Πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση διαταραχών μνήμης
Ανησυχώ ότι μεγαλώνοντας θα αρχίσω να ξεχνάω
Είναι φυσιολογικό μεγαλώνοντας να επέρχεται μικρού βαθμού έκπτωση στη μνήμη και σε άλλες νοητικές λειτουργίες όπως είναι η προσοχή, η συγκέντρωση, ο λόγος, ο προσανατολισμός. Συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται και συχνά αρχίζουν παράπονα για «αδύναμη μνήμη» ή «δυσκολία στη συγκέντρωση» ή «θολή σκέψη». Ειδικά, όταν υπάρχουν νοσήματα καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αναπνευστικά ή ογκολογικά προβλήματα, οι νοητικές δυσκολίες μπορεί να ξεκινούν και από νεαρότερη ηλικία.
Απευθυνόμαστε σε ειδικό ιατρείο για την μνήμη όταν:
- Ξεχνάμε πρόσφατα γεγονότα και πληροφορίες.
- Επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις.
- Μπερδευόμαστε με αριθμητικές πράξεις ή καθημερινές δραστηριότητες που παλιά μας φαίνονταν απλές.
- Δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε καινούργια γνώση ακόμα και αν οι οδηγίες που μας δίνονται είναι απλές.
- Χάνουμε τον προσανατολισμό μας.
- Αλλάζει η συμπεριφορά μας προς το οικείο περιβάλλον μας.
- Έχουμε δυσκολία στην ικανότητα ομιλίας-γραφής-ανάγνωσης.
- Υπάρχει ιστορικό άνοιας στο οικογενειακό περιβάλλον, ειδικά εάν η έναρξη της νόσου αφορά ηλικίες μικρότερες των 70 ετών.
- Υπάρχει άλλο νευρολογικό νόσημα που μπορεί να επηρεάζει και τις νοητικές λειτουργίες (π.χ. Νόσος Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση, αγγειακό εγκεφαλικό, κακώσεις κεφαλής, επιληπτικές κρίσεις).
Από τη μέση ηλικία και μετά, ακόμα και εάν δεν έχουμε ανησυχητικά συμπτώματα είναι χρήσιμο να γίνεται ένας πλήρης και εξειδικευμένος έλεγχος των νοητικών μας λειτουργιών, στα πλαίσια check-up . Mε τον έλεγχο αυτό μας δίνεται και η δυνατότητα παρακολούθησης της νοητική μας εξέλιξης σε βάθος χρόνου.
Ποιες εξετάσεις γίνονται για τη διάγνωση των διαταραχών μνήμης
Οι εξειδικευμένες εξετάσεις που γίνονται για την αξιολόγηση της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών περιλαμβάνουν:
- Λήψη ιστορικού και πλήρη νευρολογική κλινική εξέταση.
- Ειδικές νοητικές δοκιμασίες (tests) που αξιολογούν την λειτουργικότητα του εγκεφάλου σε τομείς που αφορούν τη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών.
- Ειδικός βιοχημικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος) και σε περιπτώσεις που υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό άνοιας, ειδικός γενετικός έλεγχος (εξέταση αίματος).
- Απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία των ανατομικών και λειτουργικών δομών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες, καθώς και μαγνητική αγγειογραφία τραχήλου και εγκεφάλου για έλεγχο των αγγείων. Η εξέταση γίνεται σε μαγνητικό τομογράφο υψηλής ανάλυσης 3 Tesla και γνωματεύεται από εξειδικευμένο Νευροακτινολόγο.
- Αν απαιτηθεί περαιτέρω διερεύνηση πραγματοποιείται οσφυονωτιαία παρακέντηση και ανάλυση μοριακών βιοδεικτών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων αυτών διαμορφώνεται η τελική διάγνωση και καθορίζεται η περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς με τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο Νευρολόγο. Ταυτόχρονα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη και στους συγγενείς και φροντιστές των ασθενών.
Νευρολογικό Εξωτερικό Ιατρείο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 15:00
Τηλέφωνα για ραντεβού: 210 6383090 – 1
Ευαγγελία Σωτηρίου
Νευρολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Αν. Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική