Αυξάνονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς τα τελευταία χρόνια;

Αυξάνονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς τα τελευταία χρόνια;

Σταύρος Τσιριγωτάκης,
Χειρουργός Θυρεοειδούς, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς ΙΑΣΩ

Είναι αλήθεια ότι οι κακοήθειες στο θυρεοειδή είναι πλέον συχνές. Αυτές αν αντιμετωπιστούν σωστά, η πρόγνωση του ασθενή είναι εξαιρετική, όπως αναφέρει ο κος Τσιριγωτάκης.

Oι παθήσεις του θυρεοειδούς προσβάλουν περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με μεγάλη μερίδα εξ’ αυτών να μην το γνωρίζει και να δυσκολεύεται στην καθημερινή τους ζωή. Ποια τα συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία έναν ασθενή για έλεγχο;

Τα συμπτώματα των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι ανάλογα με το αν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί ή αν υπερλειτουργεί. Αυτά μπορεί είναι η αύξηση βάρους, αίσθημα κούρασης, δυσκοιλιότητα, τριχόπτωση, νωχελικότητα ή αντίθετα η απώλεια βάρους ενώ δεν έχει αλλάξει η διατροφή του ασθενή, διαρροϊκές κενώσεις, ταχυκαρδία, νευρικότητα κ.α. Όπως καταλαβαίνετε τα συμπτώματα των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι γενικά συμπτώματα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να τα αποδίδει σε διάφορες άλλες αιτίες και να καθυστερεί να πάει στον ενδοκρινολόγο.

Επίσης οι κακοήθειες του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Αν προκαλέσουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι ένας πόνος στο λαιμό ή ένα τράβηγμα στο αυτί, από την πλευρά που είναι η κακοήθεια και σπανιότερα μπορεί κάποιος να αισθάνεται ένα ‘’κόμπο’’ στο λαιμό, βραχνάδα στη φωνή ή έναν επίμονο βήχα. Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι αυτός που εξασφαλίζει μια έγκαιρη διάγνωση αφού τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά, ώστε να οδηγήσουν τον ασθενή στον ειδικό.

Ποια είναι τα υπάρχοντα δεδομένα στην Ελλάδα, υπάρχει αύξηση των καταγεγραμμένων περιπτώσεων;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια. Είναι ο πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης, καρκίνος στις γυναίκες ηλικίας 15 έως 29 ετών και ο δεύτερος πιο συχνός (μετά από τον καρκίνο του μαστού) για γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα τον βλέπουμε τώρα πια και σε παιδιά που παλαιότερα δεν υπήρχε.

Στην Ελλάδα μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ και το ίδιο ισχύει και για τις λευχαιμίες. Εδώ υπάρχει μια διχογνωμία αλλά σίγουρα ο ένας λόγος λοιπόν θα μπορούσε να είναι η ακτινοβολία και ο άλλος λόγος είναι η εξέλιξη της ιατρικής, του εξοπλισμού μας και η εξειδίκευση. Όλα αυτά μαζί έχουν σαν αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται βλάβες πολύ πιο μικρές, που παλαιότερα δεν μπορούσαν να ανακαλυφτούν.

Τι έχει δείξει η εμπειρία σας τα τελευταία χρόνια καθώς και ποιες οι προκλήσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε ως Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς του ΙΑΣΩ;

Είναι αλήθεια ότι οι κακοήθειες στο θυρεοειδή είναι πλέον συχνές. Αυτές αν αντιμετωπιστούν σωστά, η πρόγνωση του ασθενή είναι εξαιρετική. Είναι γεγονός όμως ότι δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με χειρουργικό πρόβλημα στο θυρεοειδή τους, ίση πρόσβαση σε εξειδικευμένη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Υπάρχουν ανισότητες σε αυτή την πρόσβαση σε ποιοτικές επεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο και είναι τεκμηριωμένες με διάφορες μελέτες και έρευνες. Κύρια αιτία φαίνεται να είναι η οικονομική κατάσταση, το επίπεδο μόρφωσης, το επάγγελμα αλλά και η εθνικότητα του αρρώστου. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένας έχει καρκίνο στο θυρεοειδή και στους λεμφαδένες, θα πρέπει να υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή αλλά και σε λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου. Αυτό λοιπόν δεν γίνεται πάντα, όταν είναι απαραίτητο.

Όταν ήρθα στο Ιασώ, λόγω του ότι το Νοσοκομείο είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, είχα το άγχος μήπως δεν μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς ασθενείς οι οποίοι δεν είναι εύποροι. Από τη μια πλευρά όμως το Νοσοκομείο Ιασώ, που είναι γνωστό για την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ασθενή και από την άλλη πλευρά εμείς που παρά το ότι αυτή είναι η δουλειά μας, την χειρουργική δεν την βλέπουμε σαν μέσο πλουτισμού αλλά κυρίως σαν προσφορά του πολυτιμότερου αγαθού στον συνάνθρωπο, που είναι η υγεία, διαμορφώσαμε πολύ καλά οικονομικά πακέτα. Και εκτός από αυτό, προσφέρουμε και αρκετές δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς, σε συνανθρώπους μας που αποδεδειγμένα είναι οικονομικά αδύναμοι.

Πόσες επεμβάσεις πραγματοποιείτε στο ΙΑΣΩ και τι έχει αλλάξει σήμερα σε επίπεδο σε επίπεδο τεχνικής, θεραπευτικής προσέγγισης και έλευσης νέων τεχνολογιών;

Διενεργούμε με απόλυτη ασφάλεια όλες τις επεμβάσεις του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων. Οι επεμβάσεις που διενεργούμε είναι τόσο για καλοήθεις νόσους, όπως είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη, η καταδυώμενη βρογχοκήλη (όταν ο θυρεοειδής μπαίνει μέσα στο θώρακα) και η τοξική βρογχοκήλη (Graves), αλλά και για κακοήθεις νόσους. Στην πλειοψηφία των ασθενών μας διενεργούμε την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή, δηλαδή μέσω μιας πολύ μικρής αφαιρούμε ολόκληρο το θυρεοειδή. Αυτή η τεχνική έχει μειώσει πολύ την παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο και βοηθάει στην άμεση επάνοδο του ασθενή σε όλες του τις δραστηριότητες.

Επιπλέον η τομή συνήθως δεν φαίνεται μετά από 2-3 μήνες, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Αν και λέγεται ότι μόνο το 10% των ασθενών που πρόκειται να χειρουργηθούν στο θυρεοειδή, μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη τεχνική, εγώ δεν το συμμερίζομαι αυτό και περίπου στο 60% των ασθενών μας, διενεργούμε την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή.

Το μέγεθος του θυρεοειδή ή το αν έχει προηγούμενες επεμβάσεις ο ασθενής σε αυτή τη περιοχή, από μόνες του δεν αποτελούν αντένδειξη για εμένα να διενεργήσω την ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Αλλά ακόμα και όταν διενεργούμε την κλασσική θυρεοειδεκτομή, οι ασθενείς εκπλήσσονται με το πόσο μικρή είναι ή τομή. Στους ασθενείς που έχουν κακοήθεια, διενεργούμε ολική θυρεοειδεκτομή και αν υπάρχουν λεμφαδένες που έχουν καρκίνο, τότε διενεργούμε και λεμφαδενικό καθαρισμό είτε κεντρικό είτε και πλάγιο.

Μια άλλη κατηγορία επεμβάσεων που διενεργούμε είναι οι επανεπεμβάσεις στο θυρεοειδή. Αυτό συμβαίνει σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν αλλού την πρώτη φορά αλλά δεν χειρουργήθηκαν σωστά, είτε δεν αφαιρέθηκε ολόκληρος ο θυρεοειδής είτε δεν αφαιρέθηκαν οι λεμφαδένες. Αυτές είναι ακόμα πιο δύσκολες επεμβάσεις αφού έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση και η ανατομία έχει αλλάξει.

Οι επανεπεμβάσεις ταλαιπωρούν πολύ τον ασθενή τόσο σωματικά αλλά και ψυχικά. Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που έχει να κάνει κάποιος που πρόκειται να χειρουργηθεί στο θυρεοειδή, είναι να επιλέξει χειρουργό. Από τη στιγμή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα του με μια μόνο επέμβαση, δεν είναι ωραίο να μην απευθύνεται από την αρχή σε εξειδικευμένους και πηγαίνοντας αλλού, να χρειάζεται 2 και 3 επεμβάσεις, για να γίνει καλά. Στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε αυτή την εξειδίκευση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορεί να μην είμαστε πολλοί οι εξειδικευμένοι χειρουργοί θυρεοειδούς, αλλά υπάρχουν πολύ καλά Κέντρα όπου διενεργούνται αυτού του είδους οι επεμβάσεις.

Πέραν της εξειδίκευσης που έχουμε, η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Έχουμε τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής που χρησιμοποιούμε και μας βοηθάει στο να κάνουμε πιο εύκολα και με μεγάλη ασφάλεια αυτές τις επεμβάσεις. Αυτός ο εξοπλισμός περιλαμβάνει το νευροδιεγέρτη για την παρακολούθηση του νεύρου που είναι υπεύθυνο για την ομιλία μας και πολλά άλλα εργαλεία. Βέβαια όλα αυτά είναι υποστηρικτικά μέσα και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εξειδίκευση και την εμπειρία και το ‘’χάρισμα’’ του χειρουργού, για την ασφαλή διενέργεια αυτών των επεμβάσεων, που σκοπό έχουν το άριστο αποτέλεσμα.

Ποιες οι απαιτήσεις μιας επέμβασης θυρεοειδούς προκειμένου να είναι επιτυχής και φυσικά ασφαλής; Πρόκειται για ένα μείγμα εξειδίκευσης, εμπειρίας, της ομάδας χειρουργών;

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Θυρεοειδούς τονίζει ότι για να έχει άριστο αποτέλεσμα μια θυρεοειδεκτομή πρέπει να γίνει από πολύ καλά εξειδικευμένο χειρουργό, με εξειδικευμένους συνεργάτες, σε πολύ καλό Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς. Βλέπετε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στο να διενεργηθεί μια άριστη επέμβαση. Εδώ λοιπόν στο Ιασώ έχουμε φροντίσει και υπάρχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες που χρειάζονται.

Έχουμε μια πολυεπιστημονική ομάδα γιατρών, εκτός από τους 3 συνεργάτες μου χειρουργούς που είναι εξειδικευμένοι στη χειρουργική του θυρεοειδούς, έχουμε θωρακοχειρουργό, ενδοκρινολόγους, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς, ακόμα και ογκολόγο και ακτινοθεραπευτή για σπάνιες περιπτώσεις. Ο ασθενής μας αντιμετωπίζεται σφαιρικά και με ασφάλεια, μέσα σε ένα σύγχρονο και ευχάριστο νοσοκομειακό περιβάλλον. Το ΙΑΣΩ είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο που μας παρέχει όλο τον απαιτούμενο ιατρικο-τεχνολογικό εξοπλισμό και δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από τα μεγαλύτερα Κέντρα Χειρουργικής Θυρεοειδούς παγκοσμίως.

Το να αντιμετωπιστεί ‘’σωστά’’ ένας ασθενής με καρκίνο του θυρεοειδή σημαίνει να διερευνηθεί πλήρως και να γίνει μια εξατομικευμένη ογκολογική θυρεοειδεκτομή. Η τομή να είναι όσο πιο μικρή γίνεται αφού το αισθητικό αποτέλεσμα έχει μεγάλη σημασία, η ουλή θα βρίσκεται σε ένα ευδιάκριτο σημείο για μια ζωή κι εμείς δεν θέλουμε να φαίνεται.

Το θυρεοειδικό υπόλειμμα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικό, να διατηρηθούν οι παραθυρεοειδείς ώστε να μην υπάρχει μακροπρόθεσμα, πρόβλημα με το ασβέστιο, να αφαιρεθούν όσοι περισσότεροι λεμφαδένες όταν αυτό χρειάζεται και η πιθανότητα επιπλοκών να είναι ελάχιστη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από χειρουργούς εξειδικευμένους και πολύ έμπειρους οι οποίοι θα πλαισιώνονται από μια διεπιστημονική ομάδα γιατρών. Όταν ένας ασθενής έχει κακοήθεια στον θυρεοειδή, πρέπει να ελεγχθεί. και για το αν υπάρχουν διηθημένοι λεμφαδένες στον τράχηλο, αφού αν υπάρχουν. θα πρέπει να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός.

Αυτό ανακαλύπτεται μέσω της χαρτογράφησης, ενός υπέρηχου δηλαδή από εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη. Πολλές φορές η εξέταση αυτή μας δίνει περισσότερες πληροφορίες ακόμα και από την παρακέντηση. Στη συνέχεια η ογκολογική επέμβαση που θα πρέπει να γίνει, έχει κανόνες απαράβατους. Θα πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο θυρεοειδής αλλά και οι λεμφαδένες. Αυτές είναι απαιτητικές επεμβάσεις που χρειάζονται μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία.

Όλες οι επιστημονικές εταιρείες θυρεοειδούς συσχετίζουν την εμπειρία του χειρουργού με τον αριθμό των ασθενών που χειρουργεί σε ένα χρόνο. Είναι γνωστό ότι όσο πιο έμπειρος είναι ο χειρουργός τόσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών. Έτσι ο ελάχιστος αριθμός επεμβάσεων για να θεωρηθεί ένας χειρουργός εξειδικευμένος και έμπειρος είναι 25 επεμβάσεις το χρόνο. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό τον αριθμό και θεωρώ ότι θα πρέπει ο χειρουργός να διενεργεί τουλάχιστον 100 τέτοιες επεμβάσεις.

Μπορεί ο καρκίνος του θυρεοειδούς στα αρχικά στάδια να έχει καλή πρόγνωση αλλά αυτό συμβαίνει αν αντιμετωπιστεί εξ αρχής ‘’σωστά’’. Στεναχωριέμαι όταν μας έρχονται ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί αλλού από μη εξειδικευμένους και χρειάζονται συμπληρωματική επέμβαση. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδή. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για έναν ‘’καλό’’ καρκίνο, αυτό όμως δεν είναι αλήθεια και έτσι υποτιμάται η σοβαρότητα της νόσου και ο ασθενής δεν χειρουργείται από εξειδικευμένο γιατρό. Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως, το 80% των ασθενών χειρουργείται από χειρουργούς που διενεργούν λιγότερες από 10 θυρεοειδεκτομές το χρόνο.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του. Γιατί οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς από τους άνδρες;

Είναι αλήθεια ότι είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Είναι γεγονός ότι είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας από 30 μέχρι 39 χρόνων. Ένας λόγος σίγουρα είναι η δράση των οιστρογόνων, που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Επίσης ξέρουμε ότι οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει κακοήθεια στο μαστό, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες για να αναπτύξουν κακοήθεια στον θυρεοειδή. Επομένως αυτές οι γυναίκες καλό είναι να υποβάλλονται σε πιο λεπτομερή έλεγχο του θυρεοειδή τους. Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, είμαι σίγουρος όμως ότι με την. εξέλιξη της ιατρικής θα βρίσκονται απαντήσεις όλο και για περισσότερα προβλήματα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσει κάποιος σε αυτή την περίπτωση;

Ευτυχώς ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει αργή ανάπτυξη. Επομένως, δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί κάποιος αν του ανακοινωθεί, ότι πάσχει από. κακοήθεια στο θυρεοειδή, αφού υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να θεραπευτεί. Αυτό που στοχεύουμε είναι αν βρεθεί κάποιος με κακοήθεια, αυτή να. είναι μόνο στο θυρεοειδή και να μην έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες. Σε αυτό βοηθάει η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός που απαιτείται όταν έχουν προσβληθεί οι λεμφαδένες είναι μια επέμβαση που διενεργούμε με επιτυχία, αλλά είναι σίγουρα μια πολύ πιο δύσκολη επέμβαση. Δύσκολη περίοδος είναι η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση μπορεί να γίνει μετά το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να γίνει και μετά την εγκυμοσύνη. Πρόσφατα χειρουργήσαμε μια κοπέλα που ανακάλυψε την κακοήθεια ενώ ήταν. έγκυος, δεν υποβλήθηκε σε επέμβαση τότε και ήρθε 2 μήνες αφότου γέννησε.

Στον νέο έλεγχο διαγνώστηκαν και λεμφαδένες με πρόβλημα, επομένως η επέμβαση που διενεργήσαμε ήταν η ολική θυρεοειδεκτομή και ο λεμφαδενικός καθαρισμός (κεντρικός και πλάγιος). Δόξα τον Θεό όλα πήγαν πολύ καλά. Την άνοιξη είχαμε χειρουργήσει μια κοπέλα που το ανακάλυψε πάλι στην εγκυμοσύνη, αλλά. δεν ήθελε να περιμένει να γεννήσει και την χειρουργήσαμε ενώ ήταν έγκυος. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ούτε με την ίδια ούτε με το παιδί.

Στην ιατρική ξέρετε δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο…. Το σίγουρο είναι όμως ότι δεν χρειάζεται πανικός από την πλευρά του αρρώστου που του ανακοινώνεται αυτή η πάθηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να ηρεμήσει και να έχει καθαρό μυαλό, να ενημερωθεί για να βρει τον καλύτερο που θα μπορέσει να του λύσει το πρόβλημα.

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες, αλλά η χειρουργική επέμβαση είναι η βασική θεραπεία; Γιατί κάποιος ασθενής να επιλέξει το Τμήμα Χειρουργικής Θυρεοειδούς του ΙΑΣΩ, ποια τα πλεονεκτήματα;

Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μου κάνετε, επειδή θα πρέπει να αναφέρω τα πλεονεκτήματα μας και πιστεύω ότι καλύτερα είναι να τα λέει κάποιος άλλος και όχι εμείς. Η χειρουργική επέμβαση σίγουρα είναι η κύρια θεραπεία και από την ποιότητα της εξαρτάται ολόκληρη η πορεία του ασθενή.

Το ταξίδι του ασθενή σε αυτή την περιπέτεια της υγείας του, για. να έχει ένα άριστο αποτέλεσμα πρέπει να ξεκινήσει σωστά. Η προσέγγιση μας είναι ανθρωποκεντρική, από την πρώτη στιγμή. ο ασθενής μας, νιώθει ότι περιβάλλεται από ανθρωπιά και συμπόνια. Σε εμάς, το κεντρικό πρόσωπο είναι ο ασθενής και όλοι εμείς είμαστε γύρω από αυτόν. Ο έλεγχος πριν την επέμβαση πρέπει να είναι πλήρης, αφού μπορούμε και διενεργούμε όλες. τις επεμβάσεις που χρειάζονται στο θυρεοειδή, ακόμα και τις πιο σύνθετες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει αν ελεγχθεί πλήρως και η θεραπεία να εξατομικευτεί.

Δεν είναι σωστό να χειρουργηθεί χωρίς να ξέρει για παράδειγμα αν έχουν πρόβλημα και οι λεμφαδένες, κάτι. που δυστυχώς γίνεται αρκετές φορές και μετά χρειάζεται επανεπέμβαση ο ασθενής. Στη συνέχεια η επέμβαση για να είναι ποιοτική πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Η τομή που διενεργούμε είναι πολύ μικρή, ίσως η μικρότερη δυνατή. Το υπόλειμμα που αφήνουμε είναι συνήθως κάτω από 1% και αυτό συμβαίνει περίπου στο 95% των ασθενών μας. Όταν χρειαστεί να αφαιρέσουμε λεμφαδένες, είναι γνωστό ότι όσο περισσότερους αφαιρέσουμε τόσο το καλύτερο είναι για τον άρρωστο. Συνήθως αφαιρούμε μεγάλο αριθμό λεμφαδένων και αυτό φαίνεται από τις ιστολογικές εξετάσεις των ασθενών μας.

Η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι ελάχιστη και αυτό όπως και όλα τα προηγούμενα φαίνεται. από τις κριτικές των ασθενών μας στις ιστοσελίδες μας αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί κάποιος να διαβάσει τις κριτικές που έχουμε από τους ασθενείς μας. Ένα άλλο πολύ βασικό ζήτημα είναι ότι εδώ αντιμετωπίζεται σφαιρικά και ολοκληρωμένα κάποιος. Τον βλέπει μια ομάδα γιατρών που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και συνομιλούν μεταξύ τους. Ακόμα και η θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο αν χρειαστεί μπορεί να γίνει εδώ. Δεν χρειάζεται ο ασθενής να πελαγώνει και να τρέχει με παραπεμπτικά δεξιά και αριστερά, να κλείνει ραντεβού. για τη διενέργεια εξετάσεων στη συνέχεια άλλο ραντεβού για να πάρει τις απαντήσεις στη. συνέχεια άλλο ραντεβού για να τις προσκομίσει. Ο ασθενής έχει ήδη το ιατρικό του πρόβλημα, δεν χρειάζεται να επιφορτίζεται με όλα τα υπόλοιπα.

Οι υπηρεσίες που παρέχουμε στην χειρουργική του θυρεοειδή είναι πολύ υψηλού επιπέδου και. δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις υπηρεσίες άλλων Κέντρων του εξωτερικού. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε χειρουργήσει ασθενείς. με πολύ σύνθετα προβλήματα αλλά και ασθενείς που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. σε άλλα Κέντρα και τους οποίους τους έχουμε στο αρχείο μας. Αυτό έχει γίνει και σε ασθενείς που χρειαζόντουσαν επανεπέμβαση αλλά και σε ασθενείς για την αρχική επέμβαση.

Για παράδειγμα, θα σας πω για έναν ασθενή που είχε πάρεση.στο ένα από τα δύο νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία και είχε καρκίνο από την άλλη πλευρά. Σε αυτό τον ασθενή αν προέκυπτε βλάβη κατά τη διάρκεια της επέμβασης, στο. υγιές νεύρο στην πλευρά που υπήρχε ο καρκίνος, τότε αυτός ό άνθρωπος όχι. μόνο δεν θα μπορούσε να ξαναμιλήσει αλλά θα ήταν μόνιμα με τραχειοστομία.

Είχε πάει αλλού και δεν τον αναλάμβαναν, εμείς τον χειρουργήσαμε και δόξα τον Θεό είναι μια χαρά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορούμε να πάρουμε από τη χειρουργική που διενεργούμε. Και επειδή όπως είπαμε και νωρίτερα η χειρουργική μπορεί να είναι η δουλειά μας αλλά δεν την βλέπουμε σαν. μέσο πλουτισμού αλλά περισσότερο σαν προσφορά, τα οικονομικά πακέτα που έχουμε. λόγω και του όγκου των ασθενών μας είναι πολύ καλά και προκαλούν συνήθως. ευχάριστη έκπληξη στους ασθενείς μας. Πιστεύω ότι ένας ασθενής αυτή την ποιότητα. υπηρεσιών, σε ανάλογο περιβάλλον και με αυτό το κόστος δεν μπορεί να τις βρει πουθενά αλλού.

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/pathiseis/tsirigotakis-ayxanontai-oi-pathiseis-toy-thyreoeidoys-ta-teleytaia-chronia/

Συντάκτης Άρθρου

ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαρία Αλεξίου
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαιευτική - Γυναικολογική
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Καλλιόπη Μεγαλέμου
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας
Γενική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Παιδιατρική Μαιευτική - Γυναικολογική
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
ΠΑΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής
Γενική Κλινική
Τι είναι η πνευμονία;
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
Τι είναι η πνευμονία;
Παιδιατρική
Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας: Ο Ρόλος της Ακτινολογίας στην Υγεία
ΘΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας: Ο Ρόλος της Ακτινολογίας στην Υγεία
Γενική Κλινική
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Ελένη Τσουκαλά
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Μαιευτική - Γυναικολογική
Tandem Nursing - Παράλληλος θηλασμός
Σταθοπούλου Κωνσταντίνα & Τσαγκαράκη Άρτεμις
Tandem Nursing - Παράλληλος θηλασμός
Μαιευτική - Γυναικολογική
Ο ρόλος της Φυτοφαγικής Διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του Διαβήτη Τύπου ...
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Ο ρόλος της Φυτοφαγικής Διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του Διαβήτη Τύπου ...
Γενική Κλινική Μαιευτική - Γυναικολογική
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
Γενική Κλινική
Επιστρέφοντας στην άθληση μετά από μυοσκελετικό τραυματισμό
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Επιστρέφοντας στην άθληση μετά από μυοσκελετικό τραυματισμό
Γενική Κλινική