Πόνος, Διόγκωση και Αίμα στις κενώσεις - Μήπως έχω αιμορροΐδες
Τι μπορεί να έχω;
Όταν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα από τον πρωκτό η πιο συχνή αίτια είναι οι αιμορροΐδες. Μπορεί όμως να υπάρχει ή να συνυπάρχει και ραγάδα, κάποιο συρίγγιο ή ακόμα και κάποιος πολύποδας στο παχύ έντερο ή κονδυλώματα.
Συμπτώματα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν
- δυσκολία κένωσης-δυσκοιλιότητα
- αιμορραγία
- κνησμός-φαγούρα
- πόνος
- ψηλαφητή μάζα
- οι ενοχλήσεις μπορεί να εμφανίζονται στην ηρεμία ή κατά τις κενώσεις μόνο
Τι πρέπει να κάνω;
Συχνά απευθυνόμαστε στο φαρμακείο για κάποια κρέμα ή παυσίπονη αγωγή. Σωστότερο όμως είναι να συμβουλευτούμε γαστρεντερολόγο ή γενικό χειρουργό που θα εξετάσει την περιοχή, όσο άβολο και αν αυτό ακούγεται.
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσιολογικό όργανο που αποτελείται από το σύνολο των αγγείων (αρτηρίες και φλέβες) στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου (πρωκτό).
Καλύπτονται από βλεννογόνο (το εσωτερικό στρώμα όλου του πεπτικού συστήματος) και βοηθούν στην διαδικασία της αφόδευσης.
Όταν υπάρχει διόγκωση των αιμορροΐδων σημαίνει ότι η κυκλοφορία δεν γίνεται σωστά και δημιουργείται η «Αιμορροϊδοπάθεια», αυτό που απλά λέμε: αιμορροΐδες. Είναι από τα πιο συχνά και πιο ενοχλητικά προβλήματα.
Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;
Συχνά η συντηρητική αγωγή μπορεί να μην βοηθήσει αρκετά ή τα συμπτώματα να επανεμφανιστούν, πρώτα όμως πρέπει να τεθεί η σωστή διάγνωση. Η πρώτη προσέγγιση οφείλει να είναι και συχνά μπορεί να είναι, μόνο συντηρητική, δηλαδή προσαρμογές στον τρόπο ζωής και την διατροφή ή/και τοπικές κρέμες ή φάρμακα.
Αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και επαναλαμβανόμενα, τότε έχει ένδειξη η χειρουργική παρέμβαση.
Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για τις αιμορροΐδες
Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί τρόποι παρέμβασης. Οι παλαιότερες τεχνικές που ήταν ακρωτηριαστικές, αιματηρές και επώδυνες, έχουν σχεδόν καταργηθεί.
Η σύγχρονη αντιμετώπιση είναι πάντα η λιγότερο επεμβατική, δηλαδή με όσο το δυνατό λιγότερο πόνο, χωρίς τραυματικές επιφάνειες, ώστε να χρειάζεται νοσηλεία και αλλαγές.
Προτεινόμενες επεμβάσεις
Η επέμβαση που έχει επικρατήσει είναι η συρραφή-απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την εντόπιση τους εσωτερικά, με υπερήχους (HAL, Hemorroidal Arteries Ligation).
Παράλληλα γίνεται εσωτερικά ανάρτηση του βλεννογόνου που προβάλει προς τα έξω (RAR, Recto Anal Repair) ώστε η ανατομία να επανέλθει στον φυσιολογικό και να μην υπάρχει πιθανότητα υποτροπής (HAL-RAR).
Η επέμβαση δεν παρεμβαίνει στον σφιγκτηριακό μηχανισμό, δεν γίνεται κανένας ακρωτηριασμός και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ακράτειας, τοπικής φλεγμονής ούτε και ανάγκη για καθημερινές αλλαγές.
Μπορεί να γίνει και με ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία, και η ανάρρωση είναι άμεση, δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Θεραπεύεται ριζικά η αιτία του προβλήματος που έχει να κάνει με την κυκλοφορία στην περιοχή και την διαταραχή της ανατομίας που επαναφέρουμε στο φυσιολογικό με εσωτερικές ραφές (θεραπεία της πρόπτωσης).
Σε ήπιες μορφές αιμορροϊδοπάθειας (όπως και σε απλά συρίγγια ή κύστη κόκκυγα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό Laser.
Με την τεχνική αυτή εφαρμόζεται ειδικά προστατευμένη ενέργεια, τοπικά στους αιμορροϊδικούς όζους ή εσωτερικά του συριγγίου, ώστε να προκαλέσει ίνωση στην περιοχή και να καταργήσει τον χώρο που υπήρχε η πάθηση.
Είναι επίσης ανώδυνη τεχνική με άμεση αποθεραπεία, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις.
Χρειάζεται να κάνω κολονοσκόπηση;
Όταν υπάρχουν έντονα συμπτώματα και απώλεια αίματος από τον πρωκτό, συχνά προτείνουμε τον τοπικό ή ολικό ενδοσκοπικό έλεγχο του παχέος εντέρου, ώστε να αποκλειστούν άλλοι πιο σοβαροί λόγοι αιμορραγίας, από άλλα σημεία του παχέος εντέρου.
Ανάλογα και την ηλικία του ασθενή. Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στην σίγουρη και οριστική λύση, ώστε μετά να μην υπάρχει επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, ούτε και μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.
Δημήτρης Δαρδαμάνης MD, MSc, Γενικός Χειρουργός, Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική ΙΑΣΩ Γενική Κλινική