Η φροντίδα του νεογέννητου

Η φροντίδα του νεογέννητου

Ρουχαλάκια του μωρού

Τα ρούχα του μωρού σας πρέπει να είναι άνετα, καθαρά, πρακτικά και εύκολα στη χρήση. Θα χρειαστείτε τις πρώτες μέρες φανελάκια κατά προτίμηση βαμβακερά, ανάλογα με την εποχή, ζιπουνάκια και φορμάκια με ποδαράκι και κόπιτσες, για να μπορείτε να αλλάζετε το μωρό πιο εύκολα.

Αν κάνει κρύο θέλετε μπουφάν και καλτσάκια και αν ο καιρός είναι καλός μια ζακετούλα.

Κλάμα Νεογέννητου

  • Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι το κλάμα του μωρού τους είναι ο κώδικας επικοινωνίας μαζί τους και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να αγχώνονται.
  • Σιγά – σιγά θα μάθουν να ξεχωρίζουν τι θέλει το μωρό τους. Αν είναι κλάμα πείνας α κάτι το ενοχλεί κλπ.
  • Το άγχος και ο εκνευρισμός επηρεάζει τα νεογέννητα και αντιδρούν. Αισθάνονται ευτυχισμένα και ασφαλή μόνο όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ήρεμη και ειρηνική.

Περιποίηση νεογέννητου

  • Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που ασχολούμαστε με το μωρό μας να σαπουνίζουμε τα χέρια μας.
  • Τοπική περιποίηση κάνουμε κάθε φορά που το μωρό μας είναι λερωμένο ή βρεγμένο.
  • Γίνεται με άφθονο νερό και σαπούνι (το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά) κρατώντας το με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι ρίχνουμε νερό από τη βρύση και βρέχοντας την ομφαλική περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρι ούτε μωρομάντηλο, απλά με το χέρι μας τρίβουμε απαλά την περιοχή που πρέπει να καθαρίσουμε. Στη συνέχει ξεπλένουμε και σκουπίζουμε ταμποναριστά και γύρω – γύρω από τον ομφαλό.

Καθημερινή Υγιεινή

Το μπάνιο

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε μια ανησυχία για την πρώτη φορά που θα πλύνετε το μωρό σας. Άλλωστε φαίνεται τόσο μικρό και εύθραυστο που φοβάστε να το πιάσετε. Μην ανησυχείτε όμως. Όλα θα πάνε καλά. Η επαφή του μωρού με το νερό είναι πολύ σημαντική. Μη ξεχνάτε ότι το μωρό σας κολυμπούσε τόσους μήνες στο αμνιακό υγρό. Η ώρα του μπάνιου είναι η στιγμή που το μωρό σας θα χαλαρώσει και θα ηρεμήσει. Το μπάνιο συμβάλει τόσο στη σωματική υγιεινή όσο και στην ψυχολογική τόνωση του μωρού. Σχεδόν όλα τα μωρά αγαπούν και απολαμβάνουν την επαφή τους με το νερό. Η δική σας παρουσία μπορεί να το μετατρέψει σε διασκέδαση και να το αντιμετωπίσει σαν ώρα για παιχνίδι. Όλες οι ώρες είναι κατάλληλες για να κάνετε μπάνιο στο μικρό σας. Ιδανικότερη όμως είναι λίγο πριν το βάλετε για ύπνο και αυτό γιατί θα κοιμηθεί πιο ήσυχα.

Διαλέξτε μία μπανιέρα που σας εξυπηρετεί. Πάρτε κοντά σας ό,τι χρειάζεστε. Σαπούνι, σαμπουάν, μια μικρή πετσέτα, μπουρνούζι με κουκούλα, και θερμόμετρο νερού

Το νερό στην μπανιέρα ελέγχεται με την άκρη του αγκώνα μας (περίπου 370C) και η θερμοκρασία δωματίου στο μπάνιο να είναι κατάλληλη ανάλογα με την εποχή. Όχι ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για να μη δημιουργούνται ρεύματα αέρα. Η θερμοκρασία χώρου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει του 250C.

Ξεντύστε το μωράκι και βάλτε το προσεχτικά μέσα στη μπανιέρα. Κρατήστε το σταθερά και προσέξτε να μην γλιστρήσει. Σαπουνίστε το με απαλές κινήσεις, ανάμεσα στα πόδια, κάτω από τις μασχάλες και πίσω από τα αυτάκια. Αν δείτε ότι στο μωρό σας αρέσει το νερό, αφήστε το να πλατσουρίσει για λίγο. Όση ώρα βρίσκεστε με το μωρό στο μπάνιο μην το αφήσετε ούτε λεπτό από τα μάτια σας και μην ασχολείστε με τίποτα άλλο. Αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το μωρό, σκουπίστε το απαλά με μια πετσέτα ή φορέστε του το μπουρνούζι..

Λούσιμο κεφαλής

Γίνεται μία φορά την ημέρα, σαπουνίζουμε και ξεπλένουμε περνώντας και το πρόσωπο. Σκουπίζουμε με πετσέτα καλά και δεν ξεχνούμε τα αυτάκια σε όλες τις πτυχές μέσα και έξω. ΟΧΙ μπατονέτες.

Περιποίηση ομφαλού

Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις.

  • Για το σκοπό αυτό κάθε φορά που περιποιούμαστε το μωρό μας πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω – γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται έως και να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας.
  • Δεν τον καλύπτουμε με γάζες και φροντίζουμε η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σ’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται.
  • Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, άσχημη οσμή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.
  • Στην παιδική μπανιέρα μπαίνει μία (1) φορά την ημέρα, κατά κανόνα βράδυ, για να ηρεμεί και να κοιμάται με τη συμμετοχή του μπαμπά.

Μασάζ

Η επαφή σας το μωρό, σας φέρνει πιο κοντά. Η αγκαλιά, το μασάζ και το χάδι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας με το μωρό σας. Κάντε απαλά μασάζ στο μικρό σας και σίγουρα θα ευχαριστηθεί και εκείνο όσο και εσείς. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι μέσω της αφής, τα μωρά σχηματίζουν τις πρώτες εντυπώσεις για τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Το απαλό μασάζ βοηθάει το μωρό σας και βελτιώνει την καλή κυκλοφορία, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τους κολικούς, αλλά πάνω από όλα το χαλαρώνει και το ευχαριστεί.

Αν δείτε ότι το μικρό δυσανασχετεί ή κλαίει πάρτε το αγκαλιά και δοκιμάστε αργότερα. Βρείτε μια βολική στάση και για σας και για το μωρό σας. Σας προτείνουμε να καθίσετε στο κρεβάτι με την πλάτη σας καλά στηριγμένη. Βάλτε το μωρό σας πάνω σε ένα μαξιλάρι ή πάνω στα πόδια σας, βγάλτε τα δαχτυλίδια και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και ξεκινήστε με πολύ αγάπη και τρυφερότητα να κάνετε μασάζ το μωρό σας, χωρίς πίεση και βιασύνη. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό λάδι για μωρά και με αργές ρυθμικές κινήσεις τρίψτε μαλακά το τρυφερό του δέρμα.

Στα μωράκια αρέσει πολύ το μασάζ στην πλατούλα. Γυρίστε το μπρούμυτα ή στο πλάϊ και τρίψτε του την πλάτη και τους ώμους με απαλές κυκλικές κινήσεις. Στην συνέχεια, κάντε το ίδιο στα χεράκια, στα ποδαράκια και στις πατούσες του. Καθ’ όλη τη διάρκεια θα βλέπετε την ικανοποίηση στα μάτια του. Εσείς συνεχίστε μιλώντας του ή τραγουδώντας. Αφού τελειώσετε, ντύστε το, ταΐστε το και βάλτε το για ύπνο. Σίγουρα θα κοιμηθεί ήσυχα.

Αλλαγή πάνας

Η αλλαγή της πάνας τις πρώτες φορές μπορεί να σας φανεί δύσκολη, αλλά μην ανησυχείτε γιατί σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο απλό είναι. Μπορείτε να αλλάξετε το μωρό σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια. Όση ώρα θα αλλάζετε το μωρό θα πρέπει να βρίσκεστε συνέχεια δίπλα του και θα πρέπει να έχετε κοντά σας όσα θα χρειαστείτε.

Πλύνετε τα χέρια σας και ξεκολλήστε τα αυτοκόλλητα της πάνας, κολλήστε τα πίσω, για να μην κολλήσουν πάνω στο δέρμα του μωρού. Μην βγάλετε ακόμα την πάνα. Πιάστε το μωρό από τα ποδαράκια και ανασηκώστε το. Διπλώστε την πάνα και αν μπορείτε να κρατήστε πολύ καλά το μωρό, βάλτε το κάτω από τη βρύση και πλύνετέ το τοπικά.

Σκουπίστε απαλά και βάλτε κρέμα αν χρειάζεται. Τοποθετήστε την καθαρή πάνα και κολλήστε τις ταινίες. Προσέξτε όμως να μην είναι πολύ σφιχτή η πάνα και ερεθιστεί το δέρμα του μωρού. Αν δεν έχει πέσει ακόμα ο ομφαλός, φροντίστε να μην καλύψετε την περιοχή.

Κατόπιν, ντύστε το μωρό σας και πλύνετε τα χέρια σας.

Κόψιμο νυχιών

Το κόψιμο των νυχιών μερικές φορές για σας τους νέους γονείς είναι μια διαδικασία που προβληματίζει και αγχώνει. Η δυσκολία δεν είναι να κόψετε τα νύχια, αφού συνήθως είναι πολύ μαλακά, αλλά να κρατήσετε το μικρό σας ακίνητο. Μια λύση είναι να του κόψετε τα νύχια ενώ κοιμάται. Αν όμως αποφασίσετε να τα κόψετε όταν είναι ξύπνιο, ζητήστε από το σύντροφό σας να σας βοηθήσει. Χρησιμοποιείτε πάντα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, που είναι ειδικό για βρέφη και μικρά παιδιά. Τις πρώτες βδομάδες, τα νύχια του μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και για αυτό ίσως χρειαστεί να τα κόβετε δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Περιποίηση στα μάτια

Αν υπάρξει πρήξιμο, ερυθρότητα και τσίμπλα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Λόξυγκας και φτάρνισμα

Είναι συχνά συμπτώματα που δεν ενοχλούν και δεν πρέπει να προβληματίζουν τη νέα μητέρα. Δεν κάνουμε τίποτα διότι είναι φυσιολογικά αντανακλαστικά.

Όταν η μυτούλα να ρουθουνίζει, την ανακουφίζουμε με φυσιολογικό ορό και ενημερώνουμε τον παιδίατρο σε περίπτωση που το μωρό εξακολουθεί να είναι μπουκωμένο.

Φουσκωμένα στήθη

Αν το μωρό σας παρουσιάσει διόγκωση στο στήθος, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, ή ακόμα και αν τρέξει λίγο γάλα, δεν χρειάζεται ανησυχία.. Η διόγκωση θα υποχωρήσει μόνη της όταν αποκατασταθούν οι ορμονικές αλλαγές που την προκάλεσαν, εκτός αν έχουν σαφή εικόνα φλεγμονής.

Αν εμφανισθεί εκροή αίματος ή βλέννης από τον κόλπο, επίσης δεν ανησυχούμε, αλλά ενημερώνουμε τον παιδίατρο.

Σχετικά Άρθρα

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαρία Αλεξίου
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ
Μαιευτική - Γυναικολογική
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Ελένη Τσουκαλά
Μητρικός θηλασμός και βιώσιμη ανάπτυξη
Μαιευτική - Γυναικολογική
Tandem Nursing - Παράλληλος θηλασμός
Σταθοπούλου Κωνσταντίνα & Τσαγκαράκη Άρτεμις
Tandem Nursing - Παράλληλος θηλασμός
Μαιευτική - Γυναικολογική
Φορέστε το μωρό σας στο μάρσιπο αγκαλιάς
Ελένη Τσουκαλά, MSc, Μαία, Προϊσταμένη Προγεννητικής & Μεταγεννητικής Φροντίδας ΙΑΣΩ
Φορέστε το μωρό σας στο μάρσιπο αγκαλιάς
Παιδιατρική
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΩΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΕΟΠΟΛΔΙΝΗ
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
Παιδιατρική
Κρυψορχία, Τα στατιστικά αυτής της συγγενούς ανωμαλίας, τα αίτια και η θεραπεί...
ΧΑΡΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΡΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κρυψορχία, Τα στατιστικά αυτής της συγγενούς ανωμαλίας, τα αίτια και η θεραπεί...
Παιδιατρική
Μητρικός Θηλασμός & Προωρότητα «Μητρικό Γάλα» Δικαίωμα & Ανάγκη για τα πρόωρα ...
Παναγιώτα Καραγιαννίδου, Μαία, Προϊσταμένη ΜΕΝΝ ΙΑΣΩ
Μητρικός Θηλασμός & Προωρότητα «Μητρικό Γάλα» Δικαίωμα & Ανάγκη για τα πρόωρα ...
Μαιευτική - Γυναικολογική
Μητρικός Θηλασμός
ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
Μητρικός Θηλασμός
Μαιευτική - Γυναικολογική
Περιγεννητική απώλεια
Άρτεμις Τσαγκαράκη, RM, MSc, Μαία, Μέλος ομάδας Πρό-Μεταγεννητικής Φροντίδας ΙΑΣΩ
Περιγεννητική απώλεια
Μαιευτική - Γυναικολογική
Διεθνής Εβδομάδα Babywearing - Θρέφοντας αγκαλιές
Ελένη Τσουκαλά Μαία Προϊσταμένη Προ - Μεταγεννητικής Φροντίδας, Χαρά Λαζαρακοπούλου Μαία, Κατερίνα Φωτεινοπούλου Μαία - Μέλη Ομάδας Μεταγεννητικής Φροντίδας ΙΑΣΩ
Διεθνής Εβδομάδα Babywearing - Θρέφοντας αγκαλιές
Μαιευτική - Γυναικολογική