Το δεκατιανό, η σημασία της σωστής διατροφής του παιδιού στο σχολείο.
Αρετή Παινέση
Διατροφολόγος ΙΑΣΩ Παίδων
To κολατσιό ή αλλιώς το δεκατιανό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας για τα παιδιά και τους εφήβους. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα «όπλο κατά της παχυσαρκίας», προλαμβάνοντας την υπογλυκαιμία και μειώνοντας το αίσθημα της πείνας και την πιθανότητα του ανθυγιεινού «τσιμπολογήματος» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, αυξάνει την πνευματική και σωματική απόδοση και μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος στο σχολείο. Τέλος, η σταθερή πρόσληψη πρωινού και δεκατιανού και γενικότερα η εφαρμογή ενός σταθερού διατροφικού σχήματος, είναι σημαντική τόσο για τη βελτίωση της διάθεσης, όσο και για τη διαχείριση τους στρες.
Το σπιτικό κολατσιό αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς στο κυλικείο του σχολείου παρέχονται συνήθως «σκουπιδοτροφές» (κρουασάν, τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, λουκανικόπιτες, πατατάκια, χυμοί εμπορίου και αναψυκτικά) μεγάλης περιεκτικότητας σε «κακά» λίπη, κυρίως trans, ζάχαρη και αλάτι και χαμηλής διατροφικής αξίας. Έτσι, ένα ολοκληρωμένο δεκατιανό πρέπει να αντιπροσωπεύεται από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή:
- τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή αυγό βραστό ή ομελέτα ή σολομό ή τόνο ή ταχίνι ή λίγο κοτόπουλο
- ψωμί ολικής άλεσης (τοστ, μπαγκέτα, σουσαμοκούλουρο, αραβική πίτα, πολύσπορο, κριθαρένιο παξιμάδι, φρυγανιές σικάλεως κ.ά.)
- λαχανικά εποχής (μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, καρότο)
- και ένα φρούτο εποχής
Οι επιλογές του δεκατιανού είναι πολύ σημαντικό να εναλλάσσονται. Για παράδειγμα εκτός από το τόστ ή σάντουιτς μία με δυο φορές την εβδομάδα, μπορείτε να επιλέγεται ένα μικρό κομμάτι από κάποια σπιτική πίτα π.χ. σπανακόπιτα, χορτόπιτα, η οποία θα έχει παρασκευαστεί με χωριάτικο φύλλο, ελαιόλαδο και τυρί χαμηλών λιπαρών.
Εκτός των άλλων για τη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι καίριας σημασίας το να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν το υγιεινό δεκατιανό και οι γονείς, αφού τα παιδιά κάνουν αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που τους λέμε (πρότυπο μίμησης).