Αυτοάνοσα και Διατροφή
Ηλίας Χρυσοβαλάντης
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Διαιτολογικό Τμήμα ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ
Με τον όρο αυτοάνοσα νοσήματα καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος! Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά ασθένειες, ιούς, μικρόβια και μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα. Οι αυτοάνοσες ασθένειες αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσβάλλει λανθασμένα τον υγιή ιστό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη των αρθρώσεων, των νεύρων, του δέρματος, των ιστών, των μυών και άλλων οργάνων.
Τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κακοήθης αναιμία, ο ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ελκώδης κολίτιδα, η μυασθένεια, η ψωρίαση, οι δερματίτιδες, η κοιλιοκάκη η νόσος του Crohn και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto/Graves.
Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 5 Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση πάθηση. Οι γυναίκες πάσχουν σε ποσοστό περίπου 2 προς 1 σε σύγκριση με τους άνδρες. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Που οφείλονται.
Παρόλο που έχουν γίνει πολλές έρευνες σε σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα, εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστες οι ακριβείς αιτίες που τα προκαλούν. Κοινή διαπίστωση πάντως των ειδικών είναι ότι σημαντικό ρόλο πάντως παίζει η κληρονομική προδιάθεση, το έντονο ψυχικό στρες και το περιβάλλον (ρύπανση, ιοί, τοξικά, ηλιακή ακτινοβολία κτλ.)
Πως μπορεί η Διατροφή να βοηθήσει;
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών ενισχύουν ή καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδρώντας σημαντικά στην λειτουργία του, την αντίσταση στις λοιμώξεις και την αυτοάνοση κατάσταση.
Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και D δρουν προστατευτικά έναντι των λοιμώξεων, των φλεγμονών και ασκούν ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος δείχνουν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αυτοανοσία - προστατεύουν και ενδυναμώνουν τις ανοσοπαθολογικές διαδικασίες.
Ποια στοιχεία της διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού:
- Ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα, σολομός, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κ.α.)
- Ελαϊκά λιπαρά οξέα (παρθένο ελαιόλαδο, μαύρες και πράσινες ελιές)
- Προβιοτικά
- Μηλόξιδο (υδροχλωρικό οξύ –αφομοιώνει τις πρωτεΐνες και ενεργοποιεί τα ένζυμα)
- Πράσινα τρόφιμα (σπιρουλίνα, χλωρέλλα, κ.α.)
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι, φρούτα, γάλα, αυγά, κρέατα, ψάρια, μαγιά μπύρας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κ.α.)
- Μαγνήσιο (σπανάκι, κακάο, ξηροί καρποί, σουσάμι, πίτουρο βρόμης, κ.α.)
- Γλουταθειόνη (αντιοξειδωτικό)
- Πεπτικά ένζυμα
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η σωστή διατροφή, δεν συμβάλλει μόνο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του.