική σας μαιευτική παρακολούθηση, συνεχίζετε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του μωρού σας και αντιμετωπίστε άμεσα οτιδήποτε σας ανησυχήσει, οτιδήποτε το διαφορετικό από τα συνηθισμένα (αίσθημα εξάντλησης, υπερβολική εφίδρωση, αυξημένους παλμούς, αίσθημα λιποθυμίας) επικοινωνώντας άμεσα με τον Θεράποντα Ιατρό σας.

Με αυτές τις καλοκαιρινές συμβουλές, να σας ευχηθώ να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το χρονικό διάστημα που θα έχετε το μικρό σας Θαύμα μέσα στην κοιλίτσα σας… έως ότου έρθει η μαγική εκείνη στιγμή που θα κρατήσετε το παιδάκι σας, πλέον, στην αγκαλιά σας!

Με το καλό!

Βασίλειος Α. Μπαγιώκος, MD PhD, DFSRH, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Συνεργάτης ΙΑΣΩ

Συντάκτης Άρθρου

ΜΠΑΓΙΩΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΠΑΓΙΩΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Κατανόηση & αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των παιδικών εμβολίων
ΚΑΝΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 
Κατανόηση & αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των παιδικών εμβολίων
Παιδιατρική
Πρόπτωση μήτρας: Γιατί δεν είναι απαραίτητη η υστερεκτομή
ΔΕΡΠΑΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΟΥΤΗΣ ΔΗΜΟΣ
ΔΕΡΠΑΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΙΟΥΤΗΣ ΔΗΜΟΣ
Πρόπτωση μήτρας: Γιατί δεν είναι απαραίτητη η υστερεκτομή
Μαιευτική - Γυναικολογική
Νεότερα δεδομένα στην πρόληψη της RSV λοίμωξης στα παιδιά
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΤΣΙΠΗ ΘΕΟΔΩΤΑ
Νεότερα δεδομένα στην πρόληψη της RSV λοίμωξης στα παιδιά
Παιδιατρική
Κρέας και ελκώδης κολίτιδα: τι λένε οι έρευνες
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Κρέας και ελκώδης κολίτιδα: τι λένε οι έρευνες
Μαιευτική - Γυναικολογική
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Μ.Κ.Λαζανάς, Ελένη Παπασταμούλη
Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Γενική Κλινική
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΛΑΖΑΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας - Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία
Γενική Κλινική
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
ΠΑΝΩΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Ελένη Παπασταμούλη, Μ.Κ.Λαζανάς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Γενική Κλινική
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
Γενική Κλινική