Αναισθησία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Ακριβώς όπως κάθε ιατρική πράξη που εκτελείται στο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, η χορήγηση αναισθησίας ολοκληρώνεται με ασφάλεια, μέσα σε ένα επιστημονικό περιβάλλον υψηλής ποιότητας.
Aπαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι η χορήγηση αναισθησίας. Ο ρόλος του αναισθησιολόγου είναι πολύπλευρος και σημαντικός, αφού είναι εκείνος που αναλαμβάνει τη χορήγηση αναισθησίας στον ασθενή, την παρακολούθησή του κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καθώς και τη μετεγχειρητική του φροντίδα και αναλγησία.
Το Αναισθησιολογικό Τμήμα της Γενικής Κλινικής του ΙΑΣΩ, στελεχωμένο από άρτια εξειδικευμένους και έμπειρους αναισθησιολόγους, διαθέτει και εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης και φροντίδας, εξατομικεύοντας στις ανάγκες του κάθε ασθενούς (customized anaesthesia).
Τι είναι η Αναισθησία;
Αναισθησία σημαίνει απώλεια της αίσθησης είτε σε ένα σημείο ή σε περιοχή του σώματος είτε ολική απώλεια των αισθήσεων, με σκοπό την πραγματοποίηση επώδυνων διαδικασιών ή χειρουργικών πράξεων.
Ποιος είναι ο ρόλος του Αναισθησιολόγου;
- Συζήτηση και ενημέρωσή του για τις επιλογές της αναισθησίας και μετεγχειρητικής αναλγησίας.
- Εφαρμογή της ενδεδειγμένης αναισθησίας και παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς.
- Ασφαλής αφύπνιση και άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Πώς εφαρμόζεται η αναισθησία;
Γενική αναισθησία
Τα φάρμακα της αναισθησίας χορηγούνται ενδοφλεβίως, ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και δεν έχει μνήμες από την επέμβαση μετά την αφύπνισή του.
Περιοχική αναισθησία
Για την εφαρμογή της ο ασθενής τοποθετείται σε κατάλληλη θέση και πραγματοποιείται έγχυση φαρμάκων είτε σε διάστημα μεταξύ δύο σπονδύλων (επισκληρίδιος ή υπαραχνοειδής αναισθησία) είτε στην περιοχή ενός νεύρου, εφόσον επιλεγεί περιφερικός αποκλεισμός. Ο ασθενής δεν αισθάνεται την αποκλεισμένη περιοχή του σώματός του, αλλά έχει πλήρη συνείδηση.
Καταστολή
Εφαρμόζεται ενδοφλεβίως. Μπορεί να συνδυαστεί με τοπική ή και περιοχική αναισθησία. Εξασφαλίζει ηρεμία και αγχόλυση του ασθενούς.
Η αναισθησία κάθε είδους επιφέρει μεταβολές τόσο στην αναπνευστική όσο και στην καρδιαγγειακή λειτουργία του ασθενούς και για τον λόγο αυτό ο χώρος του χειρουργείου είναι εξοπλισμένος με όλα τα κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών.
Επιπροσθέτως, το ΙΑΣΩ, έχοντας έντονα οικολογική συνείδηση, έχει επενδύσει σε αναισθησιολογικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, επιτυγχάνοντας «χαμηλής ροής» αναισθησία (low flow anaesthesia). Ως αποτέλεσμα, ελαχιστοποιούνται οι διαρροές πτητικών αναισθητικών στο περιβάλλον. Tαυτόχρονα, τιτλοποιούμε τις χορηγούμενες δόσεις, χωρίς να κάνουμε χρήση υπερδοσολογίας.
Μεγάλο μας όπλο στην εξατομικευμένη αναισθησία είναι η καταγραφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος διεγχειρητικά. Καταγράφοντας το βάθος αναισθησίας μέσω του ΗΕΦ, αποφεύγουμε τόσο περιστατικά αφύπνισης του ασθενούς διεγχειρητικά όσο και την εμφάνιση μετεγχειρητικού παραληρήματος (postoperatine delirium). To μετεγχειρητικό delirium αποτελεί μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση για τον χειρουργημένο ασθενή, αλλά και για το νοσοκομείο, επηρεάζοντας τη μετεγχειρητική του πορεία, καθώς και τις ημέρες παραμονής του στο νοσοκομείο.
Στο ΙΑΣΩ, κάθε ασθενής είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ και έτσι αντιμετωπίζεται με την εγκεφαλική καταγραφή κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, εξατομικεύοντας τις χορηγούμενες δόσεις των φαρμάκων. Οι ασθενείς με αυτόν τον τρόπο ανανήφουν πιο γρήγορα και φυσικά βιώνουν την αναισθησία τους ως μια ευχάριστη εμπειρία.
Ευγενία Θεοχάρη-Γαλανοπούλου, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Γενική Κλινική