Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2021
Μάριος Παπαδόπουλος
Παιδοπνευμονολόγος – Παιδοαλλεργιολόγος
Υπεύθυνος του Πνευμονολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων και Επιστημονικός Συνεργάτης του Αλλεργιολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων
Κάθε χρόνο, η πρώτη Τρίτη του Μάϊου, από το έτος 1998 και μετά, είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για το Άσθμα.
Η Ημέρα Άσθματος έρχεται να μας θυμίσει ότι το άσθμα είναι συχνό, δυνητικά σοβαρό με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει και της οικογένειας του.
Είναι το συχνότερο χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού και εμφανίζεται με επεισόδια βήχα, θορυβώδους αναπνοής, δύσπνοιας και ενίοτε συσφιγκτικού πόνου στο θώρακα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε αυτόματα ή συχνότερα στο πλαίσιο λοιμώξεων αναπνευστικού. Συχνά εκλυτικά αίτια των συμπτωμάτων είναι η άσκηση, η έκθεση σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, το γέλιο ή το συναισθηματικό stress.
Το άσθμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Στόχος είναι ο καλός έλεγχος της νόσου. Ικανοποιητικός έλεγχος σημαίνει λιγότερα ή καθόλου ημερήσια συμπτώματα, απουσία νυκτερινών αφυπνίσεων, απουσία περιορισμών στην καθημερινή δραστηριότητα και στην άσκηση διατηρώντας φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία χωρίς παρενέργειες από την χορηγούμενη αγωγή.
Από την άλλη πλευρά το αρρύθμιστο άσθμα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ασθματικού παροξυσμού και μακροπρόθεσμα μόνιμης έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας. Η σημασία εμφάνισης παροξυσμού και επηρεασμένης αναπνευστικής λειτουργίας έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία την παρούσα χρονιά λόγω της πανδημίας Covid 19.
Η διάγνωση, διαχείριση και παρακολούθηση του άσθματος γίνεται από μέσα από μία ολιστική προσέγγιση.
Περιλαμβάνει το ιστορικό, την εξέταση, τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομετρία και της αλλεργικής φλεγμονής βρόγχων με μη επεμβατικό τρόπο και συμπληρώνεται όπου απαιτείται από την αναζήτηση υποκείμενης αλλεργίας σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα.
Η ολιστική προσέγγιση αποτελεί το κλειδί για μία εξατομικευμένη διαχείριση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχει το άσθμα στο συγκεκριμένο παιδί. Με σεβασμό πάντα στις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού με το άσθμα και της οικογένειας του.
Την παρούσα χρονιά με τους περιορισμούς που βιώνουμε, την απουσία επαφών, τη χρήση μάσκας και τα κλειστά σχολεία πολλά παιδιά με άσθμα έχουν λιγότερα και σπανιότερα συμπτώματα.
Ωστόσο η παροδική υποχώρηση των συμπτωμάτων των παιδιών με άσθμα δε σημαίνει ότι το άσθμα σταμάτησε να υπάρχει.
Η απουσία άσκησης και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και κυρίως η ελλιπής παρακολούθηση του παιδιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παροξυσμού όταν υπάρξει η κατάλληλη συνθήκη (ιογενής λοίμωξη με το άνοιγμα των σχολείων ή έκθεση σε αλλεργιογόνα.
Στόχος μας παραμένει και για το 2021, τα παιδιά με άσθμα να έχουν μία φυσιολογική ζωή, χωρίς να διαφέρουν από τα συνομήλικά τους παιδιά δίνοντας τους τη δυνατότητα να πηγαίνουν σχολείο, να αθλούνται και να μεγαλώνουν όπως οι φίλοι τους.
Ο μόνος δρόμος για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η σωστή διάγνωση και διαχείριση μέσα από μία φαρμακευτική και μη φαρμακευτική προσέγγιση και τέλος η περιοδική παρακολούθηση του άσθματος.
Την Ημέρα Άσθματος 2021 όπως και κάθε μέρα του χρόνου γονείς και γιατροί συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε
Κάθε παιδί με άσθμα να μπορεί να χαίρεται τη κάθε μέρα χωρίς περιορισμούς επενδύοντας σε ένα αύριο με φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία.