Η υδροθεραπεία στην αποκατάσταση
Ευθυμία Βαγενά
Κλινική Εργοφυσιολόγος (MSc), Aquatic Therapy Specialist, IATF Assistant Lecturer WST, Προϊσταμένη Τμήματος Υδροθεραπείας, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Θεραπευτικού Προγράμματος, Κ.Α.-Α Φιλοκτήτης
Από την πρώτη κιόλας ιστορικά καταγεγραμμένη απόδειξη, αυτή της χρήσης του νερού από τον Ιπποκράτη για τους ασθενείς του, το νερό θεωρείται ότι προάγει την αποθεραπεία, για αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στη διαχείριση ασθενειών.
Η μεστή, πλέον, σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία στην υδροθεραπεία επιβεβαιώνει το ιστορικά αναγνωρίσιμο από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτικό πλεονέκτημα του νερού. Ήδη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξελίσσεται ουσιαστικά μία «αναγέννηση» της παράδοσης αυτής σε σύγχρονες επιστημονικές βάσεις.
Όταν το ανθρώπινο σώμα εμβυθίζεται στο νερό, προκαλούνται προσαρμογές στα οργανικά του συστήματα, που επιφέρουν θεραπευτικά αποτελέσματα σε ποικίλα προβλήματα αποκατάστασης. Η σύγχρονη υδροθεραπεία εφαρμόζεται σε νευρολογικά, μυοσκελετικά, νευρομυϊκά, αναπτυξιακά και καρδιοαναπνευστικά περιστατικά με αποδεδειγμένη κλινική επιτυχία.
Η εφαρμογή της σύγχρονης υδροθεραπείας στο πλαίσιο της αποκατάστασης, αποτελεί μία από τις ειδικότητες της διεπιστημονικής ομάδας αποκατάστασης και πραγματοποιείται σε θεραπευτικές πισίνες σε θερμοκρασία νερού 32ο - 34ο C, με κατάλληλες συνθήκες αέρα (45 - 50% υγρασία). Το πρόγραμμα υδροθεραπείας διαμορφώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο, καταρτισμένο θεραπευτή και είναι βασισμένο στις ανάγκες του ασθενή.
Ο ασθενής μπορεί να ευεργετηθεί από τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού από τα πρώτα κιόλας στάδια αποκατάστασης, όντας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) μέχρι και τα τελευταία στάδια αποκατάστασης. Η καθήλωση στο κρεβάτι του πόνου, η δυσχέρεια της κίνησης και η ολοκληρωτική άφεση του ασθενούς στη βαρύτητα, βρίσκει άριστο μέσο πρώιμης κινητοποίησης το νερό μέσω της άνωσης. Σύμφωνα με μελέτες, το υδάτινο περιβάλλον προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και τους σπασμούς, προάγει το αίσθημα της χαλάρωσης και της ευεξίας, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και το έργο της αναπνοής.
Η σύγχρονη υδροθεραπεία, που βασίζεται στις αρχές της διεθνούς ταξινόμησης της λειτουργικότητας, της υγείας και της αναπηρίας (ICF), βελτιώνει τον ασθενή σε επίπεδο συμμετοχής, δραστηριότητας και λειτουργικότητας. Η νοητική προσαρμογή του στο νερό, η σταδιακή αυτονόμησή του, η αύξηση της κινητικότητάς του σε ασφαλές περιβάλλον και η μικρή φυσική υποστήριξη για την ενεργοποίηση των μυών του, είναι μερικές από τις απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί θεραπεία στο νερό;».
Η υδροθεραπεία αποτελεί πλέον βασικό μέρος της διεπιστημονικής παρέμβασης στην αποκατάσταση και μέσο πρόγνωσης της πορείας του ασθενή. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι οι Water Specific Therapy, Bad Ragaz Ring Method, Clinical Ai Chi, Clinical Watsu, Obstacle Course, Aqua-T-Relax, Aqua Fitness, Ηubbard Therapy, Feldenkrais, Alexander, Functional Training και Jahara.
Το νερό αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο και περιβάλλον από το οποίο λαμβάνουμε μέχρι σήμερα ελπιδοφόρα ερευνητικά και κλινικά αποτελέσματα. Η θεραπεία μέσω του νερού αποτελεί πρόληψη και ίαση.