Πώς γίνεται η διάγνωση της βαρηκοΐας;
Περίπου το 5% του Παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από βαρηκοΐα, (με την πρεσβυακουσία να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών). Η βαρηκοΐα μπορεί να χαρακτηρισθεί ανάλογα με τη βαρύτητα της σε μικρού, μετρίου ή μεγάλου βαθμού.
Ο Καθολικός Νεογνικός Έλεγχος Ακοής (ΚΝΕΑ) έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την πρώιμη διάγνωση και πραγματοποιείται αμέσως μετά τη γέννηση.
Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τις Ωτοακουστικές εκπομπές (OAE’s) και τα Αυτόματα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους (aABR), ενώ επί αρνητικών αποτελεσμάτων πραγματοποιούνται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις υπό αναισθησία όπως τα ASSR και τα ABR.
Οποιασδήποτε μορφής και βαθμού βαρηκοΐα μπορεί να έχει επίπτωση στην ανάπτυξη του λόγου και στη σχολική πρόοδο του παιδιού.
Στους ενήλικες για την διάγνωση χρησιμοποιούνται ακοολογικές δοκιμασίες, όπως το τονικό ακοόγραμμα, το τυμπανόγραμμα και το ακουστικό αντανακλαστικό. Μετά το πέρας των ανωτέρω, ο ειδικός έχει πλέον μια πλήρη κλινική εικόνα για το είδος της βαρηκοΐας και για την καλύτερη αντιμετώπιση του.
Οι κοινωνικές προεκτάσεις της απώλειας ακοής στην Τρίτη ηλικία είναι σημαντικές καθώς ενδεικτικά αποτελεί το πρώτο αίτιο κατάθλιψης παγκοσμίως. Ο ασθενής με βαρηκοΐα απομονώνεται από το περιβάλλον του, χάνοντας την δυνατότητα της επικοινωνίας.
Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (3η Μαρτίου) είναι μια ευκαιρία να διαδοθούν οι παράγοντες που προκαλούν βαρηκοΐα στους ασθενείς, να προταθούν τρόποι προστασίας της ακοής και να προωθηθούν τρόποι αντιμετώπισης τους.
Γιώργος Κορρές, Υπεύθυνος Νευρο-ωτολογικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Γενική Κλινική