Μπορώ να αποφύγω το χειρουργείο;

Μπορώ να αποφύγω το χειρουργείο;

Στέλιος Γαβριήλ
Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ

  • Πώς η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική καταργεί το… νυστέρι
  • Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται πλέον χωρίς χειρουργείο.

Σε όλους προκαλεί ανησυχία και φόβο η προοπτική μιας χειρουργικής επέμβασης. Αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα, τα οποία πηγάζουν από εμπειρίες ή διηγήσεις συγγενών και φίλων για σοβαρές και επώδυνες χειρουργικές τομές, μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, λήψη ισχυρών παυσίπονων, παρατεταμένη περίοδο απουσίας από την εργασία και τη συνήθη δραστηριότητα.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery MIS) αναπτύχθηκε για να μειώσει στο ελάχιστο όλα τα ανωτέρω. Αφορά στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα της χειρουργικής. Ουσιαστικά, αναφέρεται σε χειρουργικές προσπελάσεις, όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ενδοσκοπική χειρουργική, η χειρουργική δια ελαχίστων τομών, η χειρουργική χωρίς τομές κλπ. Επιπρόσθετα, αφορά και στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών όπως υπέρηχοι, ραδιοσυχνότητες, laser, μικροκύματα κλπ.

Στόχος είναι η ασφαλής και αποτελεσματική ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης με τον ελάχιστο τραυματισμό του ανθρωπίνου σώματος. Κατά συνέπεια ο οργανισμός αντιδρά με μειωμένη παραγωγή νευροδιαβιβαστών και άλλων ορμονών του στρες, οι οποίες απελευθερώνονται από τους τραυματισμένους ιστούς και νεύρα. Αποτέλεσμα είναι η διενέργεια ουσιαστικά ανώδυνων και αναίμακτων επεμβάσεων που οδηγούν σε ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αποφυγή δημιουργίας συμφύσεων και μελλοντικών προβλημάτων καθώς και εξάλειψη της ανάγκης μεταγγίσεων.

Σύμφωνα με τον έμπειρο χειρουργό, με τις νέες μεθόδους μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς… νυστέρι, η μεγάλη πλειοψηφία των παθήσεων, που στο μυαλό όλων μας είναι συνδεδεμένες με την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Από παραδοσιακά χειρουργεία, όπως η σκωληκοειδίτιδα, η χολολιθίαση και οι κήλες, ως την αντιμετώπιση όγκων του πεπτικού συστήματος, τις παθήσεις λεπτού και παχέος εντέρου, του ορθού και σειρά φλεγμονών και παθήσεων του εντέρου.

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την εφαρμογή μεθόδων εξατομικευμένης προσέγγισης του κάθε ασθενούς και του προβλήματός του ξεχωριστά. «Προσεγγίζουμε και αντιμετωπίζουμε την κάθε πάθηση όπως αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο» αναφέρει, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις του ΙΑΣΩ σε αναβαθμισμένο τεχνολογικά εξοπλισμό επιτρέπουν την παραπάνω προσέγγιση.

Το ΙΑΣΩ διαθέτει οκτώ χειρουργικές αίθουσες, που ενσωματώνουν τεχνολογικά αναβαθμισμένο εξοπλισμό με οθόνες υπερ-υψηλής ευκρίνειας 4Κ, λαπαροσκόπια 3D και σύγχρονα αναισθησιολογικά μηχανήματα. Χάρη στον παραπάνω εξοπλισμό εφαρμόζονται όλες οι νεότερες ιατρικές τεχνικές τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες ασθενείς όλων των ηλικιών, από ιατρούς και προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού.

Επιπρόσθετα, οι αίθουσες διαθέτουν πολλαπλά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών, καθώς η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, απόλυτη προτεραιότητα. «Ο άνθρωπος αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη η δραστηριότητα της κλινικής μας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους μας, όταν καταφέρνουμε να προσθέσουμε άλλο ένα λιθαράκι στο μονοπάτι για την θεραπεία των ασθενών μας, εφαρμόζοντας ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ιατρική, έχοντας πάντα κατά νου το ρητό των διδασκάλων της ιατρικής τέχνης ‘’Ωφελέειν, μη βλάπτειν’’ (Ιπποκράτης)» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται, πλέον, χωρίς… νυστέρι

Στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του ΙΑΣΩ αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους παθήσεις όπως:

  • Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος ( βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη) με μεθόδους όπως TEP, TAAP, IPOM, TAAR
  • Όγκοι του πεπτικού συστήματος (καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι συμπαγών οργάνων)
  • Παθήσεις του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου και του ορθού ( η ομάδα εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των κακοήθων νεοπλασμάτων του παχέος εντέρου και του ορθού και του ιδιαιτέρως χαμηλού καρκίνου του ορθού με την διενέργεια σφιγκτηροσωστικών επεμβάσεων στις οποίες αποφεύγεται η δημιουργία μόνιμης παρά φύση έδρας (κολοστομίας). Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων καθώς εφαρμόζουν ογκολογικές τεχνικές όπως TaTME (Trans-anal Total Mesorectum Excision), ΤΑΜΙΣ και ΤΕΜ για τη ριζικότερη αντιμετώπιση πολυπόδων και καρκίνων ορθού μετά από πιστοποίησή τους σε διεθνή κέντρα.
  • Σκωληκοειδίτιδα, εκκολπωματίτιδα, χολολιθίαση και χολοκυστίτιδα
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου (νόσος crohn και ελκώδης κολίτιδα)

Επίσης εφαρμόζονται MIS τεχνικές για την αντιμετώπιση αιμορροΐδων, πολυπόδων ορθού, πρόπτωσης ορθού, περιεδρικών συριγγίων, ραγάδων πρωκτού και κύστης κόκκυγος με χρήση υπερήχων doppler (THD ή HAL-RAR), laser (Filac), μικροκάμερας και συριγγοσκοπίου (VAAFT) καθώς και τεχνικές πλαστικής αποκατάστασης με προωθητικούς και μισχωτούς κρημνούς.

Συντάκτης Άρθρου

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
ΠΑΝΩΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Ελένη Παπασταμούλη, Μ.Κ.Λαζανάς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2024
Γενική Κλινική
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος
Γενική Κλινική
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαρία Αλεξίου
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαιευτική - Γυναικολογική
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Καλλιόπη Μεγαλέμου
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Γενική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Παιδιατρική Μαιευτική - Γυναικολογική
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
ΠΑΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
Γενική Κλινική
Τι είναι η πνευμονία;
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
Τι είναι η πνευμονία;
Παιδιατρική
Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας: Ο Ρόλος της Ακτινολογίας στην Υγεία
ΘΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας: Ο Ρόλος της Ακτινολογίας στην Υγεία
Γενική Κλινική
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Ελένη Τσουκαλά
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Μαιευτική - Γυναικολογική