Κάμερα Υψηλής Τεχνολογίας και χρήση ICG στις επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα

επέμβαση θυρεοειδούς με κάμερα και ICG

Αποτελούν το νέο ισχυρό όπλο, για ακόμα πιο ασφαλείς επεμβάσεις σε αυτό το ευαίσθητο όργανο του σώματός μας. 

O τομέας της χειρουργικής του θυρεοειδούς αδένα ενισχύεται με τη χρήση κάμερας υψηλής τεχνολογίας, η οποία προσφέρει απόλυτη ακρίβεια στην απεικόνιση των παραθυρεοειδών με φθορισμό, σε συνδυασμό με διεγχειρητική αγγειογραφία με ICG (Πράσινο της Ινδοκυανίνης), μe αποτέλεσμα τη διενέργεια πιο ασφαλών επεμβάσεων. 

Μια πιθανή επιπλοκή που προσπαθεί να αποφύγει ο χειρουργός θυρεοειδούς, μετά από εκείνη της διαφύλαξης της ακεραιότητας του νεύρου (παλίνδρομο λαρυγγικό) που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας, είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός. 

Κατά τη διενέργεια της χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς, ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην αναγνώριση και διαφύλαξη τεσσάρων, συνήθως, αδένων που βρίσκονται πίσω ή στο πλάι του θυρεοειδούς, οι οποίοι ονομάζονται παραθυρεοειδείς αδένες. Αυτούς τους αδένες ο χειρουργός θυρεοειδούς πρέπει να τους αναγνωρίσει και να τους κρατήσει «ζωντανούς». 

Οι παραθυρεοειδείς αδένες ρυθμίζουν τα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό. Πολλές φορές, όμως, η θέση τους δεν είναι τυπική, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να αναγνωριστούν, ώστε να μπορέσει να τους διαφυλάξει ο χειρουργός. Αυτή η δυσκολία ισχύει ακόμα και για τους πιο έμπειρους χειρουργούς και δυστυχώς δεν συμβαίνει σπάνια. 

Μία από τις πιθανές επιπλοκές σε αυτές τις επεμβάσεις είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός και είναι μία σοβαρή επιπλοκή, κυρίως της ολικής θυρεοειδεκτομής. Οφείλεται στην κατά λάθος αφαίρεση των παραθυρεοειδών ή στον τραυματισμό τους. 

Ο υποπαραθυρεοειδισμός, συνήθως, είναι παροδικός (10-15%) και σε μικρό ποσοστό μόνιμος (1-3%). Η εικόνα που έχει ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καθόλου ευχάριστη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Οι χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, διενεργούνται πλέον με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κακώσεις των παραθυρεοειδών. 

Κι αυτό γιατί στη φαρέτρα των χειρουργών έχει προστεθεί μία νέα υψηλής τεχνολογίας κάμερα για την αναγνώριση και τον εντοπισμό τους. Οι παραθυρεοειδείς αδένες έχουν την ιδιότητα αυτοφθορισμού στην υπέρυθρη (near infrared) ακτινοβολία και σήμερα μπορεί, μέσω αυτής της ακτινοβολίας, να εντοπιστεί με ακρίβεια η θέση τους.  

Το Τμήμα Χειρουργικής Θυρεοειδούς του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στην καθημερινή πρακτική του. Η κάμερα αυτή αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια των χειρουργών, καθώς πλέον, χωρίς καμία δυσκολία, εντοπίζονται και αναγνωρίζονται οι παραθυρεοειδείς αδένες. 

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι τραυματισμοί των αδένων, κάτι που δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις επεμβάσεις. Η κάμερα αυτή, που είναι υψηλής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την έγχυση ICG, μας επιτρέπει να κινηθούμε με περισσότερη ασφάλεια και ακρίβεια στο χειρουργικό μας πεδίο. Πραγματοποιεί απεικόνιση επί της οθόνης σε πραγματικό χρόνο, αλλά απαιτεί εκπαίδευση στη χρήση της και μεγάλη εξάσκηση του χειρουργού. 

Ο συνδυασμός της χρήσης της διεγχειρητικής αγγειογραφίας με ICG και η απεικόνιση με φθορισμό με το Πράσινο της Ινδοκυανίνης βοηθάει πάρα πολύ στην αναγνώριση των παραθυρεοειδών αδένων, αλλά και στον έλεγχο της λειτουργίας τους, ώστε να λαμβάνεται η σωστή απόφαση για την ολοκλήρωση της επέμβασης. 

Όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα αλλά πάντα το κυρίαρχο σε όλες τις επεμβάσεις είναι η ικανότητα και η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας. 

Σταύρος Τσιριγωτάκης 
Χειρουργός Θυρεοειδούς Αδένα 
και Παραθυρεοειδών 
Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής 
του Θυρεοειδούς ΙΑΣΩ Γενική Κλινική 

Συντάκτης Άρθρου

ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά
Παιδιατρική
Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης: Μπορούμε να την εξαλείψουμε
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης: Μπορούμε να την εξαλείψουμε
Γενική Κλινική
Ενδομητρίωση: Μια σιωπηλή, αλλά σημαντική γυναικολογική πρόκληση
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
Ενδομητρίωση: Μια σιωπηλή, αλλά σημαντική γυναικολογική πρόκληση
Μαιευτική - Γυναικολογική
Μάρτιος –  μήνας ευαισθητοποίησης για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Μάρτιος – μήνας ευαισθητοποίησης για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
Γενική Κλινική
Εγκέφαλος: Η Πολυπλοκότητα, οι Διαταραχές και η Ανάγκη Ευαισθητοποίησης
ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Εγκέφαλος: Η Πολυπλοκότητα, οι Διαταραχές και η Ανάγκη Ευαισθητοποίησης
Γενική Κλινική
Κάνε την υγεία του ύπνου προτεραιότητα
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Κάνε την υγεία του ύπνου προτεραιότητα
Γενική Κλινική
Νηπιακή διατροφή και κίνδυνοι εισρόφησης: Πρόληψη και σωστή διαχείριση
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
Νηπιακή διατροφή και κίνδυνοι εισρόφησης: Πρόληψη και σωστή διαχείριση
Παιδιατρική
Λογοθεραπεία σε Βρέφη και Ενήλικες: Η Σημασία της Πρώιμης Παρέμβασης
ΧΡΥΣΟΔΑΚΤΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΧΡΥΣΟΔΑΚΤΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΑΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Λογοθεραπεία σε Βρέφη και Ενήλικες: Η Σημασία της Πρώιμης Παρέμβασης
Παιδιατρική Γενική Κλινική
Η Σημασία της Ακοής και οι Επιπτώσεις της Βαρηκοΐας: Μια Προσέγγιση με Αφορμή ...
ΚΑΤΕΪΦΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΤΕΪΦΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Η Σημασία της Ακοής και οι Επιπτώσεις της Βαρηκοΐας: Μια Προσέγγιση με Αφορμή ...
Παιδιατρική
Αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
Μαιευτική - Γυναικολογική