Επέτειος της γέννησης του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση

Επέτειος της γέννησης του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίησηΣπύρος Σαρρής

ΙΟΥΛΙΟΣ 1978 : Γεννήθηκε στην Αγγλία το πρώτο παιδί μετά από κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση η οποία εφαρμόστηκε από τους πρωτοπόρους Patrick Christopher Steptoe γυναικολόγο , και Robert Geoffrey Edwards εμβρυολόγο . Από τότε άρχισε η επανάσταση στην θεραπεία της στειρότητας και της υπογονιμότητας των ζευγαριών. Τριάντα οκτώ εκπληκτικά χρόνια μετά την γέννηση της Λουΐζας Μπράουν στην διάρκεια των οποίων συνέβησαν τέτοιες πρόοδοι , και πολλές ακόμη αναμένεται να γίνουν , έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να διαβεβαιώνουμε τα υπογόνιμα ζευγάρια είτε φταίει η γυναίκα είτε ο άνδρας είτε και οι δύο μαζί ότι, σχεδόν όλα, μπορούν με τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να νοιώσουν την χαρά της απόκτησης υγιών παιδιών. Έξη εκατομμύρια παιδιά, περίπου, έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο με την βοήθεια των μεθόδων αυτών και είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο αμφιλεγόμενη ήταν κατά τη στιγμή της γέννησης της Λουΐζας η ιδέα της γονιμοποίησης ανθρώπινων ωαρίων στο εργαστήριο . Αντιμετωπίζονταν με απόλυτη καχυποψία. Θυμάμαι μια ημέρα του 1977 όταν ο Robert Edwards ήρθε στην Ενδοκρινολογική μονάδα του University College του Λονδίνου ( UCL) για να συμβουλευτεί τον καθηγητή μου Gerald Swyer, γνωστή αυθεντία της εποχής στην ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής, στην πρόκληση ωορρηξίας και ενώ με παρακάλεσε να του δείξω την τεχνική της σπερματέγχυσης μου είπε « αυτό το παιδί δεν πιστεύω να καταφέρει αυτό που θέλει να κάνει»

Πληθαίνουν στα κρυφά, τα παιδιά του σωλήνα

Το ΒΗΜΑ. Πρώτη εγκυμοσύνη

Η επιτυχής εφαρμογή της μεθόδου από άλλους επιστήμονες σε άλλα μέρη του κόσμου καθυστέρησε. Το 1980 γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Αυστραλία , το 1981 στις ΗΠΑ και το 1986 στην Ρωσία. Στην Ελλάδα οι δυο πρώτες συλλήψεις ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 1986 σε ημερίδα της εταιρείας γονιμότητας και στειρότητας από τις επιστημονικές ομάδες του γυναικολόγου Βασίλη Ταρλατζή στην κλινική του καθηγητή κ. Μανταλενάκη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του γυναικολόγου Σπύρου Σαρρή στην Αθήνα. Η κύηση της Θεσσαλονίκης , όπως μας πληροφόρησαν δεν προχώρησε, ενώ η δική μας έδωσε την γέννηση ενός υγιούς παιδιού στο τέλος του Ιουλίου του 1987.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ ) , (http://eaiya.gov.gr/news) 44 μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ( ΜΙΥΑ). Από τις μονάδες αυτές 41 έστειλαν στην ΕΑΙΥΑ τα αποτελέσματα τους για το έτος 2013. Σύμφωνα με αυτά έγιναν 12207 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης ( κλασσικής και ICSI) με συνολικό ποσοστό κλινικών κυήσεων 32,2%. Δεν αναφέρεται αν το ποσοστό αυτό είναι π.χ. ανά κύκλο ή ανά ωοληψία ή ανά εμβρυομεταφορά. Επίσης δεν γίνεται μνεία για την ηλικία των γυναικών , παράγοντας που είναι σημαντικός για την επιτυχία.

Συντάκτης Άρθρου

ΣΑΡΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού