Λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία
Ευάγγελος Δημητρίου, MRCOG, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Συνεργάτης ΙΑΣΩ
Η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία (ΛΙ) είναι μια επέμβαση που στοχεύει σε ό,τι ακριβώς και η ανοιχτή ή κοιλιακή. Αφορά δηλαδή στη στήριξη του κόλπου και του πυελικού εδάφους και επομένως στη διόρθωση της πρόπτωσης.
Απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν συμπτώματα χαλάρωσης (αίσθημα βάρους, πλήρωσης κόλπου, ακράτεια ή ότι κάτι κατεβαίνει και βγαίνει έξω από κάτω) και σε εκείνες που έχουν ήδη χειρουργηθεί για χαλάρωση χωρίς επιτυχία. Καταστάσεις που σχετίζονται με χαλάρωση είναι η εμμηνόπαυση με ιστορικό κολπικών τοκετών, καθώς και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία χωρίς κάποιο μαιευτικό ιστορικό.
Η ΛΙ είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο έχουμε στη διάθεσή μας για τη θεραπεία της χαλάρωσης, με ποσοστά επιτυχίας που μπορεί να αγγίζουν και το 95% όσον αφορά στη βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την επέμβαση.
Είναι μια τεχνικά απαιτητική επέμβαση στη γυναικολογική λαπαροσκόπηση, που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες.
Αποσκοπεί στην επένδυση/ενίσχυση των κολπικών τοιχωμάτων που προπίπτουν (συνηθέστερα του κολπικού θόλου μετά από υστερεκτομή) με ένα μη απορροφήσιμο υλικό (πλέγμα) και ανόρθωσή τους στην ανατομική τους θέση, με καθήλωση του πλέγματος σε έναν πολύ ισχυρό σύνδεσμο, που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (ιερό οστό). Ουσιαστικά αντικαθιστάται ο ήδη χαλαρός συνδετικός ιστός (ιερομητρικός σύνδεσμος) από ένα ισχυρό υλικό που δεν απορροφάται, αλλά αφομοιώνεται από το σώμα μας.
Η όλη επέμβαση διενεργείται μέσα από τέσσερις μικρές οπές των πέντε χιλιοστών (λαπαροσκόπηση). Η ασθενής μετά την επέμβαση έχει έναν καθετήρα στην κύστη για λίγες ώρες, ο οποίος προς το απόγευμα της ίδιας ημέρας αφαιρείται και η γυναίκα ουρεί κανονικά. Παραμένει συνήθως ένα βράδυ στο νοσοκομείο και την επομένη μέρα επιστρέφει σπίτι της. Απαιτείται η αποφυγή άρσης βάρους πέρα των δέκα κιλών και καταστάσεων που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας, κλπ).
Η ΛΙ γίνεται το ίδιο καλά με την ανοιχτή και έχει εξίσου καλά αποτελέσματα. Έχει, επίσης, όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης, δηλαδή τη λεπτομέρεια στο οπτικό πεδίο και στους χειρουργικούς χειρισμούς που κάνουν την επέμβαση ασφαλή και αναίμακτη, τη μεγάλη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, την ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες της ασθενούς και τέλος, το πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η χαλάρωση πυελικού εδάφους ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των γυναικών που έχουν γεννήσει κολπικά θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τέτοια συμπτώματα. Δυστυχώς, παρ’ όλη τη δυσφορία που προκαλούν τα συμπτώματα αυτά, οι ασθενείς καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, είτε επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία, είτε επειδή ντρέπονται.
Η ΛΙ, σε επιλεγμένες περιπτώσεις προχωρημένης χαλάρωσης, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα τους.