Η σημασία του τακτικού προληπτικού ελέγχου

Γιατροί κάνουν τακτικά check-up

 Απαραίτητη ενέργεια, που δεν πρέπει να αναβάλλουμε ούτε να καθυστερούμε, αν επιθυμούμε να διατηρούμαστε υγιείς.

 

Δρ Μαντώ Κυπριανίδου
Γενική Ιατρός
Υπεύθυνη Τμήματος Check Up ΙΑ ΣΩ Γενική Κλινική

 

Ο προληπτικός έλεγχος, αυτό που συνήθως ονομάζουμε check-up, είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας. Δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός μας, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Συνηθίζουμε, όμως, να επισκεπτόμαστε τον ιατρό μόνο με την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Μία επίσκεψη στον γιατρό βοηθάει στην παρακολούθηση της υγείας μας, στη διατήρηση της ευεξίας μας και μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί του για πράγματα που μας προβληματίζουν. Επίσης, αυτός ο προ-συμπτωματικός έλεγχος επιτρέπει την ανίχνευση μιας πάθησης σε αρχικό στάδιο, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξέλιξής της μελλοντικά σε σοβαρή, καθώς και την εξάλειψη ιατρικών παραγόντων κινδύνου.

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ένας προληπτικός έλεγχος

Ένα απλό check-up, συνήθως, περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο και εξέταση ούρων, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Μπορεί, όμως, να περιλαμβάνει και παθολογική εξέταση, η οποία γίνεται από τον υπεύθυνο γιατρό του check-up.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ιατρός θα σας κάνει διάφορες ερωτήσεις, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση της υγείας σας. Θα μετρήσει το ύψος και το βάρος σας, καθώς οι μεγάλες αλλαγές στο βάρος μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας. Θα κάνει έλεγχο των ζωτικών σημείων, όπως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, ακρόαση πνευμόνων, ψηλάφηση διάφορων οργάνων του σώματος. Θα ελέγξει τη λίστα φαρμάκων σας και έτσι θα αξιολογήσει εάν εξακολουθείτε να έχετε ανάγκη τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία λαμβάνετε ή αν πρέπει να προσαρμόσετε τη δοσολογία. Τέλος, θα συζητήσει μαζί σας το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, ώστε να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, εάν είναι αναγκαίο.

Τα πιο πλήρη check-ups μπορεί να περιλαμβάνουν και εξέταση από άλλες ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις (δοκιμασία κοπώσεως, υπερηχογράφημα καρδιάς, Pap-test, μαστογραφία και σπιρομέτρηση). Εκτός των βασικών check-ups, υπάρχουν και τα εξειδικευμένα, οστεοπόρωσης, θυρεοειδούς, το καρδιολογικό check-up ή του προστάτη.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο ιατρός, γνωρίζοντας τις καθημερινές σας συνήθειες, αξιολογώντας το κοινωνικό σας περιβάλλον και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μπορεί να σας ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις για να γίνει σωστή διάγνωση.

Παράλληλα, θα σας εκθέσει τους παράγοντες κινδύνου και θα σας δώσει συμβουλές για αλλαγή τρόπου ζωής -διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, αλλά και θα σας αναφέρει μέσα προστασίας της υγείας σας (εμβόλια, τρόπους πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και μέσα αντισύλληψης).

Πότε ξεκινάει ο προληπτικός έλεγχος και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να αρχίσουμε να κάνουμε check-up. Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία. Το βασικό check-up προσαρμόζεται αναλόγως της ηλικίας, του φύλου, του ατομικού ή του οικογενειακού ιστορικού, αλλά και των αναγκών του καθενός.

Τέλος, το check-up θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ακριβώς γιατί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να παρουσιαστεί μια πάθηση η οποία μπορεί να είναι σιωπηλή. Το check-up δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ιατρός θα ελέγξει τη λίστα φαρμάκων σας και έτσι θα αξιολογήσει εάν εξακολουθείτε να έχετε ανάγκη τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία λαμβάνετε ή αν πρέπει να προσαρμόσετε τη δοσολογία.

«Ο ΠΡΟ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚEΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΤΡEΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΧΝΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΠAΘΗΣΗΣ ΣΕ ΑΡΧΙΚO ΣΤAΔΙΟ, EΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ, ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ»

Σχετικά Άρθρα

Αμυγδαλεκτομή στα παιδιά – Συχνές Ερωτήσεις
ΣΚΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΣΚΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Αμυγδαλεκτομή στα παιδιά – Συχνές Ερωτήσεις
Παιδιατρική
Αιμορροφιλία
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Αιμορροφιλία
Γενική Κλινική
Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Γενική Κλινική
Φροντίδα και Υγεία της Φωνής
ΒΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΒΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Φροντίδα και Υγεία της Φωνής
Γενική Κλινική
Νόσος του Πάρκινσον: Ιστορία, Διάγνωση, Θεραπεία και Εξέλιξη
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Νόσος του Πάρκινσον: Ιστορία, Διάγνωση, Θεραπεία και Εξέλιξη
Γενική Κλινική
Σύνδρομο Άπνοιας  Ύπνου στην Κύηση και Υπογονιμότητα
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου στην Κύηση και Υπογονιμότητα
Γενική Κλινική Μαιευτική - Γυναικολογική
Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά
Παιδιατρική
Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης: Μπορούμε να την εξαλείψουμε
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης: Μπορούμε να την εξαλείψουμε
Γενική Κλινική
Ενδομητρίωση: Μια σιωπηλή, αλλά σημαντική γυναικολογική πρόκληση
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
Ενδομητρίωση: Μια σιωπηλή, αλλά σημαντική γυναικολογική πρόκληση
Μαιευτική - Γυναικολογική
Μάρτιος –  μήνας ευαισθητοποίησης για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Μάρτιος – μήνας ευαισθητοποίησης για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
Γενική Κλινική